Сторінки народних депутатів з Житомирської області у мережі Facebook з кінця травня наповнені новинами про зустрічі з виборцями, вітання з професійними святами, встановлення дитячих  та спортивних майданчиків. Спостерігачі ОПОРИ проаналізували з відкритих джерел, чим займалися нардепи  протягом трьох тижнів після  офіційного старту виборчого процесу.

У Житомирській області шість виборчих округів, відповідно маємо 6 депутатів-мажоритарників. Також від області в Раді є депутати обрані у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі. У першій частині матеріалу проаналізуємо роботу трьох нардепів.

Народним депутатом від 62 округу з центром в місті Житомир є Борислав Розенблат. Суб’єкт висування – політична партія «Блок Петра Порошенка».  Нардеп є заступником голови правління ПрАТ «Фаворит компані. Проживає в м. Житомир. У нардепа є родинний фонд, який і має відповідну назву: «Фонд родини Розенблат».

25 травня у Житомирі за ініціативи Борислава Розенблата відкрили інклюзивний спортивний майданчик. Про це він повідомив на своїй сторінці в мережі Facebook.

«... Попереду ще 9 спортивних полів у різних куточках Житомира! Дякую усім, хто допомагав нам! Змінюємо Житомир разом!!!», – анонсував у своєму дописі Борислав Розенблат. Інформація про подію розміщена і на місцевому сайті Житомир.info з позначкою «Р», що означає – реклама.  У матеріалі зазначено, що майданчики встановлюватимуть за кошти державної субвенції. «Загалом же, за субвенцію з держбюджету, яку, власне, і допоміг отримати нардеп Борислав Розенблат, у Житомирі має з’явитись іще 9 таких же сучасних, і найголовніше - доступних спортмайданчиків», – йдеться в матеріалі.

У перші дні червня Фонд родини Розенблат організував для дітей одного з мікрорайонів міста свято з солодкими подарунками та розважальною програмою.  А 4 червня в місті відкрили ще один дитячий майданчик, за ініціативи нардепа Розенблата.

З 10 червня нардеп на своїй сторінці в мережі Facebook звітує про зустрічі з виборцями: колективом трамвайно-тролейбусного управління, мешканцями мікрорайону Польова та мешканцями одного з ОСББ.

«Вже до кінця наступного року жителі мікрорайону Польова у Житомирі матимуть новий сучасний сквер. Про це я розповів сьогодні під час зустрічі із ініціативною групою мешканців прилеглих будинків. Плануємо провести реконструкцію території навколо фонтану «Космонавт» за кошти субвенції із державного бюджету. За попередніми підрахунками, вартість проекту – 20 мільйонів гривень...», – написав на своїй сторінці Борислав Розенблат.

В одному з дописів нардеп анонсував, що незабаром в місті відкриють ще три спортивні майданчики і допоможуть в будівництві дитячого майданчика.

У коментарі ОПОРІ Борислав Розенблат розповів, що майданчики встановлюються за кошти державної субвенції. «Гроші на майданчики були закладені в бюджеті 2018 року. У 2017 році я розпочав підготовку, щоб ці майданчики розробити, замовити і розташувати в місті. Після того, як було проведено всі заходи, щоб субвенція для міста була виділена, розпочався процес проведення тендерів, замовлення проектів та все інше. Мінімум пів року були лише коригування проектів, тому що першочергові проекти були розміщені чи на кабелях, чи на підземних комунікаціях, які не дозволяють це робити, тому було дуже багато речей, які потрібно було переробляти. Перші фундаментні роботи почалися ще у 2018 році, а  вже закінчувати їх почали в червні місяці. Це не під вибори, це дійсно була та програма, яка започаткована ще у 2017 році. Всіх їх буде 12, гроші  були виділені, по двом не було ще навіть тендерів проведено, немає в Житомирі проектантів, які б за один раз розробляють проектні роботи, всі постійно переробляють, у Житомирі на жаль рівень проектних організацій дуже низький», – зазначив нардеп.

Як повідомляла ОПОРА, у 2018 році на ВО №62  з держбюджету виділено 19 млн 370 тис. грн. Позафракційний нардеп Борислав Розенблат кошти спрямував на 11 об'єктів. Середній розмір субвенції – 1 млн 760 тис. грн. Кошти були спрямовані на реконструкцію 9 спортивних майданчиків міста на суму 15 млн 370 тис. грн та об'єкт інфраструктури міста – капітальний ремонт скверу з елементами благоустрою на суму 4 млн грн.

