Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували рекламні плакати та сторінки у соцмережах з хештегом #качнидільницю. Молодих львів'ян закликають прийти на вибори 22 листопада. А якщо зробити селфі на фоні дільниці і розмістити його у соцмережах, то можна стати учасником розіграшу найновіших моделей айфонів. Спонсором є магазин телефонів, але до акції, ймовірно, долучене одне з комунальних підприємств Львівської міської ради.

16 листопада на зупинці громадського транспорту на вулиці Личаківській, спостерігачі ОПОРИ зафіксували листівку з текстом “Неучасть у виборах може зашкодити вашому місту. 22.11.2020 #качнидільницю”. А навпроти Оперного театру - банер в аналогічній кольоровій гамі і написом “22 листопада - вибори мера Львова #качнидільницю”.

Сторінки з назвою “Качни дільницю” є у соціальних мережах Facebook та Instagram. На них наводять дані явки виборців 25 жовтня осіб віком 18-29 років та 60+ і закликають прийти на вибори 22 листопада.

А за свою свідомість і явку на дільниці можна взяти участь у розіграші десяти iPhone 12: “Все просто, як трамвай на Сихів: репостни собі цей пост, в день виборів зроби селфі на фоні своєї виборчої дільниці, розмісти його в Instagram або Facebook з хештегами #iPeople та #качнидільницю, чекай повідомлення про виграш”.  Спонсором призів є один із магазинів продукції Apple в Україні.

На одній зі світлин пабліку в соцмережі Instagram позначена сторінка “МолоДвіжЦентр.Львів”.

У соціальній мережі Facebook вказано, що серед організаторів події “КачниДільницю!” є однойменний паблік та “МолоДвіжЦентр.Львів”. Останнє є комунальним підприємством Львівської міської ради. 

Координатор Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Львівській області розповідає: “Формально ця акція не є агітацією за жодного з кандидатів. У ній - заклик виконати свій громадянський обов’язок без апеляції підтримати когось з кандидатів. Це можна трактувати як соціальну акцію. Є підстави припускати, що робить це команда одного з кандидатів для мобілізації молодого електорату”.

Громадянська мережа ОПОРА звертає увагу, що заходи комунального підприємства щодо заохочення молоді до участі у виборах не можна розцінювати агітацією та щодо такої діяльності у Виборчому кодексі України відсутні жодні обмеження. Водночас ОПОРА нагадує, що згідно з частиною 12 статті 57 Виборчого кодексу України “кандидатам на відповідних виборах, які займають посади, у тому числі за сумісництвом, в органах виконавчої влади, органах влади Автономної Республіки Крим та органах місцевого самоврядування, державних, комунальних підприємствах, закладах, установах, організаціях, військових частинах (формуваннях), забороняється залучати для передвиборної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов’язаної з проведенням передвиборної агітації, підлеглих їм осіб, службовий транспорт, зв’язок, устаткування, приміщення, інші об’єкти та ресурси за місцем роботи, а також використовувати службові чи виробничі наради, збори колективу для проведення передвиборної агітації”.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)