Протягом кількох днів спостерігачі ОПОРИ фіксували зіпсовані білборди політичної сили «Європейська солідарність» в Ужгороді. Борди облили фарбою.

Рекламні білборди «Європейської солідарності», на яких зображене фото Петра Порошенка та напис «Обирай НАТО і ЄС. Долучайся! Європейська солідарність», невідомі облили фарбою. Зокрема, вперше такий борд помітили в Ужгороді 14 червня на вул. Боб’яка.  У неділю, 16 червня, обнесені фарбою рекламоносії зафіксовані на вул. Минайській.

«Станом на 16 червня партія «Європейська солідарність» не була зареєстрована як учасник виборів, тому факт пошкодження білбордів, найімовірніше, можна розцінювати як хуліганство, - зазначає координатор Громадянської мережі ОПОРА у Закарпатській області. - Якби ж псували білборди зареєстрованої на виборах партії, при ряді обставин, правоохоронці могли б порушити провадження уже за частиною 2  статті 157 Кримінального кодексу - перешкоджання діяльності суб’єкта виборчого процесу, що поєднане з пошкодженням майна».

Як уже повідомляла ОПОРА, протягом першого тижня літа спостерігачі  фіксували в різних районах Закарпатської області білборди потенційних учасників виборчого процесу, у тому числі - і партії “Єврпоейська солідарність”.  Днями в Ужгороді  зафіксовано також зовнішню рекламу партії «Опозиційна платформа «За життя».

Крім цього, на вулицях міста з’явилися борди із символікою «Товариства угорської культури Закарпаття «КМКС». На білбордах є вихідні дані, згідно з якими замовником реклами є «Товариство угорської культури Закарпаття», наклад – 29 екземплярів, надруковано у ФОП Погар Т. Ю., відповідальний за друк - Брензович В. І. Відзначимо, що людина з таким прізвищем та ініціалами – Брензович Василь Іванович – є кандидатом у народні депутати по мажоритарному округу №73 (центр – Виноградів), який балотується як самовисуванець. Також внизу плакату, після рядка із вихідними даними, написано – «Дострокові вибори до Верховної Ради. Доведемо, що ми є!». Ймовірно, це переклад того речення, яке написане в центрі білборду угорською мовою.

Варто додати, що «КМКС. Партія угорців України», одним з лідерів якої є Василь Брензович, наразі не є офіційним суб’єктом виборчого процесу, а троє членів цієї політичної сили балотуються у трьох округах області шляхом самовисування.

Відповідно до частини 1 статті 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України» передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата у депутати або партію - суб'єкта виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися в будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України.

Згідно з частиною 3 статті 68 цього ж Закону політична реклама – це розміщення або поширення матеріалів передвиборної агітації за допомогою рекламних засобів. До політичної реклами належить також використання символіки або логотипів партій – суб'єктів виборчого процесу, а так само повідомлення про підтримку партією - суб'єктом виборчого процесу або кандидатом у депутати видовищних чи інших публічних заходів або привернення уваги до участі у таких заходах партії – суб'єкта виборчого процесу чи певного кандидата у депутати. Реклама друкованих видань (газет, журналів, книг), інших товарів та послуг з використанням прізвищ чи зображень (портретів) кандидатів, назв чи символіки партій - суб'єктів виборчого процесу також є політичною рекламою.                          

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.