12 із 17 кандидатів на посаду міського голови Львова подали остаточні фінансові звіти до Львівської міської територіальної виборчої комісії. Разом вони витратили 4 721 692,09 гривень. Іван Василишин взагалі не відкривав рахунку свого виборчого фонду. Кампанії Оксани Юринець, Ігоря Зінкевича фінансувалися з рахунків виборчих фондів політичних партій, від яких балотувалися кандидати. Андрій Садовий та Олег Синютка подадуть остаточні документи після повторного голосування.

Згідно зі статтею 214 Виборчого кодексу України розпорядник коштів накопичувального рахунку виборчого фонду організації партії, а також розпорядник поточного рахунку виборчого фонду кандидата у депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови зобов’язаний не пізніш як на сьомий день після дня голосування (до 2 листопада) подати до відповідної територіальної виборчої комісії остаточний фінансовий звіт. У разі включення кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови до виборчого бюлетеня для повторного голосування - не пізніш як на сьомий день після дня повторного голосування (до 30 листопада).

Серед кандидатів на посаду міського голови Львова остаточні фінансові звіти до Львівської міської ТВК подали 12 з них, а саме: Тарас Кльофа, Руслан Кошулинський, Ігор Васюник, Юлія Гвоздович, Ярослав Рущишин, Назарій Брезіцькицьй, Ігор Телішевський, Наталія Ван Доеверен, Ігор Кузьмак, Юрій Бунь, Роман Матис, Остап Стахів. Натомість з цих кандидатів проміжні фінансові звіти не подали Ігор Кузьмак і Роман Матис. Також у Львівської міської ТВК є проміжний фінансовий документ Андрія Садового.

Лише за партійні гроші проводили кампанії Ярослав Рущишин та Ігор Телішевський, а за власні - Остап Стахів і Юрій Бунь. Рахунки виборчих фондів Наталії Ван Доеверен та Романа Матиса поповнювалися лише від добровільних внесків фізичних осіб. Усі інші кандидати формували виборчі фонди з різних джерел фінансування.

Найбільше грошей за остаточними фінзвітами на свої кампанії витратили Тарас Кльофа, Ігор Васюник, Юлія Гвоздович, Руслан Кошулинський та Ярослав Рущишин.

Чинний міський голова Львова Андрій Садовий остаточного фінансового звіту до Львівської міської територіальної виборчої комісії наразі не подав. Представники Садового пообіцяли подати остаточний фінансовий документ комісії після повторного голосування. Про це ОПОРІ повідомили у міській ТВК.

Хто фінансував кампанію Андрія Садового та на що кандидат витрачав кошти за даними проміжного фінансового звіту, ОПОРА аналізувала раніше.

У другому турі за крісло міського голови Львова з Андрієм Садовим змагається народний депутат від “Європейської Солідарності” Олег Синютка. Інформацію про те, що Синютка відкрив рахунок власного виборчого фонду Львівська міська ТВК отримала 2 листопада. У майбутньому фінансовому документі можна буде дізнатися на що і скільки коштів Олег Синютка витратив на кампанію лише у другому турі.

До цього часу його кампанію фінансувала обласна організація політичної партії “Європейська Солідарність”. Про що мережі ОПОРА повідомили у політичній силі. З фінансового звіту партії можна лише зрозуміти, що “Європейська Солідарність” перерахувала суспільному мовнику близько 49 тисяч гривень за розміщення відеороликів про Олега Синютку. Скільки ще з понад 11,5 мільйонів партії витрачено на кампанію Синютки зрозуміти з документа неможливо.

Зауважимо, що попри відкритий рахунок власного виборчого фонду кандидата Олега Синютки, політична сила з 3 по 10 листопада продовжила оплачувати рекламні пости у соціальній мережі Facebook на публічній сторінці Олега Синютки. За 15 дописів “Європейська Солідарність” заплатити від 815 до 2385 доларів.

Схожа ситуація з кандидатами на посаду міського голови Львова Оксаною Юринець (УДАР) та Ігорем Зінкевичем (Варта). Обоє не відкривали власних рахунків виборчих фондів. А їхні кампанії фінансувалися за кошти з рахунків політичних сил, які висунули Юринець та Зінкевича. З партійних звітів зрозуміти, скільки витрачено конкретно на кампанії Оксани Юринець та Ігоря Зінкевича неможливо.

