Зі стартом виборчої кампанії на Рівненщині, Громадянська мережа ОПОРА фіксує активність благодійних фондів, народних депутатів України та кандидатів у нардепи на виборах до Верховної Ради. Зокрема, мова йде про благодійні фонди Віктора Щербачука та Василя Яніцького, а також «благодійну активність» Олега Осуховського, Юрія Вознюка, Олександра Дехтярчука, Олександра Данильчука, Святослава Євтушенка та Віктора М’ялика.

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала активність благодійних фондів Рівненщини, а також «благодійність» діючих народних депутатів та зареєстрованих кандидатів у нардепи з початку виборчого процесу, 24 травня, до 15  червня включно.

Благодійний фонд Віктора Щербачука

Віктор Щербачук - генеральний директор підприємств ТОВ «Дедденс Агро», ТОВ «Pіттep Біо Агро» та ТОВ «Кунівське». 14 червня Центральна виборча комісія зареєструвала Віктора Щербачука кандидатом у народні депутати по 153 виборчому окрузі (Рівненський, Острозький, Гощанський та Корецький райони), шляхом самовисування.

Про роботу виборчого фонду Віктора Щербачука можна прослідкувати у соціальній мережі Facebook та Instagram. За даними YouControl, благодійний фонд зареєстровано 11 вересня 2018 року. Сама ж сторінка у соціальній мережі створена – 23 травня 2019 року.

Низка публікацій у Facebook – сторінці стосується благодійності для медичних закладів: 12 червня для Рівненської центральної районної лікарні «передано обладнання для лікування важкохворих» та 7 червня – для Гощанської центральної районної лікарні «передано функціональні ліжка, інвалідні візки, ролятори, тумбочки, органічну муку та цукор»/

6 червня з’явилось повідомлення про привітання випускників Тучинського навчально-реабілітаційного центру Гощанського району Рівненської області. «Приготували для випускників маленькі подаруночки. Наш органічний цукор, те що ми виростили. Плюс і цукерки, і блокноти, і ручки. Все, що потрібно для повсякденного життя», - каже Віктор Щербачук.

Перший допис про діяльність благодійного фонду датований 5 червня. У ньому йдеться про подарунки для Хорівської загальноосвітньої школи Острозького району Рівненської області з нагоди останнього дзвоника. «Ми даруємо ті подарунки, які потрібні для школи. У нас є традиційні подарунки – це подарунковий сертифікат на будівельні матеріали. Школа, маючи сертифікат, звертається до нас. Ми на суму, яку подарували, даємо ті матеріали, які їм потрібні, будівельні», - говорить у відео-сюжеті Віктор Щербачук.

Благодійний фонд Василя Яніцького «Наш край»

Василь Яніцький – народний депутат України по 155 виборчому окрузі (м. Вараш, Володимирецький, Дубровицький, Зарічненський та Рокитнівський райони) від політичної партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність». Виборчий фонд Василя Яніцького «Наш край» створений 10 лютого 2012 року.

На Facebook – сторінці Василя Яніцького опубліковано близько 20 повідомлень про благодійність з фонду «Наш край» з початку старту виборчої кампанії. Так, 14 червня до Дня медичного працівника «за сприяння та підтримці» Василя Яніцького, Спеціалізована медико-санітарна частина №3 міста Вараш та Вараський центр первинної медичної допомоги отримали товари медичного призначення: розхідні матеріали для операцій і засоби гігієни для хворих пацієнтів. Під час концерту народний депутат вручив грамоти та премії трьом медпрацівникам; ще троє – отримали іменні годинники. Окрім цього, помічниця Оксана Слободзян від імені народного депутата, привітала з професійним святом працівників Дубровицької центральної районної лікарні, а також передала грамоти та премії для двох медпрацівників.

