19 листопада в приватній типографії ФОП Бердник А. М. із порушенням термінів відбулися приймання та передача бюлетенів для повторного голосування на виборах Миколаївського міського голови 22 листопада. Про це повідомляє спостерігач ОПОРИ.

Усього було надруковано і передано 356 792 бюлетеня районним в місті ТВК від Миколаївської міської територіальної виборчої комісії, хоча постанова вищезазначеної комісії від 16 листопада  передбачала друк  356 786 бюлетенів. Зміну кількості в міській ТВК ОПОРІ пояснили тим, що були подані уточнені дані щодо кількості виборців.

Також член міської ТВК Ігор Панков у присутності членів комісії та спостерігачів знищив форми для друку бюлетенів. Окрім того, були знищені браковані бюлетені.

Варто наголосити, що відповідно до пункту 1 частини 1 статті 242 Виборчого кодексу України виборча комісія Автономної Республіки Крим, обласна, міська (міст з районним поділом) виборча комісія − не пізніш як за десять днів до дня голосування та отримує виготовлені виборчі бюлетені не пізніш як за дев'ять днів до дня голосування в упаковці підприємства-виготовлювача на підставі акта приймання-передачі за формою, встановленою Центральною виборчою комісією. Оскільки повторне голосування у Миколаєві відбудеться 22 листопада, Миколаївська міська ТВК порушила термін виготовлення бюлетенів. А згідно з частиною 4 пункту 3 цієї статті міська (у містах з районним поділом) виборча комісія передає виборчі бюлетені з виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласної, районної, міської ради у територіальних або багатомандатних виборчих округах, міського голови відповідним районним у місті виборчим комісіям − не пізніш як за чотири дні до дня голосування. Міська ТВК не дотрималась цього терміну.

Окрім того, у пункті 3 Додатку до Постанови ЦВК від 28 жовтня 2020 року № 432 «Про роз’яснення щодо окремих питань організації підготовки та проведення повторного голосування з виборів депутатів сільської, селищної, міської ради (територіальної громади з кількістю виборців до 10 тисяч), сільського, селищного, міського голови» зазначається, що, зокрема, частиною першою статті 242 Кодексу передбачено строки виготовлення та отримання виготовлених виборчих бюлетенів для голосування на місцевих виборах.

Таким чином, день повторного голосування, який визначається у відповідному рішенні територіальної виборчої комісії, повинен припадати на неділю (в межах тритижневого строку після дня прийняття рішення про призначення повторного голосування), до настання якої територіальна виборча комісія зможе забезпечити здійснення необхідних виборчих процедур у встановлені Кодексом строки.

 
За додатковою інформацією звертайтеся:
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.