23 лютого під час відкриття громадських приймалень кандидата у народні депутати від партії “Опозиційна платформа - За життя” Артема Марчевського спостерігачі ОПОРИ зафіксували присутність голови окружної виборчої комісії округу №50 Віталія Барановського.

Урочисті відкриття відбулись в один день у трьох найбільших містах округу: Добропіллі, Мирнограді та Покровську. 

На захід, окрім кандидата Артема Марчевського, завітали народні депутати від політичної партії «Опозиційна платформа - За життя» Наталія Королевська, Володимир Мороз та Валерій Гнатенко. Виступи політиків супроводжувалися привітаннями з радянським святом 23 лютого, оглядом загальної ситуації в країні, необхідністю збереження власних цінностей та мови, питанням закриття трьох телеканалів, важливістю регулювання комунальних тарифів тощо. І всі оголошували про необхідність підтримки кандидатури Артема Марчевського на проміжних виборах народних депутатів, які відбудуться 28 березня 2021 року.

На цьому агітаційному заході спостерігачі ОПОРИ зафіксували голову окружної комісії Віталія Барановського, поданого до комісії від партії “Опозиційна платформа - За життя”.

В особистій розмові зі спостерігачкою ОПОРИ голова ОВК прокоментував: 

По даній ситуації можу повідомити наступне: якщо у вас питання до мене, як до голови окружної виборчої комісії, то я можу відповісти тільки по роботі окружної виборчої комісії. Якщо стосується відкриття приймалень, то я вам це можу повідомити, як звичайний мешканець України”.

Зазначимо, що на опублікованому фото з відкриття приймалень на сторінці Артема Марчевського голова ОВК знаходився поруч з кандидатом та депутатами від “Опозиційної платформи - За життя” на фоні банеру політичної сили. 

Віталій Барановський, голова ОВК по 50-му виборчому округу, не підтвердив, але і не спростував інформацію стосовно своєї присутності на відкритті приймалень кандидата в народні депутати Артема Марчевського. Між іншим дані заходи носили не суто формальний характер, а були агітаційними, спрямованими на популяризацію та впізнаваність кандидата в регіоні. І присутність представника окружної виборчої комісії на подібних заходах є недоречною. Адже члени ОВК, незалежно від власних вподобань чи будь-якого відношення до партії, яка вносила подання про їх включення в комісію, мають дотримуватися політичної нейтральності. Тобто не брати активну участь у  будь-яких агітаційних заходах, не поширювати в соціальних мережах пости політичного характеру та взагалі не агітувати за чи проти кандидатів”, - зазначає координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у  Донецькій області. 

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Тетяни Юзвяк виборче законодавство покладає на членів виборчих комісій обмеження щодо участі в передвиборній агітації протягом всього часу своїх повноважень, тобто з моменту складення присяги і до припинення повноважень відповідної комісії. Закон України “Про вибори народних депутатів України” (частина 12 статті 36) зазначає, що члену виборчої комісії протягом часу своїх повноважень забороняється агітувати за чи проти партій, кандидатів у депутати та публічно оцінювати діяльність партій - суб'єктів виборчого процесу та кандидатів у депутати. Тобто, сама присутність на агітаційному заході члена ОВК автоматично не означає, що особа порушила закон, а ситуацію слід оцінювати, виходячи з того, чи агітував на цьому заході член виборчої комісії і чи надавав публічну оцінку кандидату. Членам виборчих комісій слід уникати будь-яких агітаційних заходів, адже приймаючи присягу, члени комісії присягають бути об’єктивними і неупередженими, дотримуватися чинного законодавства. 

Нагадаємо, що згідно зі ст. 74 ЗУ «Про вибори народних депутатів України» участь у передвиборній агітації забороняється членам виборчих комісій протягом строку їх повноважень у відповідних виборчих комісіях.