Також зауважимо, що попри те, що Оксана Юринець не мала власного рахунку виборчого фонду, на своїй сторінці у соціальній мережі з 18 по 21 жовтня Юринець прорекламувала 9 дописів. За які заплатила сама орієнтовно від 9 до 891 долара.

Сума коштів, які надійшли на рахунок виборчого фонду кандидата від ВО “Свобода” Руслана Кошулинського в остаточному та проміжному фінансових звітах однакова. Це були і кошти Кошулинського (1,78%), і гроші політичної сили (90,89%), і добровільні внески фізичних осіб (7,33%). Про це Громадянська мережа ОПОРА писала раніше. Збільшилася лише сума витрат. На власну кампанію Руслан Кошулинський витратив загалом 725 357,94 гривень. Це - реклама у ЗМІ, Інтернеті, друк газети, зовнішня реклама. 

Рахунок виборчого фонду кандидата на посаду міського голови Львова від партії “Слуга народу” Тараса Кльофи поповнився на 1 019 000 гривень. Як і у проміжному, так і в остаточному фінансових звітах вказано, що рахунок виборчого фонду Кльофи поповнили двоє осіб, які зробили добровільні внески разом на суму 94 000 гривень (9,22%). В один день по 47 тисяч гривень внесли Максим Пишненко і Мар’ян Стефанишин. За даними остаточного документу ще 925 000 гривень (90,78%) перерахувала місцева організація політичної партії. На агітаційні матеріали і зовнішню рекламу Кльофа витратив 1 018 534 гривні.

Немає у документі Кльофи витрат на рекламу у соціальних мережах, але вона була. Рекламні пости оплачувала партія. А це 214 рекламних дописів на суму від 4 614 до 25 586 доларів.

Ярослав Рущишин від партії “Голос” проводив кампанію лише за гроші політичної сили. На рахунок виборчого фонду Рущишина надійшло 539 370 гривень. Кандидат витратив усі кошти на рекламу у медіа, в Інтернеті, виготовлення відеороликів, банери.

Майже 300 тисяч гривень (292 316,88) на виборчу кампанію витратив Назарій Брезіцький (самовисування). З них Брезіцький сам вніс 150 тисяч гривень (51,28%). Ще 142 500 гривень добровільні внески від фізичних осіб (48,72%). Це зазначено в остаточному фінзвіті кандидата. У проміжному документі сума добровільних пожертв була лише 90 000 гривень. Додаткові 52 500 гривень (два платежі) перерахувала дружина Христина. Загалом на кампанію чоловіка Христина Брезіцька витратила 107 500 гривень.

Витрачав гроші Назарій Брезіцький на рекламу у медіа, Інтернеті, виготовлення агітаційної продукції та розміщення реклами на зовнішніх носіях.

Остаточний фінансовий звіт кандидатки на посаду міського голови Львова Наталії Ван Доеверен (“Духовна Україна”) і проміжний звіт не відрізняються. Кампанію Ван Доеверен проводила лише за добровільні внески фізичних осіб. Петро Батюк та Володимир Галайко в один день внесли по 50 тисяч гривень. Витрачала гроші Ван Доеверен лише на рекламу у медіа.

Не має ані у звіті кандидатки, ані у звіті “Духовної України” чітко зазначених статей витрат на білборди та сітілайти із зображенням Наталії Ван Доеверен. Їх спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА фіксували у місті Львові.

Також на сторінці політичної сили у соцмережі у жовтні було опубліковано 5 рекламних постів про Ван Доеверен. На кожен допис політсила витрачала менше 100 доларів.

Виборчу кампанію кандидат на посаду міського голови Львова Роман Матис (самовисування) проводив лише за добровільні внески фізичних осіб. Разом - 99 010 гривень. В один день рахунок виборчого фонду Романа Матиса на однакову суму (49 594,99 гривень) поповнили Тетяна Старунська та Ірина Конончук. Загалом Матис витратив 40 764 гривень на  листівки і поліграфічну продукцію.

Фото зі сторінки Романа Матиса

Кандидат від партії “За майбутнє” Ігор Телішевський проводив кампанію за гроші політичної сили. Партія пожертвувала 262 341,01 гривень. Усі кошти кандидат витратив на друковані матеріали, рекламу у медіа та зовнішню рекламу.

Були реклама Ігоря Телішевського і у соціальній мережі. У жовтні з пабліку кандидата рекламувалося 8 постів. За них партія “За майбутнє” заплатила орієнтовно від 108 до 892 доларів.

