2 жовтня у Грузії відбудуться місцеві вибори, де обиратимуть міських голів та міські ради. Також у цей день у Катарі пройдуть перші парламентські вибори в історії країни. Вони планувалися ще у 2013 році, але постійно переносились, й можна сказати, що їх проведенню зараз сприяв зокрема Чемпіонат світу з футболу-2022. А впродовж 3-4 жовтня відбудеться також перший тур місцевих виборів в Італії.

Грузія: напружені місцеві вибори як продовження парламентських

2 жовтня в Грузії відбудуться місцеві вибори, де обиратимуть міських голів та 2068 міських рад (Сакребулос) у 64 муніципалітетах на 4-річний термін. Ці вибори частково є продовженням парламентських виборів 2020 року, які швидко переросли у велику багатомісячну урядову кризу, коли опозиційні партії почали бойкотувати результати, підозрюючи фальсифікацію голосів.

Головна боротьба розгорнеться за крісло міського голови Тбілісі, де було висунуто 16 кандидатів. Фаворитами стали чинний міський голова та кандидат від правлячої партії Каха Каладзе, який має стабільний рейтинг схвалення, голова партії “Єдиний національний рух” Ніка Мелія, схвалений чотирма опозиційними партіями, а також Джордж Гахарія, кандидат від партії “За Грузію”, колишній прем’єр-міністр, який створив партію за кілька місяців до виборів.

Незадовго до виборів був змінений Виборчий кодекс. Основними змінами стали: збільшення частки пропорційно обраних кандидатів, яка була визначена індивідуально для кожного округу (наприклад, у Тбіліському Сакребуло раніше співвідношення депутатів, обраних пропорційно та по мажоритарці було 25/24, а тепер 40 пропорційно та 10 мажоритарників), зменшення виборчого порогу для партій за пропорційним голосуванням (2,5% голосів виборців у Тбілісі та 3% у решті муніципалітетів по всій Грузії), запровадження додаткових запобіжних заходів проти порушень поведінки біля виборчих дільниць, застосування нових технологій для більш точного документування процесу підрахунку голосів.

Голосування триватиме з 8:00 до 20:00 на 3664 виборчих дільницях. Проголосувати зможуть 3 497 345 громадян Грузії, у тому числі 1 002 900 у Тбілісі.

Катар: перші парламентські вибори в історії країни

2 жовтня у Катарі відбудуться перші в історії парламентські вибори. Вони мали пройти ще в другій половині 2013 року, але кілька разів переносились – на 2016, 2019 і зрештою 2021 роки.

Катар – це країна на Середньому Сході, що займає півострів Катар у Перській затоці. Голова держави та уряду – емір. Раніше саме він призначав увесь склад законодавчого органу – Консультативної ради. Згідно з конституцією 2003 року Катар є абсолютною монархією.Там заборонено створювати політичні партії та профспілки, а також проводити демонстрації.

Чинним еміром Катару є шейх Тамім бін Хамад Аль Тані. У жовтні 2019 року Аль Тані видав наказ про створення комітету для організації виборів під головуванням прем’єр-міністра. А 29 липня 2021 року він затвердив виборче законодавство, за яким відбуватимуться вибори.

Консультативна рада (Шура) – законодавчий орган, який складається з 45 осіб. 30 з них обиратимуть на виборах, а ще 15 призначатиме емір. Усі вони обираються та призначаються на 3-річний термін. Балотуватися можуть кандидати, яким виповнилось 35 років та які мають катарське походження. Оскільки політичні партії в країні заборонені, то всі кандидати висуваються як незалежні кандидати в одномандатних округах. Також балотуватись не можуть представники племені аль-Мурра через звинувачення у причетності до спроби державного перевороту 1996 року, що викликало протести, які владі вдалось заспокоїти.

Усі кандидати повинні бути затверджені міністерством внутрішніх справ відповідно до безлічі критеріїв, включаючи вік, характеристику та історію злочинності. Також усі кандидати однаково представлені в межах агітації – мають білборди, де зображені у святковому білому вбранні, мають візуально однакову рекламу на телебаченні, де зображувались їх фото на однаковому тлі та основні тези політичної програми. Жодних дебатів чи політичних суперечок між кандидатами не було. Серед кандидатів є також 29 жінок, але малоймовірно в консервативному племінному релігійному суспільстві хоч одна з них пройде до складу парламенту.

Шурі буде дозволено пропонувати законодавство, затверджувати бюджет та відкликати міністрів. Але всемогутній емір матиме право вето.

Право голосу мають чоловіки та жінки, яким виповнилося 18 років. Чисельність населення Катару складає близько 2,7 млн людей. Точну кількість виборців уряд Катару не оприлюднює, але приблизно вона може становити 11% від загального населення.

Можна припустити, що проведення цих виборів – спроба влади Катару покращити імідж країни й продемонструвати зміцнення демократичних позицій задля того, щоб у 2022 році прийняти Чемпіонат світу з футболу.

Італія: перший тур місцевих виборів

3-4 жовтня відбудеться перший тур місцевих виборів. Вони були заплановані ще навесні цього року, та були перенесені через пандемію COVID-19.

Вибори відбудуться в 1293 з 7903 муніципалітетів, 20 з яких - столиці провінцій. Міські голови та міські ради обираються на 5-річні терміни, що триватимуть до 2026 року. Другий тур запланований на 17-18 жовтня.

Для голосування за міського голову в містах із кількістю населення понад 15 000 мешканців використовується мажоритарна система абсолютної більшості. Тобто якщо кандидат набирає більше 50% виборців, то він перемагає. Якщо ніхто не набирає – відбувається другий тур між тими кандидатами, які набрали найбільше. Також застосовується непряме голосування за коаліцію партії кандидата. Кандидат-переможець отримує так званий “бонус більшості”, що дорівнює 60% місць у раді. Та якщо під час першого туру жоден із кандидатів не набирає потрібної кількості голосів для перемоги, а коаліція партії набере більше 50% голосів, а також якщо кандидат-переможець набрав необхідну кількість голосів, а його коаліція набрала менше 40% голосів виборців, то “бонус більшості” не може бути застосованим до партії обраного мера.

Вибори до міської ради ґрунтуються на прямому виборі кандидата, який має максимум два переважні голоси, кожен за різну стать, що належать до одного партійного списку: обирається кандидат з більшістю переваг. Кількість місць для кожної статі визначається пропорційно. Тільки коаліції, які набрали більше 3% голосів, мають право отримати місце.

На останніх виборах 2018 року кількість зареєстрованих виборців становила 46 505 499, а явка склала 72,93%.

Підготувала Катерина Жемчужникова

Використані джерела: