Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА проаналізували представленість політичних партій та окремих кандидатів у народні депутати на носіях зовнішньої реклами на території Миколаївської області.  

Так, рекламні конструкції з символікою п’яти політичних партій були зафіксовані в чотирьох виборчих округах: № 127, 128, 129, 131. Серед них – білборди з написом «Аграрна партія іде в парламент»,  «Альтернатива Є!»,  «Опозиційна платформа «За життя». Об’єднані заради миру», «Українська стратегія. Володимир Гройсман», а також білборди та сітілайти з написом «Обирай НАТО і ЄС. Долучайся. Європейська солідарність».

Для політичної реклами білборди на сітілайти використовують і п’ятеро кандидатів, які балотуються в народні депутати України шляхом самовисування. Зокрема рекламні конструкції з зображеннями кандидатів у виборчому окрузі № 127 Гордія Білова,  Бориса Козиря, у виборчому окрузі № 128 Артема Ільюка, в окрузі № 130 Андрія Вадатурського, в окрузі № 131  –Анатолія Гасюка.

15 червня спостерігач ОПОРИ звернувся до Корабельного та Інгульського відділів Нацполіції з заявою про те, що у Миколаєві, по пр. Богоявленський, вул. Космонавтів та пр. Миру, зафіксовані білборди з політичною рекламою кандидата у народні депутати Артема Ільюка, які розміщені з порушеннями виборчого законодавства України, а саме – на них відсутні відомості про установу, що здійснила друк. Того ж дня на місце події виїхали дві слідчо-оперативні групи.  Наразі правоохоронці вживають заходів щодо притягнення до адміністративної відповідальності власників рекламних щитів за статтею 212-13 КУпАП «Виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск».

За коментарями звертайтеся:

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)