19 вересня до населених пунктів, що входять в межі 197 виборчого округу, завітав п’ятий президент України, нині народний депутат та лідер «Європейської солідарності» Петро Порошенко. На всіх заходах супроводжував Порошенка висуванець цієї політичної сили на довиборах народного депутата  перший заступник голови Черкаської облради Роман Сущенко.

Центральна виборча комісія зареєструвала Роман Сущенка кандидатом на проміжних виборах народного депутата в одномандатному виборчому окрузі №197 у п’ятницю, 17 вересня.

У неділю Петро Порошенко разом з дружиною Мариною Порошенко та колегою із партії Іриною Гаращенко відвідали в Черкасах та Каневі низку заходів.

Близько обіду Петро та Марина Порошенки, Ірина Геращенко у супроводі Романа Сущенка та представників місцевої влади оглянули завершення реконструкції головного входу в Черкаський зоологічний парк та штучного озера та провели екскурсію для школярів. Зазначимо, що корпорація ROSHEN фінансує ремонтні та реставраційні роботи в черкаському зоопарку.

Того ж дня Петро Порошенко у супроводі Романа Сущенка відвідав Черкаський науково-інженерний центр «Сканер», де окрім вручення партійного квитка гендиректору науково-інженерного центру «Сканер» Ренату Сінгатулліну, як стало відомо спостерігачам ОПОРИ, представив Романа Сущенка як кандидата на довиборах.

По обіді представники «Європейської Солідарності» відвідали Канів, який також входить до 197 виборчого округу.

У Шевченківському національному заповіднику на Тарасовій Горі Петро Порошенко закликав мешканців округу підтримати на виборах Сущенка. «У мене дуже просте звернення до черкащан, мешканців Канева, Золотоноші. Нам треба, щоб «Європейської Солідарності» в парламенті було більше», — сказав Петро Порошенко. Захід на Тарасовій горі був представлений як  зустріч із командою «Європейської Солідарності».

джерело фото: eurosolidarity.org

Опісля Петро Порошенко разом із кандидатом приєдналися до «Куліш-фесту», що проходив у одному із міських парків. На заході були присутні чимало депутатів «Європейської Солідарності» різних рівнів рад. З піснями виступав соліст гурту «Широкий лан» Святослав Бойко. Він же варив куліш.

Банер за сценою був оформлений у стилістиці (шрифтах та кольорах) партії «Європейська Солідарність», однак жодних агітаційних матеріалів, чи безпосередньої агітації на заході не було. Петро Порошенко та Роман Сущенко виступили із промовами без жодних згадок Сущенка як кандидата, чи закликів голосувати за нього.

По тому п'ятий президент долучився до готування та дегустації куліша, а вже опісля спілкувався й фотографувався із присутніми.

Відповідно до частини 1 статті 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України» передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата у депутати або партію – суб'єкта виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися в будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України, а згідно з частиною 8 статті 68 цього ж Закону кандидат у депутати в одномандатному окрузі фінансує із коштів свого виборчого фонду заходи і матеріали передвиборної агітації та розміщення політичної реклами на власну підтримку.

«Передвиборна агітація, поєднана із роздачею продуктів харчування, алкоголю або ж тютюнових виробів, на сьогодні є кримінально караним проявом непрямого підкупу виборців  згідно з ч. 3 ст. 160 Кримінального кодексу України. Втім, у ситуації з проведенням Куліш-фесту приводу говорити про порушення закону немає, адже попри широку присутність представників партії на фесті не здійснювалася відкрита агітація за кандидата», – пояснює координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Черкаській області.