У соціальній мережі Facebook поширюється інформація про проведення в Миколаєві фестивалю за фінансової та організаційної підтримки політичної партії «Національний корпус».  Анонсовано, що в заході також візьмуть участь представники Національної поліції та Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

12 червня на сторінці «Національні дружини Миколаїв» в Facebook з’явилась публікація про проведення в мікрорайоні Кульбакино спортивно-патріотичного фестивалю «Вітовські ігри». В анонсі сказано, що в програмі заходу передбачені постійні локації:
виставка техніки, зброї та екіпіровки від Національної поліції, Спецпідрозділу ТОР, прикордонної служби, а також показові виступи рятувальників з Державної служби України з надзвичайних ситуацій та ін. Зверху на афіші фестивалю зображений логотип партії «Національний корпус», а внизу − емблеми правоохоронних органів, ДСНС. В анонсі заходу зазначено, що він відбудеться за фінансової та організаційної підтримки партії «Національний корпус». 

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Миколаївській області через Facebook звернувся до представників «Нацкорпусу» з проханням пояснити, чому на афіші поряд із логотипом політичної партії розміщені емблеми правоохоронних органів. Йому відповіли, що дані служби матимуть свої локації на фестивалі, на яких демонструватимуть зброю.

У той же час начальник Управління превентивної діяльності ГУНП В Миколаївській області Сергій Ігнатьєв прокоментував ОПОРІ, що участь представників поліції саме у політичному заході не була узгоджена і правоохоронці погоджувались на участь у розважально-культурному заході для мешканців міста.

Прес-секретарка Державної служби з надзвичайних ситуацій в Миколаївській області  Іляна Пацюк повідомила спостерігачу ОПОРИ, що працівникам ДСНС запропонували долучитися до заходу, пообіцявши, що він буде проводитися виключно для дітей. «Оскільки мікрорайон Кульбакино віддалений від центра міста, там рідко проходять заходи для місцевих дітей, тому ми з задоволенням погодились взяти участь і навчити їх правилам безпеки, в тому числі протипожежної. Проте днями до нас надійшла інформація, що цей захід організовує політична партія. Якщо виявиться, що це правда, представники ДСНС не братимуть в ньому участі», − наголосила Іляна Пацюк.

«Національний корпус» заявив про спільне балотування до Верховної Ради з ВО «Свобода». Відповідно підтримка «Нацкорпусом» даного заходу може мати ознаки дочасної передвиборної агітації. Тому участь правоохоронних органів у ньому створює загрози їх політичній нейтральності», − коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Миколаївській області.

14 червня на сторінці ГО «Крила», яка є одним із організаторів даного заходу, з’явилась публікація про те, що ні представники Нацполіції, ні ДСНС не братиму вньому участі.  

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)