У Вінницькій області політики впроваджують соціальні ініціативи, в межах яких відбуваються безкоштовні медичні огляди. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

Так, медогляди організовуються за сприяння народного депутата України Руслана Демчака (виборчий округ №18, центр – місто Іллінці). Зокрема, в газеті «Життя Вінниччини» надруковано оголошення про те, що місцеві жителі можуть пройти безкоштовне медичне обстеження у червні та липні.

«Обстеження доступне для всіх жителів! Усі бажаючі можуть обстежити зір та отримати консультацію спеціаліста. Протягом червня–липня у Оратівському, Липовецькому, Немирівському, Погребищенському та Іллінецькому районах проводитиметься медичний огляд населення… Бажаючі можуть перевірити зір та отримати консультацію від сімейного лікаря і офтальмолога», - йдеться в публікації. 

Соціальна ініціатива «Лікар їде у село» реалізовується за сприяння народного депутата України Миколи Кучера (виборчий округ №17, центр округу – місто Ладижин).

«Соціальна ініціатива «Лікар їде у село» продовжується. Сьогодні обстеження та консультації досвідчених офтальмологів отримали 85 жителів с. Гранів Гайсинського району. Прийом відбувався у приміщенні місцевої амбулаторії, в якій загалом обслуговуються більше ніж 4 тисяч мешканців самого Гранова та сусідніх громад. Вже другий рік спільно з Громадською організацією «Соціальний центр МХП» ми організовуємо виїзні прийоми лікарів, щоб жителі сіл, які відділені від обласного центру могли отримати кваліфіковану допомогу на місцях», - написав на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook нардеп.

Також у виборчих округах №15 (центр округу – місто Шаргород) та №17 (центр округу – місто Ладижин) відбуваються медичні огляди у межах соціальної ініціативи «Лікар у село». За інформацією спостерігачів ОПОРИ, цей соціальний проект розпочався ще у 2018 році та триває досі. Ініціативу започаткувала депутатка Вінницької обласної ради Лариса Білозір. Медичні огляди проходять у Шаргородському, Тростянецькому, Томашпільському, Мурованокуриловецькому та інших районах.

На своїй сторінці у соціальній мережі Facebook Лариса Білозір інформує про обстеження. «Дорогі друзі, у вівторок, 11 червня, наша соціальна ініціатива «Лікар у село» відбудеться у селі Яланець Томашпільского району. На прохання громади до них завітають партнери нашої ініціативи - лікарі офтальмологічної клініки «Оптимал». Черговий прийом лікарів триватиме, як і зазвичай, з 9:00 год. до 14:00 год., у приміщенні місцевої амбулаторії. Приходьте самі та діліться інформацією з іншими. Бережімо здоров'я», - йдеться на сторінці депутатки.

«Наразі ці політики не зареєстровані кандидатами у народні депутати, тому немає підстав говорити про порушення виборчого законодавства. Але діяльність є з чіткою прив’язкою до імені, тому у випадку реєстрації цих політиків кандидатами варто буде діяти в межах Закону», - зазначає координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Вінницькій області.

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучатьсящепонад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallelvotetabulation) з метою отримання результатів виборів, що будутьнабагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)