Основними “технологіями” під час виборчого процесу в двох мажоритарних округах залишаються використання адміністративного ресурсу, події з ознаками підкупу виборців та реєстрація кандидатів-двійників. Актуальними також є й порушення правил ведення агітації, її фінансування та використання “чорного піару”, особливо в соціальних мережах. Про це розповіли представники Громадянської мережі ОПОРА під час пресконференції 29 жовтня в Києві.

31 жовтня відбудеться голосування на проміжних виборах народних депутатів України в округах №184 (центр — м. Нова Каховка) на Херсонщині та №197 (центр — м. Золотоноша) на Черкащині. До виборчих бюлетенів в окрузі на Херсонщині буде включено 15 кандидатів (зокрема і кандидат Геннадій Лагута, якого призначили головою Херсонської ОДА вже після строків, коли кандидат міг подати заяву про відмову від балотування). Виборці округу Черкащини визначатимуться між 25 претендентами.

За словами голови правління Громадянської мережі ОПОРА Ольги Айвазовської, сама передвиборча кампанія була конкурентною, а виборці мають можливість обирати серед широкого переліку політичних альтернатив.

"Насправді, на жаль, мали місце випадки адміністративного ресурсу, також ознаки підкупу виборців, зокрема події, які можуть свідчити про факти підкупу, але щодо цього органи правопорядку вчиняють слідчі дії. За даними Національної поліції України, на проміжних виборах народного депутата України у двох округах було розпочато 12 кримінальних проваджень, з яких 5 стосуються можливого підкупу виборців, 4 — перешкоджання здійсненню виборчому праву, 2 — пошкодження зовнішньої реклами кандидатів, 1 — порушення порядку фінансування фінансування передвиборної агітації", — сказала вона. 

Посилення протиепідеміологічних заходів у двох регіонах суттєво не вплинуло на інтенсивність агітаційної кампанії, вмотивованість виборців та кандидатів проводити прямі зустрічі. Наприклад, включення Херсонської області до “червоної зони” призвело тільки до зміни формату зустрічей із громадянами — кандидати стали проводити їх на вулиці і часто з невеликими групами виборців. Натомість передвиборча агітація супроводжувалася серйозними проблемами в контексті дотримання законодавства та демократичних стандартів виборів. Зокрема, спостерігачі ОПОРИ констатують масове залучення посадових осіб центральних органів влади та органів місцевого самоврядування до заходів на підтримку кандидатів, а також застосування прямих або прихованих технологій матеріального стимулювання виборців. Також серйозним викликом для вільного здійснення громадянами України свого виборчого права стали кандидати-двійники, які реєструвались у двох округах з метою введення їх в оману. Однак Центральна виборча комісія та Національна поліція цьогоріч вжили безпрецедентних заходів для запобігання негативному впливу такого явища (від нумерування кандидатів у бюлетені до скасування реєстрації).

"На Черкащині (197-й округ) присутні три кандидати з прізвищем Голуб. Так само міг бути другий кандидат з прізвищем Войцехівський, але Віталій Войцехівський оскаржив цивільний акт щодо зміни прізвища кандидата, який був зареєстрований з новим прізвищем, ідентичним до основного, який є чинним міським головою Золотоноші. І ця безпрецедентна судова практика може бути використана в перспективі. Центральна виборча комісія мала включити у бюлетень цього кандидата як Віктора Шевченка. Щодо нього не просто відкрито кримінальне провадження, а є рішення суду про запобіжний захід. І ми очікуємо ефективного розслідування. Хочемо підкреслити, що такі події не поодинокі. На цих виборах таких людей з ідентичними прізвищами було 7, які подали документи для реєстрації. Безпрецедентна увага лише до одного кандидата-двійника не є належною практикою з точки зору рівності для всіх", - сказала Ольга Айвазовська. 

Із 40 кандидатів, включених у виборчі бюлетені в двох округах, помітну агітаційну кампанію проводили 18 кандидатів: 6 на Херсонщині (Геннадій Лагута (“Партія Ігоря Колихаєва “Нам тут жити!”), Сергій Козир (“Слуга народу”), Ігор Йосипенко (“Європейська Солідарність”), Максим Негров (“Європейська партія України”), Ігор Токовенко (“Народовладдя”) та Катерина Одарченко (“Національна платформа”) та 12 на Черкащині (найбільш активні: Віталій Войцехівський (“Слуга народу”), Владислав Голуб (1983 р.н. самовисування), Роман Сущенко (“Європейська Солідарність”) та Андрій Іллєнко (ВО “Свобода”)). Інші кандидати не проводили агітації зовсім  або вона не була активною. Варто зазначити, що особливістю агітаційної кампанії в окрузі №197 є перебування одного з кандидатів під арештом. Дмитру Кухарчуку (“Національний корпус”) ще 28 серпня було вручено підозру за ознаками кримінального порушення, яка стосується подій під час протесту біля Офісу Президента України.

