Станом на 31 липня в Харківській області зареєстровано 1 млн 79 тис 826 виборців. Про це інформують представники Громадянської мережі ОПОРА у Харківській області.

Відповідно до даних сайту Державного реєстру виборців, в Харківській міській громаді проживає 1 млн 79 тис. 826 виборців, з них 1 млн 24 тис. 602 виборця мають виборчу адресу. Слід зазначити, що станом на 31 травня 2021 року в місті було зареєстровано 1 млн 81 тис. 21 виборець, тобто фактична кількість виборців зменшилась більше, ніж на тисячу всього за 3 місяці.

Найбільша кількість виборців зареєстрована в Московському районі – 216 тис. 513, найменшими ж є Основ’янський та Холодногірський райони, в яких проживає 70 тис 540 та 68 тис 913 виборців відповідно.

Процедурою зміни виборчої адреси після чергових місцевих виборів скористались лише 80 виборців. Всього з 1 липня 2020 року по 5 серпня 2021 року 1 568 осіб змінили свою виборчу адресу й будуть голосувати в Харкові.

Але до 16 вересня кількість виборців у Харкові може змінитись. Адже у міжвиборчий період до п’ятого дня з початку виборчого процесу кожен виборець може змінити свою виборчу адресу, яка найчастіше закріплена за місцем реєстрації, та надалі голосувати за місцем свого фактичного проживання. Це можна зробити двома способами: подавши паперову заяву до відділу ведення Державного реєстру виборців особисто (чи через уповноважену особу) або ж онлайн за допомогою сервісу «Кабінет виборця» за наявності електронного підпису. Детальний алгоритм зміни виборчої адреси від ОПОРИ за посиланням: https://l.oporaua.org/vyborcha-adresa.

Відповідно до частини 2 статті 8 Закону України «Про Державний реєстр виборців» виборчою адресою виборця є адреса, за якою зареєстровано його місце проживання відповідно до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», якщо інше не передбачене цією статтею, а згідно з частиною 3 цієї ж статті за зверненням виборця орган ведення Реєстру може визначити іншу виборчу адресу виборця, ніж визначено відповідно до частини 2 цієї статті. Відповідно до частини 4 статті 20 Закону «Про Державний реєстр виборців» в разі звернення щодо зміни виборчої адреси на підставі частини 3 статті 8 цього Закону у заяві виборця вказується адреса житла, за якою він фактично проживає та яку просить визначити його новою виборчою адресою.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]