На Херсонщині 6 білбордів потенційного кандидата в народні депутати по 186-му окрузі Євгена Рищука були заляпані червоною фарбою.

Інформацію про зіпсовані білборди оприлюднив сам потенційний кандидат Євген Рищук 11 червня на своїй сторінці в Facebook. Фотографії заляпаної зовнішньої реклами політик прокоментував так: «Це той випадок, коли конкурентів розриває від безсилля. Реалії української політики. Вибори стартували».

12 червня спостерігач Громадянської мережі ОПОРА прибув на місце події в Олешківський район для перевірки фактів, але виявилося, що помальовані білборди вже замінили на нові. Реклама містить напис «благодійний фонд», ім’я кандидата та гасло «Все буде добре».

Крім того, 11 червня спостерігачі ОПОРИ зафіксували листівку з таким самим текстом в селищі міського типу Чаплинка та в автобусі за маршрутом «Нова Каховка-Херсон».

Сам Євген Рищук прокоментував, що це він замінив зіпсовані білборди, додавши, що ці рекламні щити є його власністю. Також політик зазначив, що це не політична реклама, а реклама благодійного фонду. 

Нагадаємо, що Євген Рищук є депутатом Херсонської обласної ради від Блоку Петра Порошенка «Солідарність» та екс-заступником голови Херсонської державної адміністрації.

Як зазначив радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Павло Романюк, поки Євген Рищук не зареєстрований в якості кандидата в народні депутати ЦВК, зазначені діяння можуть мати ознаки хуліганства.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)