На цих вихідних відбуваються місцеві вибори у двох європейських країнах та одній країні американського континенту. А також “локальні” парламентські в автономії на території Молдови.

Словаччина

15 травня у Республіці Словаччина відбудуться вибори до органів місцевого самоврядування. Адміністративно територія країни ділиться на 8 країв, які поділяються на 79 округів, що у свою чергу складаються з громад (міські та сільські). Загалом населення складає близько 5,4 млн мешканців, з яких близько 4,4 млн є зареєстрованими виборцями. Виборці обиратимуть керівництво 2 904 муніципалітетів.

Право голосу на місцевих виборах мають особи, яким виповнилося 18 років та які є громадянами Словаччини або іноземцями, які постійно проживають у відповідному муніципалітеті. На цих виборах можна проголосувати на дільниці, що відносить лише до постійного місця проживання виборця в його окрузі, на інших дільницях у країні або за кордоном проголосувати неможливо. Виборчі дільниці будуть працювати з 7:00 до 22:00.

Для того, щоб отримати бюлетень, виборець має підтвердити свою особу членам комісії, пред’явивши посвідчення особи громадянина або підтвердження місця проживання іноземця. Комісія позначає виборця у списку та видає 2 бюлетені (для голосування за депутатів міської ради та для голосування за міського голову) і чистий конверт із офіційним штампом муніципалітету. За їх отримання виборець розписується у списку виборців, після чого йде в спеціально відведену зону для голосування. Там виборець голосує і вкладає бюлетені в конверт.

Для голосування необхідно обвести порядковий номер кандидата. У бюлетені для виборів депутатів місцевої ради виборець може обвести стільки порядкових номерів кандидатів, скільки депутатів буде обрано у відповідному окрузі. Кількість депутатів, що мають бути обрані в окрузі, вказується у виборчому бюлетені. На виборчому бюлетені для виборів мера виборець може обвести порядковий номер лише одного кандидата.

Якщо виборець випадково припустився помилки, то комісія може видати йому новий бюлетень. Але зіпсований бюлетень виборцю треба буде обов’язково вкинути у спеціальну закриту скриньку. Інакше це вважатиметься порушенням, що тягне за собою штраф у 33 євро.

Балотуватися на посаду депутата до місцевого органу самоврядування можна з 18 років, а на посаду мера - з 25 років. Представники місцевого самоврядування обираються на 4-річний термін.

Хорватія

16 травня місцеві вибори відбудуться також по всій Республіці Хорватія. Виборці обиратимуть виконавчу владу в 576 органах місцевого та регіонального самоврядування - мерів, префектів округів та їх заступників, а також місцеві ради та асамблеї округів.

Загалом є 9576 відкритих місць, на які може претендувати 47 601 кандидат. Виборці обиратимуть: 20 окружних префектів, 128 міських голів, 428 муніципальних голів, 51 заступника окружних префектів, 195 заступників міських голів, 440 заступників муніципальних голів, 63 заступників міських та муніципальних голів, обраних національними меншинами, 836 окружних радників, 2226 міських радників та 5152 муніципальних радників.

Порівняно з минулими місцевими виборами чотири роки тому, на 568 посад зменшилась кількість заступників міських голів і приблизно на 10% менше буде членів місцевих рад та зборів округів. Це пов’язано із кількістю населення у тому чи іншому населеному пункті. Так, наприклад, виборці округів з більш ніж 250 000 жителів обиратимуть двох заступників префектів, а виборці міст із понад 100 000 жителів обиратимуть двох заступників мера. Округи з населенням менше 250 000 мають право на одного заступника префекта, а міста з населенням від 10 000 до 100 000, а також ті, що є центром свого округу, матимуть одного заступника мера. Міста та муніципалітети, в яких проживає менше 10 000 жителів, не мають права на заступника мера.

Кількість депутатів місцевих рад та зборів округів також залежить від чисельності населення відповідної адміністративної одиниці. Найменше представників, а саме 7, матимуть населені пункти з населенням до 1000 жителів, а найбільше - із населенням від 300 000 і більше (47 представників).

Кандидати в мери та префекти округу повинні набрати 50%+1 голосів виборців, які взяли участь у голосуванні. Якщо жоден із кандидатів не набере необхідної більшості, то два кандидати, які набрали найбільшу кількість голосів, проходять у другий тур, який відбудеться 30 травня.

