ОПОРА зафіксувала у Запоріжжі роздачу листівок із відомостями про двох потенційних кандидатів у народні депутати України. Ці матеріали містять можливі маркери чорного піару та дочасної агітації.

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА помітили розповсюдження листівок поблизу торгового центру «Аврора», що знаходиться у територіальному виборчому окрузі №77. Ці матеріали подавалися в форматі опитування «з висунення кандидата у народні депутати України». Містянам пропанували поставити галочку біля імені одного з двох кандидатів, що можуть представити район у Верховній Раді. Після цього листівку можна було повернути волонтеру чи надіслати на вказану поштову скриньку.

У тексті містилися світлини та біографічні дані Петра Сабашука та Владислава Куценка. Про першого зазначалося, що він чинний народний депутат України, член «Блоку Петра Порошенка», народжений у Вінницький області і виступає із гаслом «Україні потрібен Порох».

Про Владислава Куценка зазначалося, що він безпартійний, рід діяльності: юрист, економіст, кандидат наук, прокурор. Народжений у Запоріжжі. Має гасло: «Зламаємо систему разом».

У кутку листівки вказано, що опитування проводить Громадська організація «Виборці за чесні вибори». За даними порталу «You control» оновленими 3 червня 2019 року в Запорізькій області існує організація із такою назвою. Вона зареєстрована за адресою Запорізька обл., місто Запоріжжя, Вознесенівський район, вулиця Сорок років Радянської України (після декомунації, це вулиця Незалежної України), будинок 45. Керівником позначений Петрочук Вадим Феліксович.

ОПОРА здійснила виїзд за згаданою адресою. Приміщень із вивіскою чи табличкою, що тут розташована ГО «Виборці за чесні вибори» не виявлено.

Серед запорізьких користувачів мережі фейсбук зареєстрований чоловік на ім'я Вадим Петрочук, який на приватне повідомлення із запитанням про долученість до цієї громадської організації — не відповів.

Станом на 11 червня 2019 року Петро Сабошук та Владислав Куценко не зареєстровані як кандидати у народні депутати України.

ОПОРА нагадує, що згідно із ч. 1 ст. 70 ЗУ «Про вибори народних депутатів України», партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидати у депутати мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати. А відповідно до ч. 6 ст. 68 цього ж Закону,  передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, виділених на забезпечення ведення передвиборної агітації відповідно до цього Закону та за кошти виборчих фондів.

За коментарями звертайтеся:

email: zp@opora.org.ua

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)