Напередодні «другого туру» виборів майже кожного дня у випусках новин криворізького телеканалу «Рудана» виходять сюжети зі згадкою Костянтина Павлова. Також на сайті телекомпанії публікуються іміджеві матеріали про кандидата, в яких він позиціонується як член виконкому міськради.

Починаючи з 17 листопада, в матеріалах комунального підприємства Криворізької міської ради «Телерадіокомпанія «Рудана» значно побільшало згадувань про Костянтина Павлова. Він позиціонується не як кандидат на посаду міського голови, а як член виконкому. Частіше за все Костянтин Павлов розповідає про фінансування тих чи інших програм міським бюджетом, при цьому робить акцент на те, що планується зробити в наступні роки. Ці матеріали виходять і в новинах ТРК «Рудани», які розміщаються на Youtube-каналі. У зафіксованих ОПОРОЮ випадках матеріали не марковані як «політична реклама».

3 грудня на сайті «Рудани» розміщено матеріал «Капітальні ремонти Криворізьких шкіл та комфорт учнів – пріоритет міської влади, - Костянтин Павлов». В ньому розповідається про капітальний ремонт спортивного залу в гімназії №46 коштом міського бюджету. При цьому Костянтин Павлов як член виконкому міської ради говорить: «Місто й надалі продовжуватиме модернізувати школи. Комфортні умови для навчання дітей та роботи вчителів криворізьких шкіл були, є і будуть пріоритетом міської влади».

2 грудня на сайті опублікована «новина», в якій Костянтин Павлов обіцяє встановлення коштом міського бюджету сучасних станцій доочищення питної води в наших дитячих садочках, школах, лікарнях. Матеріал називається «Чиста вода – у кожен дім. У Кривому Розі готують нову програму очищення води, - Костянтин Павлов».

1 грудня кандидат на посаду Криворізького міського голови Костянтин Павлов, знову ж таки як член виконкому, розповідає про плани додатково встановити у місті майже 200 відеокамер. «Роботи багато, і все треба робити якісно та відповідально. Тому що безпека криворіжців - пріоритетний напрямок. Співпрацюючи зі всіма службами, ми будемо в режимі онлайн контролювати порядок на вулицях, рух комунального транспорту, трафік на дорогах, освітлення та роботу комунальних служб», - прокоментував роботу Центру член виконкому Костянтин Павлов».

30 листопада в рубриці «Здоров’я» йдеться про програму міста з медицини Костянтина Павлова. Цитата – «Основне в Програмі - капітальні ремонти та оснащення сучасним обладнанням всіх лікарень, мораторій на закриття, будівництво нової багатопрофільної лікарні біля «тисячки». А також - безкоштовна вакцинація від коронавірусу всіх охочих криворіжців, як тільки з'явиться можливість закуповувати сертифіковану вакцину. Я запропонував включити в бюджет Кривого Рогу на 2021 рік необхідні кошти", - наголосив Костянтин Павлов».

У матеріалі від 27 листопада під назвою «Комунальники Кривого Рогу отримали сучасну спецтехніку» Костянтин Павлов «підкреслює»: «У нас є програма установки блочних котелень для зниження тарифів на тепло. Але реалізовувати її ми будемо 2 роки. А зараз передаємо комунальникам найсучаснішу техніку для роботи». 26 листопада Костянтин Павлов розповідає про проєкти з капітального ремонту мереж зовнішнього освітлення. «Для нас головне - безпека та комфорт жителів на вулицях та автошляхах рідного міста», - зазначив під час робочої наради на житломасиві Інгулець член виконкому Костянтин Павлов». В цей же день він передавав передав ЗІЗ (захисні комбінезони, бахіли, шапочки) лікарням. «Крім засобів індивідуального захисту, працюємо над тим, щоб забезпечити лікувальні установи сучасними противірусними лампами. Пандемія ставить перед нами серйозні виклики, тож залучаємо всі можливі ресурси для порятунку та захисту криворіжців», - підкреслив Костянтин Павлов».