13 червня благодійну допомогу отримали Рокитнівська центральна районна лікарня та Рокитнівський районний центр первинної медичної допомоги для закладів ФАПів та амбулаторій. Зокрема, «привезли 1 тонну 300 кг медичного вантажу: розхідні медичні матеріали, матеріали для операційних блоків центральної районної лікарні, засоби догляду за тяжкохворими, функціональні гідравлічні ліжка. Також доставили ноутбуки, шкільні парти з ортопедичними стільцями», - йдеться у повідомленні.

Крім цього, за дорученням народного депутата, його помічниця Оксана Слободзян привітала з професійним святом медиків Дубровицького районного центру первинної медичної допомоги.  «Нещодавно отримали від нашого депутата гематологічний аналізатор, вартістю 320 тис. грн. Цей апарат за 3 хвилини робитиме аналіз крові пацієнта за 19 показниками. Про нього ми давно мріяли», - пише помічниця нардепа. Грамоти та премії Василя Яніцького отримали ще двоє медичних працівників.

6 червня «за підтримки Василя Яніцького, народного депутата України, учнівська молодь 7-11 класів ЗОШ № 1 реалізувала командою власну ідею у місті Вараш «Зв'язок поколінь» в рамках проекту «Відкривай Україну». … Свято завершилося частуванням смачними солодощами від благодійного фонду Василя Яніцького «Наш край», - опубліковано на Facebook-сторінці депутата.

4 червня - за кошти благодійного фонду придбано обладнання для нового кабінету місцевої молоді – «молодіжного центру» міста Вараш. Вже придбано столи, стільці, полиці; на черзі - комп'ютерне обладнання, фліпчарти, проектор.

Окрім цього, з початку виборчої кампанії, 24 травня, Василь Яніцькій за кошти благодійного фонду «Наш край»:

  • вручив іменні премії «Інтелект» для вихованців Володимиреччини, Рокитнівщини та міста Вараш;
  • вручив відзнаки та грошові винагороди для військовослужбовців військової частини 3045 Національної гвардії України;
  • подарував «парадні спортивні костюми» вихованкам Полицького відділення волейболу КЗ «Володимирецька КДЮСШ»;
  • в рамках І юнацьких спортивних ігор Володимиречини вручив призи переможцям;
  • з нагоди закінчення навчального року, відзначив преміями найкращих учнів Березівського навчально-виховного комплексу;
  • підтримав фінансово у проведенні фестивалю-конкурсі дитячої та молодіжної творчості «Зіркова хвиля», що відбувся 30-31 травня у місті Вараш;
  • надав 100 тис. грн. благодійної  допомоги людям, що постраждали від повені на Рокитнівщині внаслідок сильних дощів  
Олег Осуховський

Олег Осуховський – народний депутат України по 152 виборчому окрузі (м. Рівне) від Всеукраїнського об’єднання «Свобода».

1 червня на власній сторінці у Facebook народний депутат зазначив, що вручив сертифікат на комплект форм для молодіжної команди «Кардинал-ДЮСШ-4».

Юрій Вознюк

Юрій Вознюк – народний депутат України по 153 виборчому окрузі (Рівненський, Острозький, Гощанський та Корецький райони) від політичної партії «Народний фронт».

12 червня опубліковано слова подяки на сторінці у соціальній мережі Facebok Юрія Вознюка за надання фінансової підтримки в екскурсійній поїздці до Дубенського замку й Тараканівського форту для дітей з міста Авдіївка, які приїхали на оздоровлення на Рівненщину.

2 червня на День міста Острога народний депутат подарував креативний та сучасний Wi-Fi простір, який незабаром з'явиться в центрі міста. Про це на свої сторінці у Facebook написала Острозька міська ради. Також у повідомлення висловлюється подяка Юрію Вознюку за підтримку.

Олександр Дехтярчук

Олександр Дехтярчук – народний депутат України по 154 виборчому окрузі (Демидівський, Дубенський, Здолбунівський, Млинівський, Радивилівський райони) від політичної партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність».  15 червня Центральна виборча комісія зареєструвала Олександра Дехтярчука кандидатом у народні депутати по цьому ж окрузі.

