Потенційний кандидат в народні депутати та народний обранець VIII скликання Олег Кулініч з початку червня активізував «соціальну програму», яка може мати ознаки дочасної агітації. В межах благодійної діяльності Кулініч відкрив одразу 15 дитячих майданчиків в населених пунктах 147 виборчого округу.

Від початку червня на офіційній сторінці Кулініча в Facebook з’явилось вісім повідомлень про благодійну діяльність «соціальної програми» політика в межах 147-го виборчого округу. За словами Олега Кулініча фінансується програма за його власний кошт.

«За час дії програми, а це понад сім років, відкрито вже понад 150 дитячих ігрових майданчиків, і на цьому ми не зупиняємося», – повідомив Кулініч.

Так, 1 червня Кулініч відкрив дитячий ігровий майданчик в Зінькові.

2 червня був відкритий дитячий майданчик в Миргороді.

8 червня відбулось відкриття майданчиків в Решетилівському та Миргородському районах.

9 червня в Диканьці Кулініч відкрив одразу три майданчика на територіях дитячих садків.

11 червня були відкриті два майданчика на Миргородщині – в селах Солонці та Полив’яне.

Того ж дня політик презентував нові майданчики для дітей в двох селах Зіньківщини – Шенгаріївка та Пірки.

12 червня Кулініч відкрив ще чотири ігрових майданчика на Зіньківщині – в Опішні, Міських Млинах, Артелярщині та Новоселівці.

Зазначимо, що остання інформація про благодійну діяльність політика на його сторінці датована ще груднем 2018 року, коли він поздоровляв дітей з днем Святого Миколая.

В 2014 році Олег Кулініч обраний народним депутатам від 147-му виборчого округу, отримавши 21.19% голосів підтримки. У Верховній Раді входив до складу депутатської групи партії «Відродження».

Згідно з частинами 9 та 10 статті 107 Закону України «Про вибори народних депутатів» висування кандидатів у депутати партіями закінчується за сорок днів до дня голосування, тобто до 10 червня включно; висування кандидатів шляхом самовисування закінчується за тридцять днів до дня голосування – до 20 червня включно.

Згідно з частиною 3 статті 45 Закону фінансування передвиборних агітаційних заходів чи матеріалів з джерел, не передбачених частиною другою цієї статті, незалежно від наявності погодження з партіями - суб'єктами виборчого процесу чи кандидатами у депутати, забороняється.

При цьому, згідно з частиною 14 статті 74 Закону: «Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців».

«Це вже не перший випадок, коли потенційні кандидати проявляють благодійну активність напередодні завершення реєстрації в якості офіційних кандидатів в народні депутати. Це дозволяє використовувати кошти для агітаційної діяльності не з виборчого та фонду. Окрім цього, притягнути політика за таку діяльність до відповідальності неможливо, так як Закону «Про вибори народних депутатів» стосується лише офіційних кандидатів», – розповів координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Полтавській області.

Нагадаємо, раніше ОПОРА повідомляла про те, що на Полтавщині потенційний кандидат влаштував концерт за участі «Дзідзьо», а також, що потенційний кандидат роздав 900 квитків на концерти гурту «Антитіла» та Олега Винника

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)