Розпорядженнями Кабінету Міністрів України від 23 січня та 5 червня 2019 року на Миколаївщину виділено 101, 8 мільйонів гривень субвенції на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій. Найбільше коштів спрямовано на територіальний виборчий округ № 131 (м. Вознесенськ), найменше – на округ № 128 (м. Миколаїв).

Так, на ТВО № 127 впродовж першого півріччя направлено 24,5 млн грн.  Кошти використовувались на придбання комп’ютерної техніки, учбового обладнання, меблів для дитячих садків та шкіл даного округу, медичного обладнання для лікарні швидкої медичної допомоги, реконструкцію футбольного поля Центрального міського стадіону та ін.

На ТВО № 128 спрямовано 1,8 млн грн державної субвенції, які використали на придбання медичного обладнання, спортивного та ігрового обладнання для дитсадка, заміну вікон у під’їздах житлових будинків, закупівлю комп’ютерної техніки, учбового обладнання та шкільних меблів для юридичного ліцею.

29,5 млн грн субвенції на соціально-економічний розвиток отримав ТВО № 129.  Ці кошти спрямовані на придбання побутової техніки (пральних машин, холодильників) для дитячих садочків та шкіл, будівництво ДНЗ у мікрорайоні «Північний» м. Миколаєва,  капітальний ремонт під’їздів та заміну вікон у житлових будинках, придбання шкільних меблів, комп’ютерної техніки та ін.

Ще 12,5 млн грн державної субвенції направлено на виборчий округ № 130, зокрема, на придбання оргтехніки для дитсадків, капітальний ремонт шкіл у Новобузькому та Казанківському районах, капітальний ремонт електромереж у Березнегуватському районі та ін.

Найбільше коштів – 31 млн грн – отримав ТВО № 131.  Вони спрямовані, зокрема, на закупівлю спортивного обладнання та інвентарю для шкіл Вознесенського району, придбання медичного обладнання та автомобілів швидкої допомоги.

На ТВО № 132 направлено 2,5 млн грн субвенції на соціально-економічний розвиток, зокрема, на закупівлю телевізорів, ноутбуків, мультимедійних систем та іншої оргтехніки для шкіл і дитячих садків,  заміну вікон у Первомайській багатопрофільній лікарні,  автомобіля для Врадіївської ЦРЛ, водонапірної вежі у Первомайському районі та ін.

Ще одна субвенція в розмірі 84,3 тис грн спрямована на закупівлю обладнання для шкіл м. Миколаєва, проте не вказано, для яких саме.  Тому спостерігачам ОПОРИ не вдалося встановити, на який виборчий округ вона розподілена.

«Відповідно до розпорядження КМУ №727, прийнятого у вересні 2017 року, народні депутати мають право вносити пропозиції щодо розподілу коштів субвенції. Але виділення субвенції у червні, під час виборчого процесу, може створити умови для використання бюджетного адмінресурсу зі сторони кандидатів-чинних народних депутатів. І це значною мірою вплине на принцип рівності всіх суб'єктів, на якому базується виборче законодавство. Адже відповідно до пункту 4 частини 5 статті 3 Закону України «Про вибори народних депутатів України», рівність прав і можливостей кандидатів у депутати, партій  – суб'єктів виборчого процесу брати участь у виборчому процесі забезпечується: забороною використання кандидатами у депутати, партіями – суб'єктами виборчого процесу під час фінансування передвиборної агітації інших коштів, крім коштів виборчих фондів», – коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Миколаївській області.

 

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)