Спостерігачі ОПОРИ у Київській області зафіксували агітацію проти кандидата у депутати на парламентських виборах Володимира Карплюка. Її розповсюджували з агітаційного намету. Крім того, у газетах, які роздавали у наметі, опубліковані і матеріали з ознаками дочасної агітації.

5 червня у Ірпені біля міської ради, представниця ОПОРИ зафіксувала агітаційний намет. На ньому була написана назва організації, яка розповсюджувала агітаційні матеріали – «Громадськиий рух «Ірпінь проти Карплюка та «нових» облич». Зазначимо, Володимир Карплюк 31 травня був зареєстрований кандидатом у народні депутати, як самовисуванець, у 95 виборчому окрузі (місто Ірпінь та частина Києво-Святошинського району). Також на наметі  зазначена назва газети – загальнополітична газета ірпінського краю «Зоря Приірпіння».  Цю газету агітатори і розповсюджували. Як повідомляється у самому примірнику газети, вона виходить щомісяця, поширюється безкоштовно. Засновник і видавець газети Олександр Наказненко. Безпосередньо цей номер (№6), вийшов 31 травня 2019 року. Також у виданя є власний сайт .

На першій сторінці газети, опублікована стаття під назвою «Гостомель йде у «вільне плавання». Жадібність Карплюка і «Нових облич» спричинила відокремлення селищ від Ірпеня». У статті негативно висвітлюється діяльність Володимира Карплюка, коли той був представником місцевої влади.

Крім цього видання, з агітаційного намету роздавали і газету «Інформаційний портал. Громадські ЗМІ», випуск № 15, за червень 2019 року. Редактором «Інформаційного порталу» є Костянтин Хафізов На примірнику також зазначена наявність сайту. На першій сторінці номеру, який  розповсюджували, діяльність і особистість Володимира Карплюка, висвітлюється негативно. У тексті зазначається, що «В. Карплюк і його оточення  отримало репутацію «токсичних» чиновників», завдяки, зокрема, роботі журналістів «Інформаційного порталу». Також ідеться про причетність кандидата у народні депутати і екс-мера Ірпеня Володимира Карплюка до корупції. Крім того,  на першій сторінці примірника «Інформаційного порталу», розміщена новина, у якій йдеться про намір Володимира Карплюка балотуватися до Верховної Ради і скріншоти фейсбук-коментарів до цієї новини. В цьому ж номері  був також опублікований матеріал «І одразу новина про фейковий сайт: схоже, що сайт Містоінформ був проданий В. Карплюку разом зі своєю фермою ботів».  У новині зазначається, що за допомогою цього сайту буде здійснюватися агітація за Володимира Карплюка, як кандидата в народні депутати.

В цьому ж номері опубліковані матеріали і про партію «Нові Обличчя». Зазначимо, кандидат у депутати Верховної Ради, Володимир Карплюк, хоч і балотується шляхом самовисування, однак є  головою цієї партії.  Щодо матеріалів про партію, то у газеті їх опубліковано декілька, зокрема  - «Нові обличчя – розсадник сепаратизму в Ірпені», «В Ірпені хотіли затримати корупціонерів-сепаратистів партії «Нові обличчя». Також на цілу сторінку опублікована рубрика «Говорить facebook», у межах якої надруковані фейсбук публікації та коментарі до них, у контексті яких згадується Карплюк і його наміри стати народним депутатом, а також його діяльність, як колишнього очільника міста Ірпінь.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Київській області наголошує: «Крім випадку «чорного піару» проти кандидата в народні депутати, у вище описаній ситуації спостерігається також і маніпулятивна технологія. Мається на увазі, коли між  кандидатом і окремою політичною силою,  яка не є учасником виборчого процесу, наразі йдеться про партію   "Нові обличчя", будується міцний інформаційний зв'язок. Така технологія може  дозволити у майбутньому не згадувати в «чорному піарі» самого кандидата, обмежившись лише партією, адже це й без того матиме вплив на електорат. Однак,  якщо партія прийме рішення брати участь у виборах і  стане суб'єктом виборчого процесу, тоді вона зможе оскаржувати подібні дії вже як суб'єкт».

Окрім «чорного піару» щодо кандидата у народні депутати Володимира Карплюка, на сторінках «Інформаційного порталу» опублікований матеріал з ознаками дочасної агітації Маргарити Овчаренко «Ми маємо змінити систему, а не просто міняти старі обличчя на нові» . Власне, у цьому матеріалі і йдеться про її намір балотуватися до Верховної Ради: «І я особисто готова боротися за те, щоб стати справжнім представником інтересів громади 95 округу у парламенті! Тому я піду на вибори, бо знаю, що  21 липня ви готові підтримати молоду людину, яка ніколи не займала державні посади, не була у владі…».

Також  спостерігачка ОПОРИ виявила  білборд потенційної кандидатки у народні депутати,  Маргарити Овчаренко у місті Вишневе.

Зазначимо, відповідно до ч. 1 ст. 70 ЗУ «Про вибори народних депутатів України», партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидати у депутати мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати. Між тим, згідно з ч. 6 ст. 68 Закону,  передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, виділених на забезпечення ведення передвиборної агітації відповідно до цього Закону та за кошти виборчих фондів. Разом з тим, у ч. 7 ст. 74 цього Закону, йдеться, засобам масової інформації, їх посадовим та службовим особам і творчим працівникам під час виборчого процесу у своїх матеріалах і передачах, не обумовлених угодами, укладеними відповідно до вимог ч. 5 і ч. 10 ст. 72 , а також ч.2 і ч. 7 ст. 73 цього Закону, забороняється агітувати голосувати за або не голосувати за партії, кандидатів у депутати чи поширювати інформацію, яка має ознаки політичної реклами, безоплатно або яка оплачена з джерел, не передбачених законом, а так само поширювати будь-яку інформацію з метою Крім того, ч. 13 ст. 74 Закону, говорить, що партія - суб'єкт виборчого процесу, кандидат у депутати мають право звернутися до засобу масової інформації, що оприлюднив інформацію, яку партія або кандидат вважають недостовірною, з вимогою опублікувати їх відповідь.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)