Станом на 11 червня Центральна виборча комісія внесла зміни до складу всіх окружних виборчих комісій у Житомирській області, замінивши 9 членів комісій. Зокрема, голову ОВК №62 (м. Житомир), секретаря ОВК №65 (м. Новоград-Волинський) та заступника голови ОВК №67 (м. Чуднів).

Відповідні постанови № 929 від 4 червня, №942 від 5 червня та №965 від 10 червня опубліковані на сайті ЦВК.

Всі заміни відбулися у зв'язку з поданням суб'єктів подання.

 У складі ОВК №62 (м. Житомир) замінили трьох членів комісії, зокрема і голову.

«Припинити достроково повноваження члена комісії: Ткаченко Василь Макарович, 1959 року народження – голова комісії, від Політичної партії «Об’єднання «САМОПОМІЧ», депутатська фракція якої зареєстрована в Апараті Верховної Ради України поточного скликання (у зв’язку з внесенням подання про заміну члена виборчої комісії суб’єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії). Включити до складу комісії та призначити головою цієї комісії:  Плис Оксана Андріївна, 1969 року народження – від Політичної партії «Об’єднання «САМОПОМІЧ», депутатська фракція якої зареєстрована в Апараті Верховної Ради України поточного скликання», –  йдеться у постанові ЦВК №942 від 5 червня.

Постановою  №965 від 10 червня достроково припинені повноваження члена комісії: Катерини Дацьо, 1986 р. н. – від політичної партії «Радикальна партія Олега Ляшка». До складу цієї комісії включено  Лілію Мельник, 1977 р. н.

4 червня було замінено ще одного члена комісії –  Михайла Максименка, 1972 р. н. від партії «5.10». До складу комісії включили Ніну  Сухіну, 1987 р. н.   

В ОВК №63 (м. Бердичів) замість члена комісії Олени Супрун, 1980 р.н від партії «Об’єднання «САМОПОМІЧ» у комісії працюватиме Олена Василюк, 1969 р.н. За даними сервісу ОПОРИ сервіс  tvk.oporaua.org. на місцевих виборах у 2015 році Олена Василюк також була членом комісії від партії «Об’єднання «САМОПОМІЧ».

Замість члена ОВК №64 (м. Коростень) Максима Маслюка, 1998 р.н. від партії «Об’єднання «САМОПОМІЧ» працюватиме в комісії Аркадій  Завацький, 1954 р. н. Має досвід роботи в комісіях під час виборів 2002 року від партії «Демократичний союз», у 2014 році під час парламентських виборів – член комісії від партії «Україна Майбутнього», на місцевих виборах 2015 року – від Радикальної партії Олега Ляшка.

Відбулися зміни в керівному складі ОВК №65 (м. Новоград-Волинський). З 4 червня секретарем комісії замість Зої Чіркунової, 1974 р. н. від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» призначено  Віктора Прилипко, 1961 р. н. На місцевих виборах 2015 року працював заступником голови комісії від цієї ж партії.

Достроково припинені повноваження члена комісії Юлії Михайлової, 1991 р. н. – від партії «Об’єднання "САМОПОМІЧ».   До складу комісії включили Мирославу  Андрощук, 1991 р. н.

У ОВК №66 (м. Малин) замінили члена комісії Надію Гаєвську, 1943 р.н. – від партії «ПРАВИЙ СЕКТОР» на   Наталію Андрущенко 1988 р. н.

Змінився і заступник голови ОВК №67 (м. Чуднів).

«Припинити достроково повноваження члена комісії: Жердєв Сергій Іванович, 1972 року народження – заступник голови комісії, від Політичної Партії «5.10» (у зв’язку з внесенням подання про заміну члена виборчої комісії суб’єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії). Включити до складу комісії та призначити заступником голови цієї комісії: Криворучик Валентина Петрівна, 1964 року народження – від Політичної Партії «5.10» , – йдеться у постанові № 929 від 4 червня.

Під час виборів народних депутатів у 2012 та 2014 рр. та місцевих виборах 2015 р. Валентина Криворучик була членом комісії від ВО «Батьківщина».

Координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Житомирській області зауважив: «Дуже часто можна спостерігати ситуації, коли партії  подають до виборчих комісій осіб, які не мають жодного бажання там працювати, а подекуди, і не знали, що по ним відбувалися відповідні подання. Це призводить до того, що чи не весь виборчий процес після формування ОВК відбуваються заміни у їх складі. Для якісного проведення виборів, керівний склад має мати достатню компетенцію, мотивацію та витримку. Сподіватимемося, що ті зміни які відбуваються у Житомирській області, будуть направлені лиш на поліпшення професійності роботи ОВК».

Відповідно до частини 1 статті 31 України «Про вибори народних депутатів України»: «Повноваження окружної виборчої комісії починаються з моменту складення присяги не менш як двома третинами її мінімального складу, визначеного частиною першою статті 27 цього Закону, на її першому засіданні, яке проводиться не пізніш як на третій день після дня прийняття рішення про її утворення».

Як повідомляла ОПОРА, у новому керівному складі ОВК у Житомирській області працюватимуть 6 з 18 членів комісій з досвідом роботи.

 

(#вибори; #opora; #опора)

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться щепонад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будутьнабагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.