19 500 гривень на рахунок власного виборчого фонду вніс Ігор Кузьмак (Народний Рух України). Добровільні внески зробили Ольга Коцупир (47 000 гривень) та Алла Возгоменчук (два платежі на загальну суму 21 450 гривень). Обидві жінки працюють у бізнесі. У відсотковому співвідношення кошти кандидата становлять 22,17%, а добровільні внески - 77,83%.

Усі гроші Ігор Кузьмак перерахував за інформаційні послуги, організацію культурно-мистецького заходу у театрі Заньковецької та рекламні послуги. Під рекламними послугами ймовірно можна розуміти також і витрати у соціальній мережі. Адже їх оплачував ФОП Пустовіт В. О., який є зазначений у фінзвіті.

Кандидат на посаду міського голови Львова Юрій Бунь (самовисування) проводив кампанію лише за власні кошти. Усі 70 690 гривень Бунь перерахував за розміщення реклами у мережі Інтернет.

Кандидат на посаду міського голови Львова Ігор Васюник (самовисування) профінансував свою кампанію на 251 000 гривень (30,41%). Ще 574 370 гривень (69,59%) - добровільні внески фізичних осіб. Про спосорів кампанії Васюника, які вказані у проміжному фінансовому звіті, ОПОРА писала раніше. В остаточному фінансовому документі до попередніх спонсорів додається лише Августин Підгайний. Він перерахував на рахунок виборчого фонду Ігоря Васюника 12 500 гривень. Витрачав гроші Ігор Васюник на зовнішню рекламу, матеріали у ЗМІ, транспортні послуги.

Не має серед витрат Ігоря Васюник реклами у соціальних мережах. Її зі сторінки Васюника у Facebook оплачувало приватне підприємство агенція “Партнер”. У звіті ця компанія не згадується, однак, вона могла бути посередником у розміщенні реклами у мережі Інтернет. Фінансовий документ кандидата охоплює період з 28 вересня по 25 жовтня. Впродовж цього часу з пабліку було прорекламовано 43 пости на суму від 7 433 до 12 157 доларів.

Юлія Гвоздович (Українська Галицька Партія) на свою кампанію витратила 20 000 гривень. Про донорів, які фігурують у проміжному фінансовому звіті мережа ОПОРА писала раніше. За даними в остаточному фінансовому документі спонсорські внески також зробили: Марк Бойчук і Марина Костюк по 50 тисяч гривень, Остап Друль - 30 000 гривень, Іван Шийка, Андрій Савенко, Віталій Ляска - по 20 000 гривен, Максим Ковтун ще 10 000 гривень і Максим Васьків - 12 000 гривень. Загалом Юлія Гвоздович витратила на кампанію 753 662,59 гривень. У відсотковому співвідношенні гроші кандидатки становлять 2,65%, а добровільні внески - 97,35%.

Оплачувала Юлія Гвоздович рекламу у соцмережах, публікації у газетах, ролики на телебаченні та радіо, агітаційні матеріали, рекламу на зовнішніх носіях.

Остап Стахів проводив кампанію за власні кошти. На рахунок свого виборчого фонду Стахів перерахував 6 232 гривні. З них кандидат від партії “Ідея нації” витратив 846 гривень на агітаційні матеріали та 5 270 гривень на рекламу у соцмережах.

Кандидат на посаду міського голови Львова Іван Василишин (Конгрес Українських Націоналістів) не подавав ані проміжного, ані остаточного фінансового звіту до Львівської міської ТВК, про що повідомили ОПОРІ у комісії. Іван Василишин не відкривав рахунку свого виборчого фонду.

Зведені дані остаточних фінансових звітів кандидатів на посаду міського голови

Кандидат

Власні кошти

Добровільні внески

Гроші політичної партії

Загальна сума витрат

Тарас Кльофа

0

94 000

925 000

1 018 534

Ігор Васюник

251 000

574 370

самовисування

825 216,48

Юлія Гвоздович

20 000

734 068

0

753 662,59

Руслан Кошулинський

13 000

53 500

663 448

725 357,94

Ярослав Рущишин

0

0

539 370

539 370

Назарій Брезіцький

150 000

142 500

самовисування

292 316,88

Ігор Телішевський

0

0

262 341,01

262 341,01

Наталія Ван Доеверен

0

100 000

0

99 355,20

Ігор Кузьмак

19 500

68 450

0

87 950

Юрій Бунь

70 690

0

самовисування

70 690

Роман Матис

0

99 010

самовисування

40 764

Остап Стахів

6 232

0

0

6 134

Андрій Садовий

Остаточний фінансовий звіт кандидат має подати після другого туру

Олег Синютка

Кампанія фінансувала з виборчого рахунку партії. Рахунок власного виборчого фонду відкритий 2 листопада. Остаточний фінансовий звіт кандидат має подати після другого туру

