На виборчій дільниці №121692, яка розташована у відділенні КП «Криворізька міська лікарня №4 КМР», у спостерігачки ОПОРИ вимагали негативний тест на COVID-19, без якого її не допускали до спостереження.

Члени комісії не заперечували, аби спостерігачка ОПОРИ була присутня на ранковому засіданні без довідки про відсутність у неї коронавірусу. Натомість черговий лікар Олександр Китаєв спочатку змусив спостерігачку здати експрес-тест на COVID-19, але коли той виявився негативним, обстеження на цьому не завершилось. Після цього була взята кров на глюкозу, загальний аналіз крові, вимірена сатурація, зроблена кардіограма та виміряна температура. До цього ж лікар відправляв спостерігачку ОПОРИ на рентген, але після її відмови робити це, не наполягав.

Таким чином спостерігачка ОПОРИ пропустила ранкове засідання комісії. Хоча члени комісії не наполягали на всіх обстеженнях та дозволили сфотографувати протокол.

ОПОРА звертає увагу, що чинне законодавство не встановлює обов’язку проходити офіційним спостерігачам таке тестування для спостереження на спецдільницях, а лише рекомендує. Так, згідно з Порядком здійснення протиепідемічних заходів під час організації та проведення виборів, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 14 вересня 2020 р. № 846 та Рекомендацій щодо здійснення виборчих процедур з організації підготовки та проведення виборів 25 жовтня 2020 року в умовах поширення на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, затверджених постановою Центральної виборчої комісії від 22 жовтня 2020 року №409, до роботи на спеціальних виборчих дільницях, утворених у стаціонарних закладах охорони здоров’я та в установах виконання покарань, слідчих ізоляторах, членам виборчої комісії, офіційним спостерігачам, поліцейським, іншим особам, які забезпечують виборчий процес та перебувають у приміщенні виборчої комісії, приміщенні для голосування, рекомендується не пізніше ніж за 72 години до дня виборів пройти тестування на наявність гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, методом полімеразної ланцюгової реакції та брати участь у роботі виборчої комісії за умови отримання негативного результату.

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.