На Івано-Франківщині на дільниці №260001 у Богородчанах двоє виборців не змогли проголосувати, оскільки не знайшли себе у списках виборців.

Так, один чоловік прийшов з паспортом на дільницю, однак виявив, що у списках його нема, в той час як дружина та син там були.

За його словами, попередні роки він голосував на виборах, тому не надав особливого значення, коли запрошення не прийшло. Він додав, що нікуди не переїжджав та прописку не змінював.

Голова дільничної виборчої комісії Марія Мартинюк зауважила, що потрібно з’ясовувати у Реєстрі виборців, чому його нема у списках.

«Але людина повинна знати, що напередодні виборів за 10 днів він повинен отримати запрошення. Якщо такого запрошення не отримано, то потрібно звернутись чи на виборчу дільницю, чи у реєстр виборців, і з’ясувати, чому так сталось. Вини виборчої комісії в цьому нема. Ми записали його дані, щоб звертатись самі і щоб в майбутньому такої не було ситуації», - сказала голова ДВК.

Вона додала, що сьогодні це другий випадок, коли виборець не зміг проголосувати, бо не знайшов себе у списках.

Крім того, на виборчій дільниці №260491 у селищі міського типу Ланчин двоє виборців не знайшли себе у списках та не змогли проголосувати, за їхніми словами, вперше за всі роки виборів. 

Відповідно до ч. 2-5 ст. 2, ч. 3 ст. 85 Закону України "Про вибори народних депутатів України" при проведенні голосування на виборчій дільниці два члени дільничної виборчої комісії надають виборцю можливість проголосувати: один член дільничної виборчої комісії за умови пред'явлення виборцем одного з документів (паспорта громадянина України, тимчасового посвідчення громадянина України, військового квитка, картки установи виконання покарань) та наявності виборця у списку виборців на відповідній виборчій дільниці надає виборцю список для підпису; другий член дільничної виборчої комісії у позначених місцях на контрольних талонах виборчих бюлетенів для голосування у загальнодержавному окрузі та в одномандатному окрузі вписує своє прізвище, ініціали, розписується та проставляє номер, за яким виборця внесено до списку виборців на дільниці. Виборець розписується за отримання виборчих бюлетенів у списку виборців та на визначених місцях на контрольних талонах виборчих бюлетенів для голосування у загальнодержавному окрузі та одномандатному окрузі. Після цього член виборчої комісії відокремлює від виборчих бюлетенів контрольні талони та видає виборцю по одному виборчому бюлетеню для голосування у загальнодержавному окрузі та одномандатному окрузі.

За додатковою інформацією звертайтеся:

e-mail: [email protected]