7 березня спостерігачка ОПОРИ зафіксувала роздачу благодійної допомоги мешканцям Покровська віком старше 65 років. Один з пакетів – це продуктовий набір від Благодійного фонду «Надія», відновлення діяльності якого раніше ініціював кандидат в народні депутати Андрій Аксьонов. Інший пакет – агітаційна продукція на користь цього ж кандидата. ОПОРА на Донеччині порахувала вартість подібних  подарунків. 

Як раніше повідомлялось, з березня за ініціативи Андрія Аксьонова відновив роботу БФ «Надія», волонтери якого роздають безкоштовні продуктові набори мешканцям Покровська, Мирнограду та Добропілля старше 65 років. Більш того, продуктові набори роздають виключно за попередніми списками, потрапити в який можна, надавши свої персональні дані: ПІБ, дату народження, контактний номер телефону та повну адресу.

7 березня за подібним списком представниця БФ «Надія» розносила пакунки літнім людям в Покровську, зокрема в мікрорайоні Шахтарський. 

Перший пакет з одного боку брендований символікою благодійного фонду та надписом «Благодійний фонд «Надія», з іншого боку – фраза «Надежный настоящий наш», яка використовується на білбордах кандидата в народні депутати Андрія Аксьонова. Вміст цього пакунку наступний:

  • пакетований чай;
  • цукор-рафінад;
  • згущене молоко;
  • борошно 1 кг;
  • соняшникова олія 1 л;
  • рис 0,8 кг;
  • крупа пшенична 0,8 кг;
  • пачка макаронних виробів;
  • пачка вівсяного печива

Окрім продуктового набору кожному надавали ще один пакунок з брендованою продукцією. На самому пакеті з двох сторін були надписи «Мы – за Аксенова!». А всередині знаходились:

  • захисна маска з написом «Аксенов»;
  • магніт з написом «Наш выбор Порядок, Шахтерский характер, Аксьонов»;
  • ручка з написом «Андрей Аксенов»;
  • агітаційна газета з інформацією про Андрія Аксьонова;
  • агітаційна друкована листівка.

ОПОРА підрахувала приблизну вартість продуктового пакунку. Загалом вийшло приблизно 170 гривень (чай – 13 грн, згущене молоко – 23 грн, макарони – 20,50 грн, рис – 17,70 грн, крупа пшенична – 12,12 грн, борошно – 14,88 грн, цукор – 12 грн, печиво – 30 грн, масло – 26 грн). При оптових закупівлях такі товари можуть коштувати дешевше.

Місцева мешканка на умовах анонімності сказала, що минулого року подібні пакунки були кращими – туди входили ще цукерки і було більше борошна.

ОПОРА наголошує та застерігає, що надання продуктів харчування (незалежно від їх вартості), поєднане із агітацією, згадуванням імені кандидата, політичної партії та її символіки може розцінюватися як непрямий підкуп виборців за ч. 3 ст. 160 Кримінального кодексу України. 

Більше того, Закон України “Про вибори народних депутатів України” (частина 14 ст. 74) дозволяє розповсюджувати агітаційну продукцію з використанням візуального зображення назви, символіки, прапора партії, якщо їх вартість не перевищує 180 грн. Однак, як вбачається зі змісту агітаційного пакету – символіка партії та таких агітаційних товарах на ньому відсутня. Тому це також ставить під сумнів законність розповсюдження агітаційної продукції, брендованої лише іменем кандидата.

Відзначимо, що роздачу подібної благодійної допомоги відновили тільки на початку березня.

В мережі Фейсбук опубліковані дописи стосовно надання подібної допомоги – проте без фото вмісту.

Наразі очікується коментар фонду “Надія”, як тільки він буде наданий, матеріал буде доповнений.

Відповідно до ч. 3 ст. 160 Кримінального кодексу України надання виборцям, учасникам референдуму, юридичним особам неправомірної вигоди, що супроводжується передвиборною агітацією або агітацією з референдуму, згадуванням імені кандидата, назви політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, або використанням зображення кандидата, символіки політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, - караються обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі від двох до шести років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років.

Неправомірною вигодою у ч.3 ст. 160 Кримінального кодексу України є продукти харчування, спиртні напої та тютюнові вироби, незалежно від їх вартості, а також грошові кошти, товари (крім матеріалів агітації, визначених законом), послуги, роботи, пільги, переваги, подарункові сертифікати, цінні папери, кредити, лотерейні білети, інші матеріальні та нематеріальні активи, вартість яких перевищує 0,06 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, які на безоплатних або на інших пільгових умовах пропонуються, обіцяються, надаються кандидатам, виборцям, учасникам референдуму або членам виборчої комісії, комісії з референдуму чи одержуються зазначеними особами.

Згідно з ч. 14 ст. 74 Закону України “Про вибори народних депутатів України” забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців.