16 червня в місті Бережани на фестивалі «Всі разом за сім'ю» під час конкурсів розігрувалися грошові сертифікати від підприємця та зареєстрованого кандидата у народні депутати Івана Чайківського. Також на його запрошення на сцені етнофестивалю «Медове Тернопілля» (15-17 червня) виступала співачка Василина Зозуля. За спонсорської підтримки компанії «Агропродсервіс», генеральним директором якої є Чайківський, у Тернопільській області встановили два пам’ятники Христу-Спасителю. Про це та про інші подарунки від кандидата спостерігачі ОПОРИ довідались з відкритих джерел.

14 червня Центральна виборча комісія офіційно зареєструвала Івана Чайківського кандидатом у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі №165 (м. Зборів) (постанова №1003). Він є генеральним директором та засновником компанії «Агропродсервіс» (село Настасів, Тернопільського району), а також головою Тернопільської обласної організації Української Аграрної партії.

У цей же день Іван Чайківський взяв участь у святкуванні з нагоди 80-ліття Козівської центральної районної лікарні. Він виступив на сцені та вручили від компанії «Агропродсервіс» подарунок для закладу ‑ електрокоагулятор. Повідомлення про цю подію кандидат у депутати розмістив у дописі на своїй сторінці у Facebook.

Також 14 червня відбулося урочисте відкриття та освячення пам’ятника Христу-Спасителю на в’їзді у селище Козова. На пам’ятній табличці зазначено: «З нагоди 20-літнього ювілею компанії «Агропродсервіс» 2019 р.».

За інформацією з сторінки Івана Чайківського у Facebook, 16 червня відбулося освячення другого такого ж пам’ятника Христу-Спасителю біля села Миролюбівка.

Поза тим 16 червня, за інформацією з офіційного сайту Бережанської міської ради, в Бережанах відбувся сімейний фестиваль «Всі разом за сім'ю». В опублікованій статті йдеться, про те що розважальна програма включала конкурси, під час яких розігрувалися грошові сертифікати від підприємця Івана Чайківського.

15‑17 червня у селі Великі Гаї проходив етнофестиваль бджільництва «Медове Тернопілля». На інформаційному буклеті про захід та на сайті громади зазначено, що організаторами є Тернопільська обласна державна адміністрація, Тернопільська міська рада, Великогаївська об’єднана територіальна громада, а також Тернопільський обласний методичний центр народної творчості. А одним із генеральних партнерів фестивалю виступав «Тернопільський м’ясокомбінат», що є структурним підрозділом компанії «Агропродсервіс».

Під час фестивалю Іван Чайківський виступив на сцені, а потім запросив співачку Василину Зозулю. Вона повідомила присутнім, що погодилась бути довіреною особою кандидата Чайківського, який балотується в одномандатному виборчому окрузі №165. Також сказала, що підтримує його і розповіла про зміни у її рідному селі, які відбулись за сприяння Чайківського.

Іван Чайківський про цю подію у себе на сторінці в Facebook написав: «При нагоді представив двох своїх довірених осіб як кандидата в депутати по 165 виборчому округу: господарника, підприємця, аграрія та мого товариша Юрія Березовського та Vasylysa Borovska (ЗОЗУЛЮ) – талановиту співачку, дівчину, яка росла в мене на очах, мою землячку, людину, яка сьогодні збирає мільйонні перегляди своєї творчості, і якою я особливо пишаюся!».

«Згідно з частиною 1 статті 70 Закону України «Про вибори народних депутатів України» кандидати у депутати мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати. Водночас суб'єктам виборчого процесу варто пам’ятати, що у виборчому законодавстві є обмеження щодо ведення такої кампанії. Кримінальним кодексом України та Кодексом України про адміністративні правопорушення передбачені покарання за вчинення виборчих злочинів, це можуть бути і штраф і навіть позбавлення волі», ‑ зазначає координаторка спостереження Громадчнської мережі ОПОРА за виборами в Тернопільській області.

Відповідно до частини 4 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» забороняється проведення агітаційних заходів, розповсюдження передвиборних агітаційних матеріалів, публічні заклики голосувати за чи не голосувати за кандидатів у депутати в одномандатному окрузі або публічна оцінка діяльності цих кандидатів у депутати під час проведення заходів, організованих органами державної влади, органами місцевого самоврядування, державними чи комунальними підприємствами, закладами, установами, організаціями.

А також відповідно до частини 14 цієї статті забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)