20 лютого розпочалася Міжнародна місія спостереження за виборами (IEOM) у Нігерії. Її організували Міжнародний республіканський інститут (IRI) та Національний демократичний інститут (NDI). Делегація складається з 40 людей, серед яких політичні та громадські лідери, експерти з питань виборів із 20 країн Африки, Азії, Європи, Латинської та Північної Америк. Вибори у Нігерії відбудуться 25 лютого. Громадяни країни обиратимуть одразу президента, Палату представників та Сенат.

Спостереження за виборами

Лідерами Місії є: екс-президентка Республіки Малаві Джойс Банда, президент і генеральний директор Міжнародного наукового центру Вудро Вільсона посол Марк Грін, колишній помічник державного секретаря у справах Африки в Державному департаменті США посол Джонні Карсон, позаштатна старша наукова співробітниця Африканського центру Атлантичної ради та членка правління IRI Констанс Беррі Ньюман, американська політична лідерка, юристка, активістка за виборчі права та членка правління NDI Стейсі Абрамс, радниця із зовнішньої політики й комунікацій та членка правління IRI Дана Уайт, президент Національного демократичного інституту (NDI) Дерек Мітчел, президент Міжнародного республіканського інституту (IRI) Деніел Твінінг. В якості представниці українського громадянського суспільства до делегації увійшла голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська.

Одним із пріоритетів Місії на цих виборах є створення середовища, яке забезпечує повну та рівну участь історично маргіналізованих груп у Нігерії. Місія проаналізує виборчий процес у різних сферах — адміністрування виборів, участь громадян, гендер та інтеграцію, безпеку, правову базу, інформаційне середовище, політичні партії та виборчу кампанію. У день виборів представники делегації відвідають виборчі дільниці в 20 штатах у всіх шести геополітичних регіонах Нігерії, щоб спостерігати за відкриттям виборчих дільниць, процесом голосування, підрахункои голосів, передачею та оприлюдненням результатів.

Крім того, NDI підтримує й місцеве громадське спостереження за виборчим процесом, зокрема за допомогою методології паралельного підрахунку голосів (ППГ або PVT). У Нігерії це спостереження провадить неурядова організація «Yiaga Africa». З огляду на кількість виборців, цей паралельний підрахунок голосів стане одним із найбільших у світі — нині в країні зареєстровано 93 522 272 виборців.

Варто зазначити, що єдина організація в Україні, яка організовує паралельний підрахунок голосів виборців на основі репрезентативної та статистично обґрунтованої вибірки — це Громадянська мережа ОПОРА. Така методологія дає можливість отримати результати голосування з протоколів певних дільничних виборчих комісій. У результаті спрогнозувати результати виборів можна значно раніше, ніж відбудеться оголошення офіційних, а також значно точніше, ніж за даними екзитполів.

Політичні процеси в країні

Федеративна Республіка Нігерія — країна на заході Африки, яка складається з 36 штатів та столичного округу. Вона здобула незалежність від Великої Британії у 1960 році, після чого тут сталися кілька військових переворотів та громадянська війна. Передача влади від військових до цивільних відбулася лише у 1999 році, але й після цього періодично ще мали місце заворушення, зокрема з релігійних причин.

У 2015 році президентські вибори виграв чинний лідер країни Мухаммаду Бухарі, за якого тоді проголосувало більше 15 млн громадян. У 1980-х роках він вже очолював державу, прийшовши до влади через військовий переворот. Він переобрався на другий термін від партії «Всепрогресивного конгресу» з відривом від найближчого суперника у майже 4 млн голосів. Згодом ця партія також змогла посилити свої позиції в обидвох палатах парламенту. У цих виборчих перегонах Бухарі участі не бере, бо, відповідно до законодаввства, переобратися втретє не може.

Президента Нігерії обирають за модифікованою двотуровою системою. Щоб бути обраним у першому турі, кандидат має набрати більшість голосів, із яких понад 25% голосів буде в 24 із 36 штатів. Якщо жоден кандидат не подолає цей поріг, відбудеться другий тур між лідером виборчих перегонів за кількістю голосів та наступним кандидатом, який набрав більшість голосів у найбільшій кількості штатів. Окрім президента, відразу фактично обирають і віцепрезидента, якого кожен кандидат оголошує своїм партнером на цій виборчій кампанії.

У виборчій кампанії 18 партій висунули своїх кандидатів на посаду президента країни. Лідерами перегонів вважають представників двох найбільших партій: Бола Тінубу від «Всепрогресивного конгресу» (All Progressives Congress — APC) та Атіку Абубакар від Народно-демократичної партії (Peoples Democratic Party — PDP).

На фото: кандидат на посаду президента Нігерії Бола Тінубу. Джерело: nigeriagalleria.com

На фото: кандидат на посаду президента Нігерії Атіку Абубакар. Джерело: pulse.ng

Останні парламентські вибори у Нігерії відбулись у 2019 році. Тоді більшість в обидвох палатах отримала президентська партія «Всепрогресивного конгресу» — 202 місця в Палаті представників і 63 в Сенаті. Її найближчі суперники з Народно-демократичної партії здобули 126 місць у Палаті представників та 44 в Сенаті.

Парламентські вибори для кожної з палат відбуваються через голосування в одномандатних мажоритарних округах. Переможцем у кожному окрузі стає кандидат, який набирає найбільшу кількість голосів виборців. Для проведення виборів до Палати представників утворюють 360 округів, а для обрання Сенату — 109.

На фото: зала засідаль у Палаті представників Нігерії. Джерело: bnn.network

На фото: зала засідань Сенату Нігерії. Джерело: von.gov.ng

Інавгурація всіх переможців виборчих перегонів відбудеться 29 травня — раніше цього дня у країні відзначали День демократії.

Варто зазначити, що минулого року дату цих виборів уже переносили. Спочатку вони мали відбутися 18 лютого, проте Закон про вибори набув чинності після граничного строку для оголошення дати виборів (360 днів до дня голосування). Тож Незалежна національна виборча комісія (INEC) оголосила нову дату, під яку ще мала час підготувати календарний план. Так, президентські вибори та вибори до двох палат Національної асамблеї відбуватимуться в третю суботу лютого кожного року загальних виборів, а вибори губернатора і Палати зборів штату — через два тижні. Цьогоріч дні голосування припадуть на 25 лютого та 11 березня.

Використані джерела: