Кандидатка в народні депутати по 50 округу Вікторія Шилова зробила на власних сторінках в соцмережах більше 100 дописів з проханням про збір коштів на грошовий внесок на агітаційну кампанію. При цьому вона вказує не лише рахунок виборчого фонду, як того вимагає законодавство, а ще й карткові рахунки ПриватБанку та Сбербанку. Більш того, вказує про можливість допомоги з Російської Федерації та країн СНД.

Вікторія Шилова зареєстрована кандидаткою в народні депутати до Верховної Ради України 3 лютого 2021 року від політичної партії «Держава». Хоча про намір балотуватися вона заявляла раніше, виклавши 20 січня 2021 року на власній сторінці в соціальні мережі Фейсбук допис з проханням зібрати матеріальну допомогу. Як заявила Вікторія Шилова, кошти потрібні на внесення грошової застави у визначеному законом розмірі для подачі документів до Центральної виборчої комісії та в подальшому здійснення агітаційної діяльності.

Наступного дня, 21 січня 2021 року Вікторія Шилова повторила допис з оголошенням про збір коштів, закликаючи допомогти «рублем». Для збору коштів Вікторія Шилова вказала номери карткових рахунків для надання допомоги з України (банки «Приват Банк», «Сбербанк»), для надання допомоги з Російської Федерації та країн СНД вказала картковий рахунок «Сбербанку Росії». Пропонує задонати кошти і через систему https://new.donatepay.ru/@393368. В той же день подібний допис про збір коштів Вікторія Шилова опублікувала на власному каналі YouTube.

Після своєї офіційної реєстрації Вікторія Шилова не тільки не припинила збирати кошти та виставляти дописи в соціальних мережах, а ще й активізувала подібну діяльність. Якщо на сторінці Вікторії Шилової у Facebook розміщено до 10 постів з проханням про збір коштів, то на власному ютуб-каналі “Антивойна” тільки до офіційної реєстрації в проміжок з 22 січня до 2 лютого було розміщено 48 відео з дописом “Внимание!!!! Я, Виктория Шилова выдвигаюсь в народные депутаты Украины по 50 округу (Донбасс-Красноармейск-Димитров-Доброполье)... нужна ваша помощь...” і далі зазначені рахунки на які можна здійснювати переказ коштів для її підтримки. А після реєстрації в ЦВК Вікторія Шилова виклала майже 80 відео  з описом  “Меня зарегистрировали кандидатом в депутаты по 50 округу (Донбасс)... нужна ваша помощь...” та вказуються ті самі рахунки. 

Стаття 50 Закону України "Про вибори народних депутатів України" передбачає добровільні внески фізичних і юридичних осіб на рахунок виборчого фонду кандидата. 

На засіданні окружної виборчої комісії 24 лютого 2021 року голова Віталій Барановський серед інших поточних питань довів до відома комісії, що кандидатка Вікторія Шилова відкрила рахунок виборчого фонду. Хоча в соцмережах вона вказує ще й карткові рахунки ПриватБанку та «Сбербанку Росії», на який потенційно можуть здійснювати донати нерезиденти України, що суперечить законодавству України про фінансування політичної агітації.

Сама Вікторія Шилова не бачить проблеми у зборі коштів на різні рахунки:

«Карта «ПриватБанку» і карта «Сбербанку» Росії і України, які підв'язані до мене, я знімаю з них гроші і кладу офіційно на рахунок. Це як мої гроші, які я кладу на рахунок. Це все легко перевіряється».

При цьому вона додає, що на агітаційну діяльність бере тільки кошти з картки «ПриватБанку» і тільки ті, які надходять від громадян України. 

«Решта надходжень йдуть на дітей Донбасу (кандидатка розповідає про рух «Антивійна», - прим.авт.). Але це не стосується передвиборної діяльності». 

«Береться, по-перше, тільки картка ПриватБанку, і ідентифікація – громадянин або не громадянин. По-друге, громадян України у нас 6 або 7 мільйонів, точно не знаю, проживають на території Російської Федерації, в Польщі, в Європі, де-завгодно. Вони через «ПриватБанк» точно так само можуть перерахувати. Це все видно. А російські рублі не беруть участі в передвиборній кампанії. Тільки картка «ПриватБанку» бере участь в передвиборній кампанії. А інші картки для руху "Антивойна" ... дітям Донбасу можуть допомагати люди звідки-завгодно. У нас українці не тільки на Україні проживають ... і то я за передвиборчу кампанію не торкаюся до цих рахунків. Ці гроші накопичуються, коли закінчиться передвиборча кампанія, я буду допомагати дітям. 

Стаття 48 ЗУ «Про вибори народних депутатів України» наголошує, що виборчий фонд кандидата в депутати має один поточний рахунок, відкритий в банку України. І кошти повинні зараховуватися тільки на нього. 

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, статтею 49 Закону України “Про вибори народних депутатів України” відомості щодо надходження та використання коштів виборчого фонду кандидата включаються до відповідного звіту розпорядника виборчого фонду, який в подальшому публікується на сайтах ЦВК та НАЗК. Таке  правило щодо заборони витрачання на агітацію інших коштів ніж кошти виборчого фонду, поширюється на всіх без винятку кандидатів та забезпечує їм рівні умови участі у виборчому процесі та прозорість фінансування виборчої кампанії. Збір коштів на виборчу кампанію на карткові рахунки поряд з відкритим рахунком виборчого фонду унеможливлює такий контроль і прозорість. Тому практика паралельного збору коштів на карткові рахунки є, на нашу думку, сумнівною. Саме тому ОПОРА звертається до НАЗК з проханням надати належну правову оцінку такого збору коштів кандидаткою у період виборчої кампанії та у разі виявлення порушень просить НАЗК  скласти протокол про адміністративне правопорушення за ст. 212-15 КУпАП за порушення кандидаткою встановленого законом порядку надання або отримання фінансової підтримки для здійснення передвиборної агітації та передати його до суду.