18 червня Центральна виборча комісія зареєструвала Борислава Розенблата кандидатом в народні депутати від ВО №62.

Інтереси жителів ВО №63 (м. Бердичів) у Раді  представляє Олександр Ревега. На позачергових виборах  до Верховної Ради 2014 року обраний народним депутатом. Балотувався як самовисуванець, нині член депутатської фракції  партії «Блок Петра Порошенка».  На момент обрання працював директором ТОВ «ОРАВТОБУД».  Проживає в смт Гришківці Бердичівського району Житомирської  області. Має зареєстрований іменний благодійний фонд.

З 24 травня по 14 червня на сторінці нардепа в мережі Facebook розміщена інформація про візити  Олександра Ревеги в округ, зокрема в навчальні та медичні заклади, вітання з святами та вручення подарунків  учням, випускникам, лікарям, працівникам освіти.

“»...За останні роки вдалося домогтися того, аби оновити матеріально-технічну базу багатьох лікарняних закладів свого округу, відремонтувати ряд лікарень, почати будувати нові.  І от – чергова приємна місія. Інфекційне відділення Бердичівської центральної міської лікарні вдалося забезпечити новими сучасними меблями та матрацами, котрі вже доставлено у ЦМЛ…», – йдеться у повідомленні.

За аналізований період Олександр Ревега звітував на своїй сторінці і про встановлені дитячі майданчики за кошти державної субвенції. Також нардеп влаштовував дітям безкоштовні розваги на атракціонах з нагоди Дня захисту дітей, вручав подарунки. Також допоміг з встановленням сучасного спортивно-ігрового майданчику у смт Андрушівка.

Подарунки від нардепа отримали і в селі Андрушки Попільнянського району. Олександр Ревега подарував ліцею футбольні м'ячі.  

У 2018 році з державного бюджету на округ Олександра Ревеги   було виділено субвенцій на суму 14 млн 60 тис. грн. Кошти розподілили наступним чином: 5 млн 120 тис. грн спрямовано на ремонт, придбання техніки та обладнання для 16 медичних закладів; 2 млн 670 тис. грн – для покращення роботи отримали 34 освітні заклади; ремонт та встановлення в окрузі 20 дитячих та спортивних майданчиків вартувало 2 млн 540 тис. грн; на 11 об'єктів ЖКГ та інфраструктури витратили 1 млн 880 тис. грн; дороги в окрузі поремонтували на 1 млн 40 тис. грн. Найменше коштів субвенції отримали 10 об'єктів соціально-культурної сфери –  830 тис. грн. Середній розмір суми субвенції становить 130 тис. грн.

ОПОРА через повідомлення у соціальній мережі 14 червня звернулась за коментарем до нардепа. Олександр Ревега відповів: «З наступного тижня». Станом на 18 червня на зв'язок нардеп не виходив і на повідомлення не відповідав.

Володимир Арешонков на позачергових виборах  до Верховної Ради 2014 року обраний народним депутатом в одномандатному виборчому окрузі №64 (м. Коростень).  Суб’єкт висування – політична партія «Блок Петра Порошенка».  На момент обрання працював першим заступником голови Житомирської обласної ради, член партії «Блок Петра Порошенка». Проживає в м. Коростень.

24 травня нардеп прозвітував на своїй сторінці в мережі Facebook про нагородження 50 кращих учнів загальноосвітніх навчальних закладів Лугинської селищної ради. Того ж дня вручив солодкі подарунки учасникам  фестивалю дитячої та юнацької творчості «Поліські зорі», інформація про це розміщена на сайті Коростенської районної державної адміністрації.

Також на сторінці Володимира Арешонкова опублікований фото звіт з святкування Дня міста Коростеня. На фото видно, як нардеп вручає подарунки. На святі були  присутні і народні депутати Юрій Павленко та Сергій Пашинський, які теж “опікуються” ВО №64.

Надавав нардеп фінансову підтримку спортивним заходам, хореографічному конкурсу,  виступив спонсором нагородження талановитих учнів, їх батьків та педагогів, започаткував для дітей округу  екскурсії до київського зоопарку.