Спільною особливістю передвиборної агітації для двох округів є суттєва залученість посадових осіб органів влади різного рівня до заходів кандидатів та участь самих претендентів в офіційних заходах. Спостерігачі звернули увагу на те, що частина кандидатів, які на момент виборів були посадовими особами, брали відпустки на період проведення агітації (Геннадій Лагута — заступник голови Херсонської обласної ради, Сергій Козир — голова Херсонської ОДА, Віталій Войцехівський — міський голова Золотоноші). Водночас при цьому були зафіксовані випадки участі кандидатів в офіційних заходах органів влади попри заявлені ними відпустки на час виборчої кампанії. Так, на Херсонщині Геннадій Лагута (“Партія Ігоря Колихаєва ‘Нам тут жити!’”), який за декілька днів до голосування заявив про підтримку іншого кандидата, активно використовував благодійний фонд мера Херсона і його однопартійця Ігоря Колихаєва “Нам тут жити!”. Цей фонд реалізовував благодійні та інфраструктурні проекти в громадах округу, а також надавав безкоштовні послуги і товари громадянам. У заходах кандидата активну участь брали представники органів місцевого самоврядування. Висуванець партії “Слуга народу” Сергій Козир у матеріалах передвиборчої агітації активно апелював до своєї комунікації з Президентом України Володимиром Зеленським та успіхів національної програми “Велике будівництво”. Фактично у рамках його передвиборчої кампанії у Новій Каховці 9 жовтня 2021 р. відбувся Форум місцевих громад за участі Міністра аграрної політики та продовольства України Романа Лещенка, Міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, заступника Міністра розвитку громад та територій України В'ячеслава Негоди, заступника Міністра освіти та науки Олексій Шкуратова та народних депутатів. А на Черкащині Віталій Войцехівський (“Слуга народу”) брав участь у заходах робочої поїздки Президента України Володимира Зеленського та неодноразово — у заходах за участі голови Черкаської ОДА Олександр Скічка. Кандидат Владислав Голуб (самовисування) акцентував увагу виборців на проєктах, реалізованих за рахунок коштів субвенцій під час його каденції у Верховній Раді України попереднього скликання. Зловживали бюджетними ресурсами у виборчих інтересах не лише представники правлячої партії “Слуга народу”, але, за оцінками спостерігачів, саме вони мали найбільший доступ до заходів ресурсних та резонансних програм.

"Якщо говорити про контекст, коли відбувається зловживання адміністративним ресурсом у виборчих інтересах, то ми неодноразово підкреслювали, що важливо не тільки дотримуватись букви закону, але політикам і кандидатам розуміти широкі стандарти демократичних виборів у частині функціонування органів публічної адміністрації в умовах виборчого процесу. І перелік цих стандартів визначені в тому числі міжнародними організаціями, з якими Україна співпрацює. Ключова задача для всієї держави, державних службовців, які в тому числі займають політичні посади – чітко розмежувати виборчий або партійний інтерес з поточним функціонуванням в органах державної влади. І в цьому розмежування дуже важливий сигнал з боку найвищого керівництва держави. І тому ми, на жаль, констатуємо, що продовжилась певна попередня практика де-факто залучення Президента України Володимира Зеленського до кампанії на підтримку кандидатів від правлячої партії "Слуга народу", - зазначив старший аналітик ОПОРИ Олександр Клюжев. 

