У травні поточного року  організація «Благодійний фонд Валерія Мошенського» розпочала на Луганщині реалізацію благодійного проекту «Маю право» шляхом надання населенню Біловодського району безоплатної правової допомоги в захисті та поновленні їх конституційних та законних прав.

Про це повідомляють представники ОПОРИ з Луганщини.

Засновник благодійного фонду - народний депутат України 7 скликання Валерій Мошенський. У 2014 та 2016  роках він балотувався у народні депутати України як самовисуванець за 114 одномандатним виборчим округом (куди входять Біловодський, а також  Марківський, Міловський, Новопсковський, Слов’яносербський, Станично-Луганський райони Луганщини). Вже тоді ОПОРА фіксувала випадки, коли іменний фонд надавав безкоштовні послуги населенню. Зокрема, під час передвиборчої кампанії у 2014 році у  Біловодському районі Мошенський запустив «соціальний» громадський транспорт, у Новопсковському районі у 2016 році встановив дитячий майданчик, передав транспортні засоби Новопсковському центру первинної медико-санітарної допомоги тощо.

Як повідомляє на власній сторінці у Facebook уповноважений представник фонду Людмила Дуванова, протягом місяця організація надала більше 65 безкоштовних юридичних консультацій мешканцям району.

У подальшому, звернутися за наданням безоплатної правової допомоги у червні можна як за адресою розташування офісу фонду у смт Біловодськ, так і у різних населених пунктах району, які за установленим графіком відвідує мобільний консультативний пункт. Останній представляє собою транспортний засіб (мікроавтобус) з маркуванням «Юридична приймальня. Фонд Мошенського», облаштований всередині як мобільний офіс.

Крім того, на початку травня представник благодійної організації вийшов з ініціативою до Біловодського селищного голови щодо надання благодійного внеску «для проведення поточного ремонту меморіалів, пам’ятників, військових кладовищ та інших місць поховань загиблих у Другій Світовій війні 1939-1945 років, розташованих безпосередньо на територіях тринадцяти старостинських округів і однієї селищної ради Біловодської ОТГ».

На даний час не можна говорити про факти прямого чи опосередкованого підкупу виборців або порушення законодавчо встановлених правил агітації, адже немає самого факту можливого висування суб’єкта кандидатом у народні депутати України. Зокрема, обчислення строків передвиборної агітації визначено статтею 70 ЗУ «Про вибори народних депутатів України» - «з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати».

Втім, ОПОРА нагадує, що надання безкоштовної допомоги населенню може за певних умов розцінюватися як непрямий підкуп та порушення ЗУ «Про вибори народних депутатів України». Згідно частини 14 статті 74 ЗУ «Про вибори народних депутатів України», забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців.

Додамо, що виборчий процес на позачергових виборах стартував 24 травня 2019 року.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. В день голосування 21 липня 2019 року до них доєднаються понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)