За підсумками перевірки зовнішньої реклами у Запорізькій області ОПОРА зафіксувала агітацію від 3 політичних партій і 13 потенційних і 1 зареєстрованого кандидата у народні депутати України. 

З 11 по 17 червня Громадянська мережа ОПОРА проводила моніторинг зовнішньої реклами у всіх 9 територіальних виборчих округах Запорізької області. Спостерігачі досліджували прояви політичної агітації від зареєстрованих та потенційних кандидатів у народні депутати України, а також наявність реклами політичних сил. Подаємо перелік розміщених об'єктів.

В ТВО № 74 у Комунарському районі міста Запоріжжя помічена реклама 3 осіб. Це 4 борди із зображенням депутата Запорізької обласної ради, члена фракції «Наш край» Володимира Величка. 4 — із агітацією за Владислава Куценка. В 2012 році він висувався у народні депутати від Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» в одномандатному виборчому окрузі №82. В 2014-му повторив цю спробу як самовисуванець від того ж округу. 11 червня 2019 року ОПОРА повідомляла про поширення листівок із можливими ознаками чорного піару, де серед двох осіб згадувався Владислав Куценко.

Ще один борд містив інформацію про Артура Гатунка, депутата Запорізької обласної ради, члена фракції політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП». Також зафіксовані носії зовнішньої реклами від політичних партій «Опозиційна платформа — За життя», «Українська стратегія».

В ТВО № 76, до якого входять Вознесенівський та Хортицький райони Запоріжжя, зафіксовані борди із зображенням міського голови Запоріжжя Володимира Буряка, його заступника Анатолія Пустоварова, депутата Запорізької міської ради Ігоря Чумаченка та депутата Запорізької міської ради Віктора Буська. Нагадаємо, що у своєму інтерв'ю муніципальному телеканалу «Z» Володимир Буряк назвав цих осіб, як можливих ефективних працівників у Верховній Раді.

В ТВО № 77 Шевченківського району Запоріжжя помічена реклама партій: «Опозиційна платформа — За життя» (3 борди), «Європейська солідарність» (1 борд), «Українська стратегія» (3 борди). Поблизу зупинки транспорту «Редакція газети «Запорізька Січ» розміщений сітілайт із обличчям та іменем Ігоря Чумаченко й зазначенням — «Команда Буряка».

В ТВО № 78 м. Бердянськ та навколишніх населених пунктів зафіксовано 7 бордів із рекламою політичної партії «Українська стратегія». Ще два носії містять запитання «Бердянську потрібна альтернатива?», ім'я Павла Насєдкіна та адресу сайту, де мешканців Бердянського, Більмацького, Розівського і Чернігівського районів запрошують взяти участь у проекті «Бердянська Альтернатива» для збору ідей і пропозицій громадян з розвитку вказаних територій. Відомо, що Павло Насєдкін є головою місцевого благочинного фонду «Дядя Гоша»

.

В селищі міського типу Андріївка та селі Софіївка бердянського району помічені борди чинного народного депутата України Олександра Пономарьова із закликом «Світлого майбутнього нашим дітям». Гасло «Майбутнє в наших дітях» розміщено на Західному проспекті Бердянська в рекламі громадської організації «Легіон правди» із зазначенням голови її правління — Андрія Ляшенка.

В ТВО № 80 Мелітопольського району зафіксована зовнішня реклама від політичних партій  «Українська стратегія» (2 борди) та «Європейська солідарність» (також 2 борди). На території Мелітополя помічено 2 борди із привітаннями Олександра Вілкула до 9 травня. Ще 2 агітаційні матеріали присвячені чинному народному депутату України Євгену Балицькому і один — Геннадію Шаніну, про якого, як члена своєї партії зазначає сайт Соціал-демократичної партії України.

В ТВО № 81 спостерігачі ОПОРИ сфотографували борди чинного народного депутата України Сергія Валентирова із привітанням жінок та інформацією про фестиваль «Таланти Азова», брандмауер із гаслом «Змінюй» на тлі зображення державного прапору Україну та борд від політичної партії «Європейська солідарність».

В ТВО № 82 поблизу автовокзалу м. Пологи розташований борд В'ячеслава Колесникова із зверненням  «Повідбиваю руки за Залізничну лікарню» і згадкою про Всеукраїнське об'єднання  «Батьківщина».

Згадані у публікації особи станом на 17 червня не є офіційно зареєстрованими Центральною виборчою комісією кандидатами на позачергових виборах народних депутатів України. Виняток — Євген Балицький зареєстрований 15 червня в окружному виборчому окрузі № 80.

«Попри те, що чимало потенційних кандидатів у народні депутати ще не зареєстровані офіційно в ЦВК, ними вже розпочата агітаційна робота з виборцями. Наразі такі прояви помітні під час публічних заходів та акціях із подарунками. Також ми фіксуємо таку активність і у зовнішній рекламі. І якщо така реклама виходить без вихідних даних, ми не можемо викликати поліцію для фіксації можливих ознак порушення. Як наслідок, маємо нерівні умови для суб'єктів виборчого процесу», – коментує підсумок моніторингу координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Запорізькій області.

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)