Центральна виборча комісія затвердила календарний план основних організаційних заходів з підготовки та проведення позачергових виборів депутатів міських рад (територіальних громад з кількістю виборців 10 тисяч і більше), позачергових виборів сільських, селищних, міських голів, проміжних виборів депутатів сільських, селищних, міських рад (територіальних громад з кількістю виборців до 10 тисяч), які відбуватимуться 31 жовтня 2021 року. Цей план заходів стосується і виборів Харківського міського голови.

ОПОРА дослідила основні дати календарного плану.

Так, виборчий процес розпочинається 11 вересня 2021. До цього дня включно місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування мають відвести місця та обладнати стенди, дошки оголошень для розміщення матеріалів передвиборної агітації.

Також до 14 вересня включно телерадіоорганізації та друковані засоби масової, які мають намір розміщувати матеріали передвиборної агітації, зобов’язані опублікувати інформацію про вартість одиниці друкованої площі та вартість однієї хвилини (секунди) ефірного часу для проведення передвиборної агітації: загальнонаціональні (загальнодержавні) - у газетах "Голос України" та "Урядовий кур’єр", регіональні та місцеві – у відповідних регіональних та місцевих друкованих засобах масової інформації.

До 16 вересня включно виборці можуть подати до органу ведення Державного реєстру виборців заяви про зміну виборчої адреси. Це можна зробити двома способами: подавши паперову заяву до відділу ведення Державного реєстру виборців або ж онлайн за допомогою сервісу «Кабінет виборця» за наявності електронного цифрового підпису.

Громадська організація, до статутної діяльності якої належать питання виборчого процесу та спостереження за ним, зареєстрована в установленому законом порядку, після початку виборчого процесу й до 20 вересня включно може звернутись до ЦВК з клопотанням про дозвіл мати офіційних спостерігачів на виборах. Рішення з цього приводу Комісія має прийняти не пізніше ніж на 5 день з дня отримання клопотання.

З 21 до 30 вересня 2021 року включно триватиме процес висування кандидатів на посаду міського голови від місцевих організації партій та від громадян шляхом самовисування.

До 30 вересня включно триватиме подання документів до територіальної виборчої комісії щодо реєстрації кандидатів на посаду міського голови. Не пізніш як на п’ятий день з дня прийняття заяви про реєстрацію кандидата та доданих до неї необхідних документів ТВК зобов’язана прийняти рішення про реєстрацію кандидата на посаду міського голови або про відмову в реєстрації, а до 8 жовтня включно оприлюднити інформацію про реєстрацію кандидатів.

До 6 жовтня включно кандидати на посаду міського голови вносять до територіальної виборчої комісії подання щодо кандидатур до складу дільничних виборчих комісій.

До 11 жовтня включно кандидати можуть звернутися до ТВК із заявою про відмову від балотування або місцеві організації партії щодо скасування реєстрації кандидата, якого висунули, а до 12 жовтня включно ТВК має прийняти відповідне рішення з цього приводу.

До 13 жовтня включно ТВК має затвердити текст виборчого бюлетеня та встановити ступінь його захисту.

До 15 жовтня включно ТВК має утворити дільничні виборчі комісії та до 21 жовтня отримати в упаковці підприємства-виготовлювача виборчі бюлетені для голосування. Також до 21 жовтня ДВК на звичайних виборчих дільницях мають надіслати або доставити в інший спосіб кожному виборцю іменне запрошення.

31 жовтня  2021 року з 8:00 до 20:00 відбудеться голосування з виборів Харківського міського голови. Результати виборів мають бути встановлені до 12 листопада включно.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]