Станом на 20:00 спостерігачі ОПОРИ продовжують виявляти факти поодиноких порушень на дільницях у 179 окрузі. Загалом у межах дільниць, де присутні спостерігачі ОПОРИ, спостерігається низька виборча активність, а подекуди – недостатня поінформованість про виборчий процес та його основні процедури.

Спостерігачі ОПОРИ завадили спробам видачі бюлетенів для голосування особам без паспортів. Такі випадки були зафіксовані та усунуті на дільницях 630569 та 630563.

ОПОРА нагадує, що видача бюлетеня виборцю без пред’явлення паспорта містить ознаки порушення статті 158-1 Кримінального кодексу України, що карається штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

На незначну кількість порушень виборчого законодавства вплинула низька інтенсивність передвиборчої кампанії. Перебуваючи на дільницях, спостерігачі ОПОРИ фіксують низькі показники передвиборчої активності. Так, станом на 16 годину явка становила близько 22%, що є майже вдвічі нижчим показником порівняно з попередньою кампанією.

На ДВК № 630558 група членів ДВК, яка мала організовувати процес голосування на дому, надала можливість проголосувати 104 виборцям зі 118 наявних у списку. За підрахунками спостерігача ОПОРИ, члени комісії, що організовували процес, витратили 9 годин для збору голосів, з 9:30 ранку до 18 години вечора. Відповідно, за умов голосування 104 виборців на процес організації голосування одного виборця витрачається приблизно 5 хвилин без часу на переїзд комісії між домівками. Спостерігач ОПОРИ не проводив спостереження за процесом голосування на дому. На запитання спостерігача ОПОРИ відповідальна за організацію голосування за місцем перебування членкиня комісії Наталія Дорофеєва прокоментувала це так: «Вони дуже старалися, об'їхали  2 села, 1 виборець за 4,5 хвилини, проблем ніяких і труднощів у них не було». Виходячи з цього, ОПОРА буде пильно слідкувати за результатам голосування на цій дільниці.

Нагадаємо, що раніше ОПОРА фіксувала низку порушень виборчого законодавства, з якими можна ознайомитися на сайті за тегом #округ 179.

За коментарями звертайтеся: