У 2019 році перед другим туром президентських виборів рекордна кількість людей тимчасово змінили місце голосування без зміни виборчої адреси — 325 604 виборців. Але ця процедура стосується лише президентських та парламентських виборів, й лише голосування за списки партій на останніх.

1 січня 2020 року набув чинності Виборчий кодекс, в якому було закладено норми законопроєкту №6240, що передбачав можливість для всіх виборців голосувати за місцем фактичного проживання, в тому числі й на місцевих виборах. Ці новації спільно з народними депутатами розробляли також експерти громадських організацій, зокрема і Громадянської мережі ОПОРА.

Тож, тепер усі мобільні всередині країни громадяни зможуть змінити або визначити свою виборчу адресу та проголосувати за місцем фактичного проживання на всіх видах виборів. Ця процедура — довготривала, її не доведеться повторювати перед кожними виборами, якщо людина не змінить місце проживання.

За офіційною статистикою мобільних всередині країни громадян на сьогодні більше 5 млн: 1,4 млн внутрішньо переміщених осіб; більше 1 млн людей, які не мають зареєстрованого місця проживання; 3,3 млн так званих «трудових мігрантів», які мають місце реєстрації в одному населеному пункті, а реально живуть в іншому.

Детальніше читайте: http://l.oporaua.org/vyborcha-adresa