В Кривому Розі відбулись другі засідання окружних виборчих комісій. Члени ОВК №31 за відсутності кворуму на засіданні зателефонували колегам, які не прийшли на роботу. Та  таким чином, затвердили кошторис в більш ніж чотири мільйони гривень.

5 червня в окружній виборчій комісії №31 мало відбулось друге засідання. Проте, з 18 членів ОВК на засідання комісії особисто з’явились сім членів комісії.

Як повідомила з місця події спостерігачка ОПОРИ, засідання розпочалось із незначною затримкою, оскільки присутні на засіданні члени комісії вирішили обійти вимогу щодо особистої участі у засіданнях та наявності кворуму за допомогою відеозв’язку. Проте, через погану якість інтернетпокриття цього зробити не вдалось, тому вирішено було обмежитись телефонною розмовою на гучномовці. Таким чином, ще троє членів комісії змогли долучитись до засідання віддалено. З цього приводу представники ОПОРИ звернулись із відповідною заявою до Центральної виборчої комісії.

Радник з юридичних питань ОПОРИ зазначає, що відповідно до пункту 5 статті 33 Закону України «Про вибори народних депутатів України» засідання виборчої комісії є повноважним за умови присутності більше половини членів комісії від складу цієї комісії. Тобто комісія не була повноважною приймати будь-які рішення, оскільки безпосередньо присутніми були лише 7 членів, а інші форми участі в засіданні комісії не передбачені законодавством.

Як зазначила спостерігачка ОПОРИ, одним з питань, яке розглядалось на засіданні, було затвердження кошторису окружної комісії. Згідно з заявою голови, повний кошторис склав 4 711 873 грн. В результаті голосування кошторис було затверджено одноголосно. 7 членів голосували на засіданні, 3 – за допомогою телефону.

Оружна виборча комісія №37 на своєму другому засіданні, яке відбулось 6 червня, також затвердила кошторис в розмірі 6 000 926 грн.

Спостерігачка ОПОРИ повідомила, що ОВК №37 зареєстровано як юридичну особу  та  відкрито рахунок 05 червня 2019. За словами членів комісії, вони були готові реєструвати ОВК раніше. Затримка з реєстрацією відбулась через те, що тільки 5 червня отримали з Києва необхідні документи  з печаткою.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)