Із наближенням дня голосування у виборчих округах кандидати в народні депутати України заявляли про наявність у них інформації про організацію підкупу виборців. В окрузі №197 (Черкаська обл.) кандидат-самовисуванець Владислав Голуб неодноразово звинувачував штаб конкурента Віталія Войцехівського в організації підкупу виборців та подавав з цього приводу заяви в поліцію. Зокрема, кандидат стверджував, що під виглядом набору спостерігачів представники Войцехівського збирають списки виборців, яких просять перебувати на зв’язку з координаторами в день голосування та бути готовими прийти на дільницю у конкретний час. За відповідну готовність, як стверджував конкурент Войцехівського, виборцям пообіцяли виплатити 400 гривень. Крім цього, народний депутат Іван Крулько 19 жовтня 2021 року під час пленарного засідання парламенту заявив про організацію масштабного підкупу в ОВО №197. Натомість кандидатка в ОВО №184 Катерина Одарченко (“Національна платформа”) публічно заявляла про здійснення в округах Херсонщини та Черкащини прихованого підкупу виборців під виглядом набору агітаторів, коли велику кількість людей наймають на заробітну плату, а ті повинні залучити інших людей. В окрузі №184 (Херсонська обл.) спостерігачі ОПОРИ фіксували системну діяльність благодійного фонду Ігоря Колихаєва “Нам тут жити!”, яка де-факто сприяла агітаційній активності Геннадія Лагути, висуванця від партії херсонського мера Ігоря Колихаєва. Особливо активно така діяльність відбувалася до реєстрації кандидата, але вона тривала і пізніше. Наприклад, спостерігачам ОПОРИ стало відомо про оновлення вказаним фондом дитячих майданчиків у Новій Каховці та організацію святкування «Дня осені» у Бериславі, під час якого на сцені із зображенням кандидата Геннадія Лагути провели розіграш павербанків, смартгодинників і телевізора. 1 жовтня на Facebook-сторінці комунальної установи “Територіальний центр соціального обслуговування” спостерігачі ОПОРИ виявили повідомлення про подяку керівнику партії Ігоря Колихаєва “Нам тут жити!” Геннадію Лагуті за вручені коровай та солодощі. На доданих до публікації фото зафіксовано, що одночасно з продуктами харчування роздавали брендовані пакети з написами “Благодійний фонд Ігоря Колихаєва “Нам тут жити" Геннадій Лагута”, а також безкоштовні напої.

За оцінками ОПОРИ, на початковому етапі виборчого процесу найпоширенішим порушенням стало розміщення друкованих агітаційних матеріалів на носіях зовнішньої реклами без необхідних відомостей про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Порушення часто стосувалося друкованої продукції, розміщеної на етапі дочасної агітації та не знятої після реєстрації відповідних кандидатів. У жовтні були зафіксовані тільки поодинокі порушення цього типу. Поширеним виборчим зловживанням стало також поширення серед громадян неперевіреної або неправдивої інформації, спрямованої на дискредитацію кандидатів. Виборче законодавство забороняє розповсюджувати завідомо недостовірні або наклепницькі відомості про кандидата у депутати, недостовірний або наклепницький характер яких встановлено у судовому порядку. За орієнтовними оцінками спостерігачів ОПОРИ, через соціальні мережі найбільш активно відбувалися дискредитаційні кампанії проти кандидата Сергія Козиря (“Слуга народу”) в ОВО №184, Владислава Голуба (самовисування, 1983 р.н.) та Віталій Войцехівський (“Слуга народу”) в ОВО №197. Менш поширеним порушенням було розміщення агітації у заборонених законом місцях або з недотриманням правил благоустрою.

Найбільше на політичну рекламу в Facebook витратив кандидат від “Слуги народу” в окрузі №197 Віталій Войцехівський — понад 225 тисяч гривень. Він став абсолютним лідером за витратами на таку форму агітації в обох округах. Другим за кількістю витрачених коштів у черкаському окрузі став кандидат від “Європейської солідарності” Роман Сущенко — він залучив в онлайн-промоцію понад 50 тисяч гривень. Третьою за витратами в цьому окрузі стала Наталія Степушенко (“Нові обличчя”), що витратила майже 14 тисяч гривень. Політична реклама у Facebook була єдиним способом агітації цієї кандидатки. В окрузі №184 найбільшу присутність у Facebook має, як і на Черкащині, кандидат від “Слуги народу” Сергій Козир. Окрім офіційної сторінки, рекламу на користь цього кандидата транслювали ще 7 сторінок. Сукупно на агітацію було витрачено майже 200 тисяч гривень. Друге місце посідає кандидат від “Європейської солідарності” Ігор Йосипенко — понад 100 тисяч гривень. Геннадій Лагута витратив майже 53 тисячі гривень на політичну рекламу у Facebook як зі своєї  особистої сторінки, так і з  партійної “Нам тут жити!”..

Довготермінові спостерігачі ОПОРИ забезпечили моніторинг дочасної агітації та усіх реалізованих етапів виборчого процесу, оцінюючи їх відповідність як стандартам демократичних виборів, так і національному законодавству. У день голосування в двох округах короткотермінові спостерігачі контролюватимуть процес голосування виборців, підрахунок голосів виборців та здійснення повноважень окружними виборчими комісіями.