18 квітня відбудуться парламентські вибори у Республіці Кабо-Верде - острівній державі в центральній частині Атлантичного океану.

Минулі парламентські вибори відбулись 20 березня 2016 року, тож відповідно до законодавства ці парламентські вибори мали бути призначені на 21 березня. Але президент країни Хорхе Карлос Фонсека вирішив призначити вибори на квітень, аби було трохи більше часу на детальний перепис закордонного населення в умовах другої хвилі поширення коронавірусної інфекції.

Національна асамблея обирається прямим голосуванням населення на 5-річний термін. Парламент може складатись мінімум з 66 депутатів, максимум з 72 депутатів. Вони обираються у 13 (10 національних, 3 закордонних) багатомандатних виборчих округах за пропорційною виборчою системою із закритими списками.

За результатами останніх парламентських виборів більшість місць отримала ліберальна партія “Рух за демократію” (MpD), посунувши Африканську партію за незалежність Кабо-Верде (PAICV) після її 15-річного правління. З 2016 року лідер MpD Уліссеш Коррея-і-Сілва є прем’єр-міністром країни, також партія підтримує чинного президента. Зараз місця у парламенті розділені так: "Рух за демократію" (MpD) - 40, “Африканська партія за незалежність Кабо-Верде” (PAICV) - 20, “Незалежний демократичний союз Кабо-Верде” (UCID) - 3.

Право голосу мають усі громадяни Кабо-Верде старше 18 років, які зареєструвались виборцями. Для участі у виборах цьогоріч зареєструвались 337 083 виборців, з яких майже три тисячі - за кордоном.

Підготувала Катерина Жемчужникова 

Використані джерела: