Міські ради у межах виборчого округу №50 (Донецька область) затвердили перелік місць для розміщення матеріалів передвиборної агітації під час проведення проміжних виборів народних депутатів до Верховної Ради України, які відбудуться 28 березня 2021 року. Добропільська міська рада Покровського району відповідне рішення прийняла із запізненням і, вочевидь, поштовхом став інформаційний запит від представника Громадянської мережі ОПОРА.

Згідно з розпорядженням міського голови м. Покровська (№14 від 21.01.2021 р.) найбільша кількість місць для розміщення матеріалів передвиборної агітації визначена для Южного (179),  Лазурного (129), Шахтарського (115), Сонячного (105) мікрорайонів, а також для проспекту Шахтобудівників (105) та вул. Таманова (82). Загалом, у місті відведено 1084 дошки оголошень для розміщення політичної реклами.

У м. Родинське Покровського району розміщувати передвиборну агітацію можна на більшості інформаційних стендів по вулицях Пушкіна (62), Краснолиманській (52), Миру (39), Шахтарської слави (38), Театральній (20), Молодіжній (13), Маяковського (13), Перемоги (12). Таких місць на прибудинкових територіях, де встановлені дошки оголошень, налічується 285. Стенди на зупиночних майданчиках розташовані по вул. Шахтарської Слави (3).

За розпорядженням міського голови Мирнограду (№38 від 27.02.2021 р.) місця для розміщення матеріалів передвиборної агітації обладнали стендами та дошками оголошень в районі зупинок «Новатор», ВП «Шахта «Центральна», ДП «Мирноградвугілля», ПК «Україна», КНП «Мирноградська центральна міська лікарня» Мирноградської міської ради, квартал «40», «АТБ», ВП «Шахта «5/6», ДП «Мирноградвугілля», район автобусних зупинок мікрорайонів «Молодіжний», «Світлий», «Східний». У селі Рівному політрекламу можна розміщувати по вул. Центральній.

Рішення виконкому Добропільської міської ради № 44 від 08.02.2021 року «Про визначення і обладнання місць для розміщення матеріалів передвиборної агітації на території Добропільської міської територіальної громади» було затверджено після того, як ОПОРА надіслала офіційний запит про надання копії цього рішення (інформаційний запит відправлений 5 лютого 2021 року, а відповідне рішення виконавчий орган влади прийнятий 8 лютого 2021 року).

У Добропіллі для розміщення передвиборних агітматеріалів обладнали 5 дошок оголошень, у Білицькому – 2, у Ганнівці – 2, Святогорівці – 7, Світлому – 5. 

Згідно з частиною 11 статті 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України» місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування не пізніш як за вісімдесят днів до дня голосування обладнують стенди, дошки оголошень у відведених місцях для розміщення матеріалів передвиборної агітації партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані у загальнодержавному окрузі, та кандидатів у депутати в одномандатному окрузі з додержанням принципу рівних умов.

У статті 74 ЗУ «Про вибори народних депутатів України» передбачені обмеження щодо ведення передвиборної агітації, які забороняють розміщення агітаційних матеріалів у наступних місцях:

  • розміщення матеріалів передвиборної агітації, політичної реклами, у тому числі повідомлень про перебіг виборчого процесу, на об'єктах культурної спадщини;
  • забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності;
  • розміщення носіїв політичної реклами на зовнішній поверхні та всередині транспортних засобів громадського користування, у тому числі таксі, розміщення політичної реклами у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, а також розповсюдження матеріалів передвиборної агітації, у тому числі політичної реклами, через телерадіотрансляційні або інші інформаційні мережі сповіщання пасажирів та інформаційні табло у приміщеннях станцій та вагонах метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, у транспортних засобах громадського користування.