Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА 29 листопада у день повторного голосування на виборах Чернівецького міського голови фіксує неналежне матеріально-технічне забезпечення на виборчих дільницях: недостатню кількість стаціонарних та переносних виборчих скриньок, розміщення кабінки одночасно для людей з інвалідністю та з підозрою на вірусні захворювання.

На середній виборчій дільниці № 730451наявня лише одна переносна скринька замість двох.

На ВД 730480 відсутні дві великі скриньки. Крім того, одна і та сама виборча кабінка використовується для людей з інвалідністю і для людей з підвищеною температурою.

На великій дільниці № 730500 знаходиться 4 кабінки замість 6 та лише 4 виборчих скриньки замість 6. Також  кабінка для осіб з інвалідністю не маркована, проте очевидно, що це та кабінка, яка відведена для виборців з ознаками застуди.

На середній виборчій дільниці №730453 наявні лише 3 стаціонарних та 2 переносних скриньки.

На великій виборчій дільниці №730508 наявні лише 4 стаціонарні скриньки замість 6.

На дільниці № 730504 також наявні лише 4 стаціонарні скриньки замість 6, крім того, недостатня кількість переносних скриньок, а саме 1 замість двох. Крім того, замість 6 кабінок для голосування розміщено лише 5, негласно є кабінка для людей з підвищеною температурою, однак вона не промаркована. На дільниці також відсутні вимоги щодо доступності (відсутня кабінка для голосування осіб з інвалідністю, відсутні пандус та перили).

На великій дільниці № 730472 кількість стаціонарних скриньок складає 3 замість 6, переносних скриньок лише 1 замість 2 (втім виборців для голосування за місцем перебування на цій дільниці нема). Кабінки для виборців з ознаками застуди немаркавані, проте член дільничної виборчої комісії, який вимірює температуру, повідомляє, в яку кабінку йти голосувати у разі підвищеної температури.

На великій дільниці №730465 знаходяться лише 4 великі скриньки із 6 необхідних, 1 переносна скринька із 2 необхідних.

На великій ВД № 730494 наявні лише 4 стаціонарних скриньки. Нема окремої кабінки для людей з інвалідністю, а також відсутня окрема скринька для людей з ознаками застуди.

На середній виборчій дільниці № 730493 лише 2 стаціонарні скриньки та 1 переносна. Відсутня скринька та кабіна для людей з ознаками застуди, а також нема окремої кабіни для людей з інвалідністю.

На великій ВД № 730539 наявні 4 стаціонарні скриньки замість 6, 1 переносна замість 2.

На малі спеціальній виборчій дільниці у лікувальному закладі №730548 наявна лише 1 стаціонарна виборча скринька замість 2, та лише 1 переносна замість 2. Втім, як пояснили члени ДВК, кількість виборців у списку дуже маленька, тому до хворих людей вирушать з переносною скринькою.

На середній виборчій дільниці №730464 лише 3 стаціонарних скриньки та 1 переносна. Є кабінка для людей з підвищеною температурою, втім вона не промаркована. Спостерігачі ОПОРИ також відмічають, що приміщення для голосування не відповідає розмірам.

На  середній дільниці №730482 наявні 2 стаціонарні скриньки замість 4, одна зі скриньок маркована для голосування особами з підвищеною температурою.

На спецдільниці № 730556 лише одна стаціонарна та одна переносна скриньки.

Також не вистачає скриньок на дільниці №730460, а №730494 є недоступною, оскільки є сходи, однак відсутній пандус.

Відповідно до частин 5,6 ст. 62 Виборчого кодексу України приміщення для голосування повинно бути обладнане достатньою кількістю кабін для таємного голосування. Для малих виборчих дільниць кількість таких кабін повинна бути не менше двох, для середніх - не менше чотирьох, для великих - не менше шести. Одна з кабін для таємного голосування повинна бути адаптована для голосування виборців з порушенням здоров’я (у зв’язку з інвалідністю, у тому числі для осіб на кріслах колісних, тимчасовим розладом здоров’я, віком) та інших маломобільних груп населення згідно з вимогами, встановленими Центральною виборчою комісією. Кожна виборча дільниця забезпечується необхідною кількістю виборчих скриньок - стаціонарних (великих) та переносних (малих). Для голосування використовуються виборчі скриньки, виготовлені з прозорого матеріалу за розмірами, встановленими Центральною виборчою комісією. Мала виборча дільниця повинна мати не менше двох стаціонарних виборчих скриньок, середня - не менше чотирьох стаціонарних виборчих скриньок, велика - не менше шести стаціонарних виборчих скриньок. Кожна виборча дільниця повинна мати не менше двох переносних виборчих скриньок. Також згідно із вимогами Постанови ЦВК від 22 жовтня 2020 року №409 на дільниці відокремлюється одна кабіна та виборча скринька для голосування виборців, які мають температуру вище понад 37,2 С та/або симптоми респіраторних захворювань.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)