24 листопада Костянтин Павлов коментує капремонт інфекційної лікарні: «Загалом, у 2020 році на розвиток медицини у міському бюджеті закладено 278 млн. грн. Вже відремонтували лікарні №10, 11, створили ангіографічні відділення у 9-й та 2-й міськлікарнях», - зазначив Костянтин Павлов. 23 листопада він розказував про те, що противірусні лампи отримали багатопрофільні лікарні міста. 20 листопада в матеріалі «Криворізька міська лікарня №10 отримала партію медичної апаратури від німецького фонду» знову згадується член виконкому та кандидат на посаду міського голови Костянтин Павлов. «Думаємо про майбутнє і маємо серйозні плани з розвитку міських лікарень», - у розмові з лікарями «десятки» підкреслив член виконкому міськради Костянтин Павлов».

20 листопада, в матеріалі про проведення позачергової сесії міської ради наводиться лише цитата Костянтина Павлова: «Місто допоможе підприємцям, не залишить без підтримки лікарні та медиків». 19 листопада Костянтин Павлов згадується у матеріалі «Арселорміттал передав криворізьким лікарням 100 кисневих концентраторів». 19 листопада розміщено матеріал про те, що на засіданні виконкому підтримали рішення соціального спрямування. У листопаді 7 226 криворіжців отримають матеріальну допомогу з міського бюджету на загальну суму 12,6 млн грн. Знову ж таки не обійшлося без кандидата на посаду міського голови: ««У Кривому Розі продовжують системне надання соціальної допомоги мешканцям. Ми продовжуємо підтримувати найбільш соціально незахищені категорії криворіжців, допомагаємо ветеранам та особам з інвалідністю, багатодітним сім'ям, чорнобильцям та афганцям. Жоден містянин не залишається без уваги та підтримки», - зазначив Костянтин Павлов, член виконкому». 17 листопада (саме в цей день стало відомо про вихід Костянтина Павлова до «другого туру») він вручав міські відзнаки представникам студентської молоді.

Єлизавета Криворучкіна, прессекретарка Криворізького міського осередку партії «Слуга народу», розповіла ОПОРІ, що кандидати на посаду міського голови мали нерівний доступ до висвітлення своєї передвиборчої реклами в місцевих ЗМІ, через що представники кандидата  Дмитра Шевчика були вимушені звертатися до суду з позовом на комунальне підприємство «Рудана».

ОПОРА намагається зв'язатися зі штабом Костянтина Павлова для отримання коментарів. Якщо коментарі будуть надані, ОПОРА їх опублікує. 

«В цій ситуації ОПОРА вбачає порушення демократичних стандартів виборів, тому що до  оголошення дати повторного голосування Криворізькою міською ТВК про Костянтина Павлова на сайті не було щоденного згадування. При цьому він перебував на тій же посаді радника міського голови та члена виконкому», - прокоментував координатор Громадянської мережі ОПОРА зі спостереження за виборами в Дніпропетровській області.

Раніше ОПОРА розповідала, що сайт Криворізької міськради піарить одного з кандидатів у міські голови.

Відповідно до частини 12 статті 57 Виборчого кодексу України кандидатам на відповідних виборах, які займають посади, у тому числі за сумісництвом, в органах виконавчої влади, органах влади Автономної Республіки Крим та органах місцевого самоврядування, державних, комунальних підприємствах, закладах, установах, організаціях, військових частинах (формуваннях), забороняється залучати для передвиборної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов’язаної з проведенням передвиборної агітації, підлеглих їм осіб, службовий транспорт, зв’язок, устаткування, приміщення, інші об’єкти та ресурси за місцем роботи, а також використовувати службові чи виробничі наради, збори колективу для проведення передвиборної агітації.

У частині 3 статті 9 Закону України «Про рекламу» записано, що інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи та який  формує або підтримує обізнаність та інтерес читачів щодо цієї особи, є рекламою і  має  бути  вміщений  під рубрикою «Реклама» або «На правах реклами».

Згідно з частиною 8 статті 51 Виборчого кодексу України політична реклама повинна бути відокремлена від інших матеріалів і позначена як така.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опор