За більш ніж два тижні з початку виборчої кампанії в Дніпропетровській області зареєстровано перші шість кандидатів-самовисуванців. Одну з кандидаток в 33 виборчому окрузі називають «клоном» та збираються звертатись до правоохоронців. Також зареєстровано двох кандидатів, в біографії яких значиться робота в організаціях зі схожою назвою.

31 травня 2019 року Центральна виборча комісія зареєструвала першу кандидатку у народні депутати в Дніпропетровській області Ольгу Бабенко по виборчому округу №33 (місто Кривий Ріг, Центрально-Міський район). За даними сайту ЦВК, кандидатка є керівницею проектів в громадській організації «БАТЬКІВЩИНА-КРИВИЙ РІГ».

Натомість, депутатка Криворізької міської ради Ольга Бабенко, яка також заявляла про можливість висувати свою кандидатуру на дострокових парламентських виборах, в коментарі представниці ОПОРИ зазначила, що підозрює в реєстрації своєї повної тезки злий умисел та має намір звернутись до правоохоронців з цього приводу.

«Влада в Україні змінюється, а технології залишаються тими самими – маніпулятивними. Зареєстровано мій повний «клон». Відрізняється тільки дата народження та те, що це самовисування, а мене буде висувати партія. Найближчі кілька днів відбудеться з’їзд. Тут талановито все зроблено. Три місяці тому зареєстровано громадську організацію «Батьківщина – Кривий Ріг». Хто ця жінка і як так сталось, ми наразі збираємо інформацію та пізніше будемо звертатись до поліції», - сказала вона.

З зареєстрованою кандидаткою у народні депутати Ольгою Бабенко представникам ОПОРИ зв’язатись наразі не вдалось.

3 червня 2019 року Центральна виборча комісія зареєструвала кандидатом у народні депутати України по 37 виборчому округу нардепа поточного скликання Дмитра Шпенова та у 27 виборчому окрузі Антона Єфіменка, за даними сайту ЦВК, юриста.

4 червня ЦВК зареєструвала ще двох кандидатів у виборчому окрузі №37, що в Кривому Розі. Ними стали Валентин Грижук, як зазначено на сайті керівник проекту, Громадський рух «СЛУГА НАРОДУ» та Альона Товкун адвокат, керівник, приватне підприємство «ЗЕ! СЛУГА НАРОДА».

Станом на 5 червня ЦВК зареєструвала шостого кандидата-самовисуванця у 36 виборчому окрузі Дніпропетровської області. Ним став чинний народний обранець від цього мажоритарного округу  Артур Мартовицький.

Нагадаємо, відповідно до частини 9, 10 статті 107 Закону України «Про вибори народних депутатів України» висування кандидатів у депутати шляхом самовисування триватиме до 20 червня включно. Висування кандидатів у народні депутати України політичними партіями відповідно до частина дев’ятої статті 107 Закону України «Про вибори народних депутатів України» триватиме до 10 червня включно.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)