Спостерігач ОПОРИ повідомив про ймовірне фотографування бюлетеня. А на іншій дільниці спостерігачку просили припинити відеофіксацію спостереження.

На виборчій дільниці №121522 відбулося ймовірне фотографування бюлетеня виборчинею.

При виході з дільниці виборчиня, яка ймовірно сфотографувала власне волевиявлення, продемонструвала відповідне зображення чи інформацію на своєму телефоні сторонній особі, що знаходилася біля входу на дільницю. Після цього виборчиня покинула дільницю.

Про це спостерігачу ОПОРИ розповіла інша виборчиня, яка якраз прямувала на дільницю в момент вищезазначеного інциденту. Про вказаний факт повідомили присутнього працівника поліції.

У частині 5 статті 248 Кодексу зазначено, що виборчий бюлетень заповнюється виборцем особисто в кабіні для таємного голосування. Під час заповнення виборчого бюлетеня забороняється присутність інших осіб, здійснення фото- та відеофіксації у будь-який спосіб. Виборець, який внаслідок фізичних вад не може самостійно заповнити виборчий бюлетень, має право з відома голови або іншого члена дільничної виборчої комісії скористатися допомогою іншого виборця, крім члена виборчої комісії, кандидата у депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, довіреної особи кандидата, уповноваженої особи організації партії, офіційного спостерігача. ОПОРА зазначає, що саме по собі фотографування бюлетенів не становить окремого складу адміністративного або кримінального правопорушення. Однак фотографування виборчих бюлетенів часто використовується як доказ підтвердження свого волевиявлення при застосуванні протиправних схем підкупу виборців, тому поліція реагує на відповідні дії з метою перевірки мети та мотивів такого фотографування. 

На дільниці №121619 спостерігач одного з кандидатів просив спостерігачку ОПОРИ припинити відеофіксацію виборчого процесу, мотивуючи це тим, що до повноважень офіційних спостерігачів належить лише право фото- та відеозйомки порушень виборчого законодавства. Спостерігачка ОПОРИ пояснила йому, що право вільно знімати весь виборчий процес, а не виключно порушення, гарантоване офіційним спостерігачам статтею 60 Виборчого кодексу України.

Згідно з п. 4 ч. 9 ст. 60 Виборчого кодексу України офіційний спостерігач від громадської організації має право здійснювати фото-, відеозйомку та аудіозапис без порушення при цьому таємниці голосування виборців.

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.