Оксана Юринець

Кампанія фінансувала з виборчого рахунку партії

Ігор Зінкевич

Кампанія фінансувала з виборчого рахунку партії

Іван Василишин

Не відкривав рахунок виборчого фонду

З аналізу фінансових звітів можна зрозуміти, що у більшості випадків кандидата на посаду міського голови Львова одночасно використовували різні форми передвиборної агітації. Якщо витрачені кошти на конкретні пункти витрат перевести у відсотки, то ставки на зовнішню рекламу робили Тарас Кльофа (92%), Руслан Кошулинський (74,05%), Ігор Телішевський (71,20%), Назарій Брезіцький (54,66%), Юлія Гвоздович (43,95%). Натомість на рекламу у мережі Інтернет - Юрій Бунь (100%), Остап Стахів (84,56%), Ярослав Рущишин (60,41%). Найбільше грошей у відсотковому співвідношенні на медіа витратили Наталія Ван Доеверен (99,36%) та Ігор Кузьмак (66,86%). А Роман Матис на виготовлення агітаційної продукції (41,17%).

Кандидат

Розміщення реклами в Інтернеті

Медіа

Виготовлення матеріалів передвиборної агітації

Витрати на проведення виборчої кампанії

Зовнішня реклама

Тарас Кльофа

оплачувала партія

5,03%

2,7%

0

92%

Ігор Васюник

не вказує, хоча реклама була

25,14%

10,67%

16,96% (транспортні послуги)

47,20%

Юлія Гвоздович

28,71%

24,62%

2,55%

0

43,95%

Руслан Кошулинський

2,29%

14,56%

8,47%

0

74,05%

Ярослав Рущишин

60,41%

24,93%

14,66%

0

0

Назарій Брезіцький

22,36%

16,78%

6,14%

0

54,66%

Ігор Телішевський

оплачувала партія

23,16%

5,64%

0

71,20%

Наталія Ван Доеверен

рекламні дописи були на сторінці партії

99,36%

0

0

0

Ігор Кузьмак

26,72%

66,86%

4,09%

0

2,33% (оренда приміщення)

Юрій Бунь

100%

0

0

0

0

Роман Матис

0

0

41,17%

0

0

Остап Стахів

84,56%

0

13,86%

0

0

Відповідно до статті 214 Виборчого кодексу відомості проміжних та остаточних фінансових звітів мають оприлюднюватися територіальними виборчими комісіями протягом 2 днів з дня їх отримання на своїх офіційних веб-сайтах (за наявності), веб-сайтах відповідних місцевих рад (за наявності) або в інший визначений нею спосіб. Організації партії, які висунули виборчі списки та утворили власні виборчі фонди, оприлюднюють проміжні та остаточні фінансові звіти на офіційних веб-сайтах відповідної організації партії (за наявності) або в інший спосіб в мережі Інтернет протягом 2 днів з дня їх отримання. 3 листопада було крайньою датою, коли Львівська міська територіальна виборча комісія і місцеві організації політичних партій мали оприлюднити остаточні фінансові звіти, проте за окремими винятками цього так і не було зроблено належним чином.

Крім цього територіальна виборча комісія здійснює аналіз фінансових звітів. Наразі Львівська міська ТВК зробила це лише лише частково, оскільки основна частина фінансових звітів не проаналізована. У разі виявлення в ході аналізу фінансових звітів ознак порушення вимог законодавства територіальна виборча комісія зобов’язана у 5-денний строк з дня виявлення відповідних ознак письмово повідомити про це відповідні органи (перш за все НАЗК), уповноважені забезпечити притягнення осіб, які вчинили порушення вимог законодавства, до передбаченої законом відповідальності.

Слід зазначити, що після ухвалення рішення Конституційного Суду України від 27 жовтня 2020 року № 1-24/2020(393/20) НАЗК втратило повноваження щодо складання протоколів про адміністративні правопорушення за статтею 212-21 Кодексу України про адміністративні правопорушення (порушення порядку подання фінансового звіту про надходження і використання коштів виборчого фонду).

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)