Але ще до проведення виборів вже відомі результати на посади голів 5 міст та голів 66 муніципалітетів (більше 15% муніципалітетів країни), адже вони - єдині кандидати на посаду в бюлетенях. Для перемоги кожному з них достатньо буде отримати голос 1 виборця. В усіх 5 містах - Пакрац, Скрадін, Хорватія Костайниця, Новіград, Нін - міськими головами стануть чинні мери. Більшість із них - члени правлячої партії “Хорватське демократичне об'єднання” із Славонії. Більшість цих міст та муніципалітетів розташовані у східній Хорватії - традиційно найбільшому оплоті цієї партії.

Натомість цікавою обіцяє бути боротьба за мерське крісло у столиці країни Загребі. У лютому цього року помер прогнозований переможець і попередній мер Мілан Бандіч, який перебував на цій посаді загалом 20 років (у хорватських медіа його називають міським головою, що перебував на посаді найдовше у світі та обирався 6 разів). Незважаючи на те, що Бандич мав відданих прихильників, він також був суперечливим і втягнув у себе ряд скандалів. Колишній комуніст, у 1990 році, коли Хорватія почала проводити багатопартійні вибори, він приєднався до “Соціал-демократичної партії”, але згодом створив власну партію. Тим часом основна консервативна партія “Хорватське демократичне об'єднання” перемогла на минулорічних парламентських виборах, програвши президентські вибори в січні 2020 року. Також попередні соціологічні опитування показують, що велику кількість голосів може отримати і лідер коаліції зелено-лівих “Можемо!” Томіслав Томашевич, а потім перемогти у другому турі.

Оскільки вибори відбуватимуться до різних органів місцевої влади, то доведеться надрукувати 1232 різних видів бюлетенів. Крім того, друкарня також має забезпечити бланки для ведення протоколів та процедур виборчих комісій, картонні скриньки для голосування та картонні екрани для кабінок для голосування. Виготовлення всієї цієї друкованої продукції обійдеться приблизно в 4,5 мільйона кун (600 000 євро).

У Хорватії близько 3,7 млн виборців. На відміну від президентських чи парламентських виборів, на місцевих виборах виборці можуть голосувати лише за місцем свого фактичного проживання, натомість не можуть голосувати ані в інших регіонах країни, ані за кордоном. Право голосу на цих виборах мають також і громадяни інших країн-членів ЄС, які проживають у Хорватії. Щоб взяти участь у голосуванні, то за місяць до виборів, до 15 квітня, вони мали подати завірений нотаріусом запит на внесення до списку виборців до відповідного адміністративного органу за місцем фактичного проживання та набір документів (копія паспорта, заява про непозбавлення права голосу в країні походження, адресу проживання в Хорватії та зазначення громадянства). Такі мешканці можуть не лише голосувати на місцевих виборах, але й балотуватись. Натомість таких прав у Хорватії не мають громадяни з країн, що не мають членства у ЄС.

Чилі

Крім того, місцеві та регіональні вибори відбудуться в Республіці Чилі. Вони були перенесені з 11 квітня на 16 травня. Крім того, виборців обиратимуть 155 членів Конституційної Асамблеї, які мають написати новий текст Конституції. Таке рішення було прийнято за результатами Конституційного референдуму восени 2020 року.

Країна поділяється на 15 регіонів, кожен з яких складається з провінцій. Кожна провінція ділиться на комуни, якими й керують муніципалітети, обрані населенням. Місцеве самоврядування обирають на 4-річний термін. Вся територія Чилі витягнута  на 4300 км вздовж узбережжя Тихого океану на заході Південної Америки. Населення країни складає приблизно 17,5 мільйонів осіб.

Загальний настрій у країні доволі напружений. Останній рік відзначився низкою протестів та заворушеннями, зокрема із насильницькими діями (грабежі, підпали, вандалізм, загибель людей тощо). Навіть після проведення Конституційного референдуму, досі тривають дискусії щодо написання нового тексту Конституції, які особливо підігріваються наближенням осінніх президентських виборів цьогоріч.

Гагаузія, автономія Молдови

Крім того, 16 травня відбуваються вибори парламентського органу Гагаузії, автономного територіального утворення на півдні Молдови.

Так, Народні збори є однопалатним парламентом - законодавчим та представницьким органом Гагаузії. Він складається з 35 депутатів (зокрема, у минулому складі було 3 жінки).

Депутатів на 4-річний термін обирає населення автономії в одномандатних територіальних округах. Депутатом може стати громадянин Республіки Молдова, який досяг 21 року. Населення складає більше 150 тисяч осіб.

Підготувала Катерина Жемчужникова 

Використані джерела: