В Одеській області на позачергових виборах народних депутатів України всі 11 окружних виборчих комісій провели перші засідання впродовж 1-3 червня і набули повноважень відповідно до законодавства.

Як повідомляють спостерігачі ОПОРИ, на перших засіданнях окружних виборчих комісій були присутні 122 члени ОВК, які склали присягу, відсутні – 69. Не з’явилися на перше засідання ОВК голови окружкомів в округах №№ 133, 136 та 139. Пропустили засідання заступники голів ОВК округів №№ 135 і 139, а також секретарі комісій в округах №№ 133, 134, 135, 137, 140, 141. Таким чином, весь керівний склад ОВК округу №135 (м. Одеса) був відсутній. При цьому жодна ОВК не змогла зібратися у повному складі.

У більшості випадків причиною відсутності членів комісій стала неможливість зв'язатися з ними. Як пояснили в ОВК ОПОРІ, вони або не відповідали на телефонні дзвінки, або зазначені в документах номери не були дійсними.

Крім того, відмовились працювати секретар ОВК округу №134, голова і заступник ОВК в окрузі №139, двоє членів ОВК в окрузі №138 та один член комісії в окрузі №141.

У партійному розрізі стовідсотково пропустили перші засідання окружкомів представники восьми партій: ВО «Свобода», Партії зелених України, «Солідарність жінок України», «Зелена планета», «5.10», «Інтернет партія України», «Нова політика» і «Сила людей».

Понад 50% пропусків мають представники партій «Правий сектор», «Єдина країна», Ліберальна партія України.

Згідно зі статтями 27 та 107 Закону України «Про вибори народних депутатів», окружні комісії утворюються у складі не менше 12 і не більше 18 осіб. 

В окружних виборчкомах Одещини працюватимуть представники 26 партій.

Нагадаємо, що виборчий процес на позачергових виборах народних депутатів стартував 24 травня 2019 року.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)