У Києві, у коридорі Оболонської районної держадміністрацій викладені буклети із портретом нардепа Андрія Білецького, який балотуватиметься за списком “Свободи”.

 Про це повідомили спостерігачі ОПОРИ.

Хоча на сайті ЦВК кандидат ще не зареєстрований, інформація про те, що Андрій Білецький іде другим номером до Ради за списком “Свободи”, була поширена прес-службою партії.

Спостерігачі ОПОРИ виявили буклети та листівки Білецького і “Національного корпусу” біля  депутатської приймальні кандидата. А на вході до райдержадміністрації висить запрошення на безкоштовні  комп’ютерні курси від “Національного корпусу”.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Києві зазначив, що політики повідомили своїх виборців: ми будемо балотуватися. Але юридично ще не стали суб’єктами виборчого процесу, бо не зареєструвалися у Центральній виборчій комісії.  “Як наслідок, маємо дилему, коли де-факто матеріали з цими політиками вже можуть вважатись агітацією, але де-юре виборче законодавство на них ще може не поширюватись”, - зазначив він.

Нагадаємо, згідно з частиною 3 статті 68 закону “Про вибори народних депутатів”, “ Політична реклама - це розміщення або поширення матеріалів передвиборної агітації за допомогою рекламних засобів. До політичної реклами належить також використання символіки або логотипів партій - суб'єктів виборчого процесу, а так само повідомлення про підтримку партією - суб'єктом виборчого процесу або кандидатом у депутати видовищних чи інших публічних заходів, або привернення уваги до участі у таких заходах партії - суб'єкта виборчого процесу чи певного кандидата у депутати. Реклама друкованих видань (газет, журналів, книг), інших товарів та послуг з використанням прізвищ чи зображень (портретів) кандидатів, назв чи символіки партій - суб'єктів виборчого процесу також є політичною рекламою”.

Не менш проблемним аспектом залишається діяльність партій, які не йдуть на вибори під власним брендом, але оголосили про об’єднання з іншими політсилами. Як от “Національний корпус”. Якби вони  балотувались у Раду від свого імені, то безкоштовні комп’ютерні курси мали би ознаки підкупу. Натомість, партія не використовує свою назву на виборах і може проводити такі заходи, апелюючи до частини 5 статті 68 закону “Про вибори народних депутатів”: “Не вважається передвиборною агітацією здійснення партією, яка не має статусу суб'єкта виборчого процесу, заходів (...) з метою популяризації власної діяльності чи роз'яснення своєї позиції за умови, що під час таких заходів жодним чином не згадуються партії - суб'єкти виборчого процесу та кандидати у депутати, а також положення передвиборних програм”.

“Виходить, що виборці знають - ця партія іде в Раду по списку своїх політичних однодумців, але юридично вони не є суб’єктами виборчого процесу”, - констатував координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Києві . 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)