У неділю, 18 липня, відбудуться чергові вибори президента Республіки Сан-Томе і Принсіпі. Незважаючи на досить маленьку територію, список кандидатів цьогоріч – 19 осіб. Проте, серед них немає чинного президента.

Демократична Республіка Сан-Томе і Принсіпі — держава на островах Сан-Томе і Принсіпі у Гвінейській затоці біля західного узбережжя Африки. Здобула незалежність 12 липня 1975 року від Португалії. Демократичні реформи почалися в країні в кінці 1980-х років, в 1991 році були проведені перші вільні багатопартійні вибори. Проте встановленню політичної стабільності в країні перешкоджали численні спроби державних переворотів (останній був в 2003 році).

Сан-Томе і Принсіпі за формою правління є президентською республікою, глава держави — президент. Він обирається загальним голосуванням двох туровою системою на п'ятирічний термін. Якщо жоден кандидат не набере більше 50% голосів під час першого голосування, проводиться другий тур між двома кандидатами, які показали найвищі результати.

Попередні президентські вибори в Сан-Томе і Прінсіпі проходили 17 липня і 7 серпня 2016 року. Відповідно до первинних результатів, представник Незалежної демократичної дії Еварісті Карвалью здобув перемогу в першому турі, перемігши президента країни Мануеля Пінту да Кошта. Але результати були анульовані,  другий тур було призначено на 7 серпня. Однак да Кошта заявив, що перший тур був сфальсифікований та бойкотував повторне голосування.  У результаті Карвалью був обраний за відсутності суперника.

У виборах 18 липня візьмуть участь 19 кандидатів. З них 5 не є політиками: фермер, вчитель, міжнародний консультант та два держслужбовці, решта – лідери місцевих політичних сил.

Нинішній президент Еварісто Карвальо не висував свою кандидатуру. Так само і колишній прем'єр-міністр Патріс Тровоаду, якого звинувачували у корупції. Найбільше шансів на обрання має Ельза Гаррідо, президентка Соціал-демократичного руху —  Зелена партія Сан-Томе і Принсіпі, яка оголосила про своє рішення балотуватися ще 23 грудня 2020 року.