На Кіровоградщині утворили 5 окружних виборчих комісій на позачергові парламентські вибори, які відбудуться 21 липня 2019 року. У їхньому складі працюватиме 90 осіб, які представлятимуть 24 політичні партії.

Центральна виборча комісії постановою від 31 травня 2019 року № 919 «Про утворення окружних виборчих комісій з виборів народних депутатів України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року» сформувала у Кіровоградській області п’ять окружних виборчих комісій, у кожній з яких працюватиме по 18 осіб: голова, заступник, секретар та 15 членів. До роботи в ОВК області залучено 90 представників 24 політичних сил: партій «Відродження», «Сила і честь», «Опозиційний блок», «Блок Петра Порошенка «Солідарність», «5.10», «Народний фронт», «Нова політика», «Україна Майбутнього», «Правий сектор», «Громадянська позиція», «Сильна Україна», «Солідарність жінок України», «Єдина Країна», Інтернет партії України, Всеукраїнського політичного об'єднання «Єдина родина», Партія Зелених України, Радикальної партії Олега Ляшка, «Об'єднання «Самопоміч», Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина», Всеукраїнського об’єднання «Свобода», Всеукраїнського аграрного об'єднання «Заступ», Конгресу українських націоналістів, Ліберальна партія України та «Сильна Україна».

Найбільше своїх представників у складі ОВК області має Радикальна партія Олега Ляшка (9), найменше – партії «5.10» та «Правий сектор» (по 1).

У керівному складі ОВК територіальних виборчих округів Кіровоградської області представлені 14  політичних сил: «Народний фронт», «Опозиційний блок», Конгрес українських націоналістів, Радикальна партія Олега Ляшка, «Сильна Україна», «Єдина країна», «Об’єднання «Самопоміч», «Громадянська позиція», Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»,  Всеукраїнське об’єднання «Свобода», «Правий сектор», Блок Петра Порошенка «Солідарність», «Україна Майбутнього», Ліберальна партія України.

Серед керівного складу ОВК 6 представників мають попередній досвід роботи в ОВК. Такі дані можна перевірити через сервіс  tvk.oporaua.org.

В окрузі № 99 очолюватиме ОВК Олексій Коваленко від партії «Народний фронт», заступник – Олександр Довгаль від «Опозиційного блоку», секретар – Віктор Тріщенко від політичної партії Конгрес Українських націоналістів. Згідно з даними сервісу, у керівному складі  цієї ОВК немає людей, які б попередньо брали участь у роботі окружних комісії. Натомість члени комісії неодноразово брали участь у виборах. Зокрема, Оксана Фросіняк від Всеукраїнського об’єднання «Єдина родина» у 2014 році була членом комісії під час позачергових виборів Президента України та виборів народних депутатів України. У першому випадку вона представляла інтереси Петра Порошенка, а під час виборів до Верховної ради – Партії Пенсіонерів України. На виборах Президента України 2019 року була членом ОВК від Володимира Зеленського.

Також досвід  на виборах Президента нинішнього року має Катерина Колєва від політичної сили «Україна майбутнього», вона у першому турі була подана від кандидата у Президенти Олександра Шевченка, у другому представляла інтереси Володимира Зеленського. Максим Набойченко від «Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» у першому турі виборів Президента у 2019 році представляв інтереси кандидата Миколи Габера, а у другому – Володимира Зеленського.

Головою окружної комісії в окрузі № 100 призначили Надію Рибачук від Радикальної партії Олега Ляшка, а заступником – Лідію Козленко від партії «Сильна Україна», секретарем буде  Ольга Бондаревська від «Єдиної України». Бондаревська неодноразово була членом ОВК, представляла інтереси Партії регіонів, Віктора Януковича.

До складу окружної комісії від «Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» увійшла Людмила Отян. Як повідомляла ОПОРА, на Президентських виборах вона очолювала ОВК за поданням Володимила Зеленського. Людмила Отян була членом та голової комісії під час багатьох виборів. Зокрема, її подавали у склад комісій від різних партій – «Блоку Петра Порошенка «Солідарність», «Партії регіонів», «Народного фронту», «Блоку Юлії Тимошенко», партії «Єдина Україна» та інші.

Окружну виборчу комісію з виборів народних депутатів в одномандатному виборчому окрузі № 101 очолюватиме Вадим Закалашнюк від «Об'єднання «Самопоміч». У 2015 році він був членом комісії від «БПП «Солідарність».

Заступник голови комісії Володимир Остапенко від «Громадянської позиції», а секретар – Сергій Лісовський від «Опозиційного блоку».

ОВК в окрузі № 102 очолюватиме Вероніка Запісочна від Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина». На виборах Президента України нинішнього року вона очолювала ОВК від кандидата у Президенти Миколи Габера. Заступник голови комісії – Юрій Майборода від Всеукраїнського об’єднання «Свобода». У першому турі на виборах Президента України 2019 року був секретарем комісії від кандидата Руслана Кошулинського. Також був членом комісії в 2002 році від «Народного Руху України».

Секретар – Ігор Грінченко від «Правого сектору». До складу комісії увійшов Петро Чубченко від «Опозиційного блоку». Він був членом комісії на місцевих виборах від «Опозиційного блоку», а також представляв інтереси на виборах Партії регіонів та Віктора Януковича.

Головою ОВК в окрузі № 103 призначили Анатолія Курупа від «БПП «Солідарність». На виборах Президента України у 2019 році він представляв інтереси Петра Порошенка. У 2014 році був членом комісії від «Партії Зелених України», у 2014 році на позачергових виборах Президента України представляв інтереси Сергія Тігіпка.

Заступник голови – Сергій Піта від партії «Україна Майбутнього», який на виборах Президента України у 2019 році був секретарем ОВК від Володимира Зеленського. Член ОВК Наталія Чайка від «Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» на виборах Президента нинішнього року представляла інтереси Андрія Новака.

«Наразі ми бачимо, що частина керівного складу комісій немає досвіду роботи в ОВК. Але  сподіваємося, що це не вплине на якісну роботу ОВК.  Позачергові вибори Верховної Ради України мають стислі терміни проведення  і велика кількість замін, якщо вона буде, однозначно вплине як на роботу ОВК, так і ДВК», – зазначила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами  у Кіровоградській област.

Згідно з частиною 2 статті 107 Закону України «Про вибори народних депутатів України» для проведення позачергових виборів народних депутатів окружні виборчі комісії утворюються не пізніш як за п’ятдесят днів до дня голосування за поданнями суб’єктів внесення подання, визначених пунктом 1 частини другої статті 27 цього Закону (політична партія, депутатська фракція якої зареєстрована в апараті Верховної Ради України поточного скликання; не більш як по одній кандидатурі до складу кожної окружної виборчої комісії), а також партій – суб’єктів виборчого процесу, кандидатів у депутати від яких було зареєстровано у загальнодержавному окрузі на останніх виборах депутатів (не більш як по одній кандидатурі до складу кожної окружної виборчої комісії), що вносяться до Центральної виборчої комісії не пізніш як за п’ятдесят три дні до дня голосування у порядку, встановленому статтею 27 цього Закону.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться щепонад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будутьнабагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|  Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)