“Насичені на приємні події вихідні: свято дітей в Овручі, Коростенський вальс; зустріч з чемпіонами "Скеля"; свято для дітей на березі річки Уж; відкриття дитячого майданчика в с.Остапи; відкриття клубу в с.Вишневе; свято атракціонів в Лугинах та екскурсії до Києва”, – написав Арешонков на своїй сторінці 2 червня.

Традиційним для трьох надрепів стало вітання медичних працівників округу з професійним святом.

Подарунки та вітання від нардепа отримали учні Ушомирської ОТГ.

«16 червня з нагоди Дня Ушомирської ОТГ відбулося чудове свято під назвою "В громаді сила - ми нація єдина".

Ушомирська громада – це приклад позитивних змін, які можливі за умови наявності в очільника трьох складових: ініціативність, бажання, вміння. 

На урочистостях привітав всіх жителів громади з чудовим святом та відзначив учнів загальноосвітніх закладів, які стали призерами Всеукраїнських предметних олімпіад, та родини, які є взірцем і прикладом для наслідування», – йдеться у дописі на сторінці нардепа.

Варто зазначити, що 16 червня Володимир Арешонков вже був зареєстрований ЦВК кандидатом в народні депутати. Інформацію про це та фото посвідчення нардеп опублікував на своїй сторінці  напередодні, 15 червня.

17 червня кандидат в депутати Арешонков вітав подяками учасників АТО, ліквідаторів аварії на ЧАЕС, найактивніших жителів  сіл округу, які в цей день святкували День села.

«Неділя видалась щедрою на події, адже саме у цей день святкували свої іменини жителі сіл Липники Лугинського району, Кишин,Юрове, Сердюки Олевської ОТГ, Гошів Овруцької ОТГ, Красилівки Овруцького району.Разом з помічниками привітали жителів та побажали миру, міцного здоров’я, родинного щастя, благополуччя і здійснення найзаповітніших мрій. Хай кожен наступний день буде зігрітий добром і теплом, повагою та порозумінням рідних і близьких.
Вручили подяки за мужність і героїзм учасникам АТО і ліквідаторам аварії на ЧАЕС, подружнім парам-"золотим ювілярам", найактивнішим жителям сіл», – йдеться у повідомленні на сторінці Арешонкова.

На округ Володимира Арешонкова у 2018 році з держбюджету було виділено  14 млн 600 тис. грн. Кошти спрямовані на 98 об'єктів. Перевагу та покращення отримали 58  закладів освіти на суму 8 млн 560 тис. грн. На ремонт та закупівлю обладнання в 14 медичних закладах округу витрачено 2 млн 530 тис. грн. На 12 об'єктів ЖКГ та інфраструктури – 1 млн 800 тис. грн. Соціально-культурна сфера – 11 об'єктів, на суму 1 млн 30 тис. грн. Для двох ігрових майданчиків придбано обладнання на суму 680 тис. грн. Середній розмір суми субвенції становить 150 тис. грн.

ОПОРА з 14 червня намагалася взяти коментар у Володимира Арешонкова, однак на повідомлення та дзвінки він не відповів.

Координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Житомирській області зауважив: «З наближенням виборів відразу активізується депутатська благодійність – як з власних коштів (чи коштів фондів) так і завдяки приписуванню собі результатів отриманих завдяки субвенціям з державного бюджету. На жаль, нинішні потенційні кандидати ставлять благодійність, як чи не основу своєї передвиборчої кампанії. Негативна тенденція загрожує тому, що фактично ми спостерігаємо «конкуренцію благодійності» а не роботи у Верховній Раді чи планам щодо законодавчих змін».

Відповідно до частини 1 статті 70 Закону України «Про вибори народних депутатів України», партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидати у депутати мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати. Згідно з частиною 2 статті 70 передвиборна агітація закінчується о 24 годині останньої п'ятниці перед днем голосування.

Відповідно до частини 3 статті 3 Закону України «Про вибори народних депутатів України» усі кандидати у народні депутати України мають рівні права і можливості брати участь у виборчому процесі. Згідно з частиною 14 статті 74 Закону: «Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців».

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться щепонад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будутьнабагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)