Спостерігачі ОПОРИ фіксують білборди із зображеннями політиків та символіки політичних партій по всій території Дніпропетровської області. Зокрема, в Кривому Розі виявлено білборди, за розміщення яких, політичні сили не взяли на себе відповідальність. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

Так, протягом перших п’яти днів червня в Кривому Розі з’явились білборди, на яких, на зеленому тлі значаться написи: «21 липня. Кнопкодави, на вихід», «Цирк під куполом закривається», «Відірвемо їх від корита» та підпис. Разом з тим, на даних білбордах не виявлено інформації щодо особи, відповідальної за випуск, замовника, установи, що здійснила друк, за допомогою якої можна було б встановити, кому дана політична продукція належить.

За стилістикою та кольором фону білборди нагадують рекламну продукцію кандидата на пост президента України Володимира Зеленського під час президентських перегонів навесні. Дані борди виявлено неподалік автовокзалу в Кривому Розі та поблизу собору на площі 30-річчя перемоги. Два з трьох плакатів розміщено на подвійних білбордах, друга сторона з яких належить ФОП Єгорова. Третій борд є одинарним і немає розпізнавальних написів.

Зв’язавшись з ФОП Єгорова спостерігачка ОПОРИ з’ясувала, що розміщення рекламної продукції на борді такого розміру коштує 5000 грн, але вільної площі на червень немає.

Представниця штабу партії «Слуга народу» в Кривому Розі Яна Казаріна на особистій зустрічі запевнила спостерігачку ОПОРИ, що наразі ЗЕкоманда не розміщує по місту жодної агітаційної продукції, білбордів у тому числі.

Тим часом у Дніпрі з’явились білборди із зображенням експрезидента України Петра Порошенка та написом «Обирай НАТО та ЄС. Долучайся. Європейська солідарність».

Натомість, найбільш поширеними білбордами політичного характеру в Дніпрі з початку 2019 року залишаються білборди із зображенням Генадія Гуфмана, ексдепутата Дніпровської міської ради та очільника місцевої організації партії «Опозиційна платформа – За життя».

У Дніпрі та області також наявні білборди «Україна. Це не просто місто на карті. #урядгройсмана», чинного прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана.

У Павлограді спостерігач ОПОРИ зафіксував сім білбордів «#урядгройсмана», чотири білборди із зображенням Петра Порошенка, що, ймовірно, залишились із президентської кампанії цієї весни та один білборд чинного народного депутата Олександра Вілкула, на якому розміщено вітання ветеранів із 9 травня.

У місті Кам’янському спостерігачі ОПОРИ зафіксували білборд із зображенням Олега Кужмана, заступника голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації.

Також, у Дніпрі зафіксовано білборд із зображенням Андрія Білецького, який представляє Національний корпус.

У центрі Дніпра на одному з балконів спостерігачі зафіксували розтяжку політичної партії «Демократична сокира».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.