20 жовтня президент України Володимир Зеленський побував на Черкащині, де відвідав інфраструктурні об’єкти та ознайомився зі станом реалізації програми «Велике будівництво» в регіоні.  Під час відвідування низки локацій Президента супроводжував кандидат від партії «Слуга народу» на проміжних виборах народного депутата України в окрузі №197 Віталій Войцехівський. Така ситуація має ознаки застосування адміністративного ресурсу.

Про візит глави держави повідомили напередодні низка місцевих ЗМІ. Однак офіційного анонсу програми візиту не було опубліковано ні на сайті Офісу Президента, ні на сайті Черкаської обласної адміністрації.

О 10:55 на сайті Офісу Президента України, а об 11:23 на сайті Черкаської ОДА вийшла новина про те, що Президент розпочав робочу поїздку на Черкащину: «Глава держави також огляне низку інфраструктурних об’єктів та ознайомиться зі станом реалізації програми «Велике будівництво» в регіоні, її перспективами на 2022 рік. Зокрема, Володимир Зеленський заслухає доповідь щодо перебігу капітального ремонту автомобільних доріг на Черкащині. Крім того, Президент відвідає Головний центр підготовки особового складу Державної прикордонної служби України імені генерал-майора Ігоря Момота».

Як повідомляють спостерігачі ОПОРИ, близько 11:30 кортеж Президента прибув до Шевченківського центру в Каневі («Шевченко HUB»). На площі біля центру Зеленського зустрічав кандидат від партії «Слуга народу» Віталій Войцехівський. Разом із обласним керівництвом та керівництвом Черкаського району вони зайшли всередину центру.

Потім Президент вирушив до Золотоноші, де відбувся огляд реконструйованого басейну у гімназії імені Скляренка, а також презентація наступних об’єктів, які будуть побудовані та / або реконструйовані в рамках «Великого будівництва».

Під час цього заходу Володимира Зеленського супроводжували голова Черкаської ОДА Олександр Скічко та кандидат в окрузі №197 Віталій Войцехівський. На фейсбук-сторінці Офісу Президента транслювалася заява Володимира Зеленського щодо його візиту на Черкащину і про підсумки огляду об’єктів «Великого будівництва». Як бачимо із запису, біля Президента також стояв Віталій Войцехівський.

Під час прес-брифінгу журналістка Суспільного запитала у Президента, чи пов'язаний його візит із виборами в 197 окрузі. На це він відповів, що мета візиту — огляд інфраструктурних об’єктів та реалізації програми «Велике будівництво» в регіоні. Візити планувалися ще навесні та влітку, однак були перенесені через низку обставин: «Мій візит пов’язаний із тим, що я іноді приїжджаю в ті чи інші регіони, коли готовий проєкт. Наприклад, Шевченківський HUB ми чекали в травні, так хотіли його побудувати. Я планував приїхати у травні. Все хотілось зробити раніше, зокрема, через ковід були перенесені події», — сказав Зеленський.

Також кандидат Віталій Войцехівський присутній на фотографіях у новині на сайті Президента під назвою: «“Велике будівництво”: Глава держави оглянув новий критий басейн у Золотоноші та ознайомився з планами розвитку інфраструктури Черкащини». Проте у тексті про нього не згадується. 

ОПОРА зверталася до Виконавчого комітету Золотоніської міської ради із запитом щодо того, чи взяв кандидат Войцехівський, який є чинним міським головою Золотоноші, офіційну відпустку на період передвиборчої кампанії. У відповідь ми отримали лист від 13 жовтня про те, що Войцехівському В.О. на період вказаний у запиті відпустка надавалася. ОПОРА звернулася із ще одним запитом щодо уточнення конкретних дат відпустки. 

Як повідомляють спостерігачі ОПОРИ, на під’їзді до гімназії зібралися громадяни, серед них — представники Національного корпусу з плакатами.

«Візит президента України до області припав у період виборчого процесу і в час — 20 жовтня, коли партія «Слуга народу» є повноцінним учасником виборчого процесу, адже має свого висуванця на виборах в 197 виборчому окрузі», — зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Черкаській області. 

Нагадаємо, що і Канів, і Золотоноша входять до меж 197 виборчого округу, де 31 жовтня відбудуться проміжні вибори народного депутата України. 

Відповідно до частини 1 статті 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України» передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата у депутати або партію — суб'єкта виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися в будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України, а згідно з частиною 8 статті 68 цього ж Закону кандидат у депутати в одномандатному окрузі фінансує із коштів свого виборчого фонду заходи і матеріали передвиборної агітації та розміщення політичної реклами на власну підтримку.

Відповідно до п. 2, 3 ч. 1 ст. 74 Закону участь у передвиборній агітації забороняється у робочий час посадовим і службовим особам органів органам виконавчої влади, органам влади Автономної Республіки Крим та органам місцевого самоврядування, правоохоронним органам і судам, крім випадків, коли відповідна посадова чи службова особа є кандидатом у депутати. Поряд з цим, частиною 4 статті 74 цього ж закону забороняється проведення агітаційних заходів під час проведення заходів, організованих органами влади та місцевого самоврядування.

«Участь кандидата у заходах в рамках робочої поїздки Президента, а також спільно із головою обласної адміністрації прямо не порушує зазначених норм виборчого законодавства. Водночас суперечить демократичним стандартам виборів та рівності всіх кандидатів. Оскільки, участь кандидата, висунутого провладною партією, у заходах спільно з Президентом, сигналізує про підтримку цього кандидата з боку центральної влади та, ймовірно, може спонукати виборців віддати свій голос  на підтримку саме цього кандидата», – коментує ситуацію координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Черкаській області.

«Слід зазначити, що в законодавстві необхідно більш чітко розмежувати діяльність виборних посадових осіб та голів державних адміністрацій, на яких формально не поширюється принцип політичної нейтральності в межах реалізації їх посадових повноважень з їх діяльністю на підтримку політичних партій чи окремих кандидатів», - зазначила старша радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба.