Після закриття виборчих дільниць спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА фіксують порушення порядку підрахунку голосів.

Так, на дільниці № 730556 розпочали процедуру підрахунку з відкриття виборчих скриньок, а також запакували бюлетені разом з контрольними талонами.

На виборчих дільницях № 730500, 730472, 730528 та 730539 підрахунок голосів здійснювали одразу декілька членів ДВК замість одного.

Крім того, на дільниці 730500 деякі члени комісії зробили перерву і вийшли з приміщення для засідань.

Частиною 1 статті 250 Виборчого кодексу України передбачено, що підсумкове засідання дільничної виборчої комісії розпочинається після закінчення голосування виборців на виборчій дільниці і проводиться у тому самому приміщенні, де відбувалося голосування. Підсумкове засідання проводиться без перерви і закінчується після складення та підписання протоколів про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці.

Згідно з ч. 15 ст. 250 Виборчого кодексу України контрольні талони виборчих бюлетенів для голосування з кожних місцевих виборів по кожному округу запаковуються в окремі пакети. На пакетах робиться напис "Контрольні талони", зазначаються назва місцевих виборів, позначення та/або номер виборчого округу, номер виборчої дільниці, кількість запакованих контрольних талонів, дата і час пакування, ставляться підписи присутніх членів дільничної виборчої комісії та печатка комісії. 

Відповідно до ч. 27 ст. 250 Кодексу під час підрахунку виборчих бюлетенів визначений виборчою комісією член комісії рахує виборчі бюлетені вголос.

 

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)