Ввечері 14 квітня на своєму засіданні ОВК округу №87 розглянула питання уточнення протоколу про підсумки голосування на семи дільницях, щодо яких були прийняті судові рішення і доручення від ЦВК скласти протокол із позначкою "Уточнений" про підсумки голосування в окрузі 87. 

За даними прийнятого уточненого протоколу ОВК округу №87 щодо двох лідерів виборчих перегонів зазначені такі цифри: Василь Вірастюк - 15 536 голосів, Олександр Шевченко (1971 р.н.) - 15 114 голосів.

ОВК зібралася на засідання 14 квітня 2021 року, на якому розглянула питання семи дільниць, щодо яких з 2 квітня почалися судові процеси.

Так, ОВК прийшла до висновку про включення до протоколу про підсумки голосування з приміткою “Уточнений” по п’яти дільницях 260025 (Манява), 260515 (Парище), 261030 (Микуличин), 260028 (Монастирчани), 261029 (Микуличин) за результатом повторного підрахунку голосів. ОПОРА вже писала про те, що на чотирьох із вищенаведених п’яти дільниць (260025 у Маняві,  261030 у Микуличині, 260028 у Монастирчанах, 261029 у Микуличині) було виявлено нестачу виборчих бюлетенів за кандидата Олександра Шевченка. Тобто за вказаними дільницями до уточненого протоколу увійдуть саме ті цифри, які встановила ОВК та які були відображені у протоколі засідання комісії ОВК (не буде враховано кількість “зниклих” бюлетенів). За таких умов є підстави очікувати, що сторона кандидата Шевченка знову оскаржить такі рішення та дії ОВК. 

По дільниці 261027 (Яремче) ОВК прийняла рішення не враховувати виборчі бюлетені, адже на контрольних листах у великих та переносній скриньках були відсутні печатки. Таким чином, відомості щодо голосування за кожного кандидата по вказаній дільниці не увійдуть до уточненого протоколу ОВК. Можна спрогнозувати, що таке рішення ОВК буде оскаржене, адже офіційним спостерігачем також були заявлені скарги та заяви з цього приводу. 

На підставі рішень судів ОВК було враховано відомості первинного протоколу щодо ДВК 260012 (Горохолин ліс), хоча іронія в тому, що при повторному підрахунку голосів на вказаній виборчій дільниці результат повністю співпав із первинним протоколом ДВК.

Відповідно до частини 3 статті 97 Закону України “Про вибори народних депутатів України” окружна виборча комісія зобов'язана у строк, визначений Центральною виборчою комісією, розглянути питання про внесення змін до встановлених підсумків голосування виборців у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу або в одномандатному окрузі, за необхідності здійснюючи повторний підрахунок голосів на окремих виборчих дільницях цього одномандатного округу. Протокол з поміткою "Уточнений" складається у порядку, передбаченому частиною 6 статті 95 та частиною 6 статті 96 цього Закону. Зазначений протокол та інші необхідні виборчі документи транспортуються до Центральної виборчої комісії в порядку, встановленому частиною 9 статті 95 цього Закону.

Нагадаємо, 12 квітня на своєму засіданні ЦВК доручила ОВК підготувати та надати не пізніше 17:00 15 квітня протокол з поміткою “Уточнений” з урахуванням судових рішень, які набудуть законної сили до цього часу.