29 травня на Facebook-сторінці народний депутат повідомив, що «команда підтримала ініціативу учнів Млинівськоі гімназії до Свята останнього дзвоника прикрасити рідне містечко. Передали учням саджанці 100 кущів троянд».

Святослав Євтушенко

Святослав Євтушенко – депутат Рівненської міської ради. 14 червня Центральна виборча комісія зареєструвала Святослава Євтушенка кандидатом у народні депутати по 152 виборчому окрузі (м. Рівне), шляхом самовисування.

Ініціатива «Свято у кожен двір» - дитяче свято за участі аніматорів, фокусників та клоунів, а також солодких подарунків, організоване Святославом Євтушенком.  Такі дитячі свята відбулися у понад 20 дворах  Рівного: 14 червня (вул. Коновальця, 5), 10 червня (вул. Гайдамацька, 11), 9 червня (вул. Гайдамацька, 13, вул. Богоявленська, 6 та вул. Студентська, 9), 8 червня (вул. Соборна БОС 69, 287 і 291, вул. Дубенській БОС 330, вул. Відінська, 13 та 15), 7 червня (вул. Коновальця, 18 та вул. Ніла Хасевича, 27), 2 червня (вул. Київська, 17, вул. Крушельницької, 75 та вул. Драганчука, 4), 1 червня (вул. Вербова, 46, вул. Макарова, 26, вул. Кавказька, 15, вул. Чорновола, 40, 91, 91а) та 26 травня (вул. Буковинська, 16, 16а, вул. Соборна, 257).

Віктор М’ялик

Віктор М’ялик – фінансовий директор ТОВ «МДС-Буд», член виконавчого комітету Рокитнівської селищної ради. 12 червня Центральна виборча комісія зареєструвала Віктора М’ялика кандидатом у народні депутати по 155 виборчому окрузі (м. Вараш, Володимирецький, Дубровицький, Зарічненський та Рокитнівський райони), шляхом самовисування.

15 червня – надання благодійної допомоги Спеціалізованій медико-санітарній частині № 3 міста Вараш.

 

7 червня Віктор М’ялик допоміг в організації вуличних локацій та проведення півфіналу фестивалю освітніх інновацій Освітній хайп у місті Вараш.

5 червня з нагоди Дня захисту дітей для вихованців Блажівського дитячого навчального закладу «Калинка» Рокитнівського району Рівненської області подарував телевізор. Також 28 травня представниця Віктора М’ялика подарувала телевізор для учнів 2-В класу Вараської загальноосвітньої школи №5. І 25 травня для Глиннівської загальноосвітньої школи Рокитнівського району від імені Віктора М’ялика подарували багатофункціональний пристрій (кольоровий принтер 3 в 1).

1 червня Віктор М’ялик подарував «декілька одиниць техніки» [велосипедів], підтримавши ініціативу місцевих поліцейських щодо створення відділу патрульних на велосипедах.

29 травня на сторінці у соціальній мережі Facebook Рокитнівської селищної ради повідомили, що Віктор М’ялик передав 120 тисяч гривень для надання допомоги постраждалим внаслідок повені 16-17 травня та висловили слова вдячності.

Олександр Данильчук

Олександр Данильчук – голова Рівненської обласної ради. 13 червня Центральна виборча комісія зареєструвала Олександра Данильчука кандидатом у народні депутати по 156 виборчому окрузі (м. Вараш, Володимирецький, Дубровицький, Зарічненський та Рокитнівський райони), шляхом самовисування.

5 червня до Міжнародного дня захисту дітей під час інклюзивного фестивалю «Такий як я» Олександр Данильчук «оплатив всі наші меблі, придбав комп'ютерну техніку, принтер, телевізор та кондиціонери преміум класу, а також організував незабутнє свято весни для наших найкращих волонтерів».

Згідно з ч. 1 ст. 70 Закону України «Про вибори народних депутатів України» партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидати у депутати мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.