У Львівській області депутати та політики активно рекламували себе впродовж останніх двох тижнів, відкриваючи спортивні майданчики, освітні заклади, презентуючи подарунки школярам та організовуючи концерти.

«Фонд Братів Дубневичів»

На сторінці спільноти «І словом, і ділом» у соціальній мережі Facebook  з 23 травня по 6 червня висвітлювалися відкриття спортивного майданчика з штучним покриттям, відеоролик з поїздки на фронт, участь у відкритті дитячого садочка за участі народного депутата Ярослава Дубневича. Кандидатом у народні депутати Центральна виборча комісія офіційно його зареєструвала 6 червня.

Фото з соціальної мережі FB

У розділі «Інформація» спільноти вказано, що це сторінка власне громадської організації. Згадки про таку ГО в публічному просторі відсутні. Не зазначена вона і в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. З 31 серпня 2016 року сторінка функціонувала під назвою «AIR TV». А з 23 травня 2019 року перейменована в спільноту  «І словом, і ділом». Відтоді на ній активно висвітлюється діяльність нардепа Дубневича. Два дописи з сторінки рекламувалися на території України. Гасло «І словом, і ділом» можна побачити на футболці Ярослава Дубневича на одній із світлин у соцмережі, а також на особистій сторінці його брата Богдана. За інформацією у ЗМІ, Богдан Дубневич вважає ці слова своїм життєвим кредо.

Крім того, для учнів свого округу нардеп Богдан Дубневич наприкінці травня також подарував блокноти та годинники з цим же ж гаслом.

Фото з соціальної мережі FB

«Завтра в Україні пролунають останні дзвоники. А найкращі учні мого округу отримають іменні годинники від БО «Фонд Братів Дубневичів» за високі досягнення у навчанні. 
Щороку журналісти мене запитують про ці дарунки для учнів. І я щороку пояснюю, що це дуже давня традиція, організована ще далеко до депутатства. Вона і надалі буде продовжуватися для наших медалістів», - зазначив Богдан Дубневич на свої сторінці у соціальній мережі Facebook.

За інформацією з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань благодійна організація «Фонд Братів Дубневичів» існує з 2011 року. Вид діяльності – надання іншої соціальної допомоги без забезпечення проживання.  Засновниками та кінцевими бенефіціарними власниками є Ярослав та Богдан Дубневичі.

Благодійний фонд Андрія Лопушанського

«За сприяння Благодійного фонду Андрія Лопушанського у м. Самборі відбудеться виступ Національного заслуженого академічного українського народного хору імені Григорія Верьовки. Ціна 100 грн», - оголошення про запланований захід зафіксували спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

В Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань вказано, що благодійний фонд заснований у 2011 році і надає соціальну допомогу без забезпечення проживання. Засновником доброчинної організації є  Андрій Лопушанський, а керівницею – Оксана Француз. Жінка є помічницею нардепа на громадських засадах, про що зазначається на сайті Верховної Ради України.

Активність Андрія Лопушанського на окрузі впродовж останніх двох тижнів можна простежити на його особистій сторінці у соціальній мережі. Нардеп брав участь у святі з нагоди закінчення навчального року та у дні міста Самбора, допомагав технікою історико-краєзнавчому музею, організовував екскурсії для дітей у ВР. Чи можна такі дії нардепа вважати заохоченням виборців до його підтримки на майбутніх парламентських виборах, Андрій Лопушанський Громадянській мережі ОПОРА наразі не відповів.

Фото з соціальної мережі

«Мажоритарка, так мажоритарка»  від Пекара

Володимир Пекар є фізичною особою-підприємцем. Товариства, засновником яких є чоловік надають послуги з виготовлення друкарських форм, інших поліграфічних послуг. Він є співвласником компанії з купівлі та продажу нерухомого майна разом із Оленою Васюник, донькою нардепа Ігоря Васюника. Також Пекар є головою благодійного соціально-реабілітаційного центру «Регіна», співвласником та засновник волейбольної команди, депутат Новояворівської міської ради.

У соціальних мережах користувачі дякують Володимиру Пекару за подаровані футболки дітям,  підтримку діяльності молоді міста Новояворівськ, а також за допомогу в організації концерту творчої студії.

Фото з соціальної мережі

На офіційній сторінці чоловік  також написав: «Поїхали! Здав перший іспит з ЗНО У Новояворівський Ліцей! Предмет – передвиборча програма. ….Проблеми почув, обіцяю стояти на захисті їх вирішення».

 Володимир Пекар підтвердив ОПОРІ про допомогу мешканцям та про власні білборди на Львівщині, які не вважає агітаційними матеріалами.

 «Я пройшов багато виборчих кампаній, як власник своєї  друкарні.  Знаю, як має бути підписано, зареєстровано, як мають виглядати політичні угоди на поліграфію. А це не агітматеріали. Агітматеріали – це коли буде написано кандидат в депутати Володимир Пекар. Голосуй за. А якщо це можна назвати, агітматеріалом, то я б хотів побачити в законі. «Менше слів? Більше діла?» - в мене просто така життєва позиція», - зазначив  Пекар.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Львівській  області наголошує: 

«Передвиборча благодійність є формою недобросовісної практики передвиборчої боротьби, оскільки передбачає матеріальне стимулювання з метою вплинути на волевиявлення виборців. Часто вона є продовженням тривалої практики народного депутата, який використовує це на регулярній основі. Проте після офіційної реєстрації кандидата у народні депутати на подібну практику накладаються обмеження щодо ведення передвиборчої агітації. Частина 14 статті 74 Закону України "Про вибори народних депутатів України" забороняється проводити передвиборчу агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів чи інших матеріальних цінностей. Така передвиборча агітація або надання виборцям матеріальних цінностей, що супроводжуються закликами і пропозиціями голосувати за або не голосувати за певного кандидата у депутати, або згадування імені кандидата трактується, як непрямий підкуп виборців. Проблема у тому, що не завжди легко встановити прямий зв'язок між благодійною діяльністю та передвиборчою агітаційною діяльністю кандидата».

За коментарями звертайтеся:

e-mail:  [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)