Вчора, 4 квітня, в Івано-Франківському окружному адміністративному суді розглядалося кілька справ щодо рішень про перерахунок голосів на 20 виборчих дільницях, які прийняла ОВК № 87 під час встановлення підсумків голосування.

Всі справи, що розглядав суд вчора, були відкриті за позовами кандидата Олександра Шевченка.

У більшості випадків (щодо 6 дільниць) рішення суду першої інстанції – дії ОВК визнати правомірними, позивачу повністю відмовити у задоволенні позовів. За оцінкою аналітиків та юристів ОПОРИ, суди підтримували підхід ОВК щодо необхідності формального дотримання вимог закону та визнавали правомірними дій ОВК щодо направлення на повторний підрахунок тих ДВК, в яких: сейф-пакети з протоколами були відкриті; відсутні підписи або прізвища всіх членів ДВК на сейф-пакетах; виявлено механічне пошкодження пакета з виборчою документацією; на сейф-пакетах не було печатки та прізвищ з ініціалами членів ДВК (на пакеті були лише підписи). За твердженням представників кандидата Шевченка, планується апеляційне оскарження цих судових рішень. 

Водночас Івано-Франківський окружний адміністративний суд визнав безпідставним рішення ОВК №87 про перерахунок на трьох виборчих дільницях (№260012, №260028 та 260536), зазначивши, що наявність дрібного механічного пошкодження пачки з невикористаними бюлетенями, відсутність зазначення виду виборів та номеру округу на пакетах не є свідченням «розпечатування документації». «Суд відмовив у задоволенні вимог щодо врахування даних первинних протоколів ДВК, складених до перерахунку (будуть враховуватися дані отримані при перерахунку). Таким чином суд надав оцінку рішенню ОВК, але не створив проблем з виконанням судового рішення та внесенням змін у дані підсумків голосування», – пише на своїй фейсбук-сторінці старша радниця ОПОРИ з юридичних питань Ольга Коцюруба.

Останнє слухання 4 квітня стосувалося розгляду справи щодо призначення перерахунку на ДВК №260010 (с. Горохолина). Суд попросив сторони надати додаткові документи. Рішення ще не прийняте, суд видалився у нарадчу кімнату. Розгляд справи має продовжитися об 11:00 5 квітня.

Окрім того, кандидатом Олександром Шевченком оскаржено до суду дії та рішення ОВК щодо визнання недійсним голосування на 5 дільницях за результатами повторного підрахунку. Їх судовий розгляд розпочинається з 5 квітня. ОПОРА організувала прямі трансляції засідань, які можна переглянути на фейсбук-сторінці  Громадські омбудсмени із захисту виборчих прав.

Нагадаємо, що ОВК № 87 завершила підрахунок голосів виборців на проміжних виборах народного депутата в окрузі 4 квітня близько 7 ранку. В результаті на 6 дільницях виявлено розбіжність голосів, а на 5 – голосування визнано недійсним. Тепер протокол ОВК  має прийняти Центральна виборча комісія та на його підставі встановити результати виборів на окрузі.