Всі виборці, закріплені за виборчою дільницею №590996, голосують за місцем перебування. Така ситуація, за словами голови ДВК, пов’язана із епідемічною ситуацією у місті Суми та станом здоров'я виборців. 

Спостерігачі ОПОРИ повідомляють, що всі 158 виборців, зареєстрованих за виборчою дільницею № 590996 (знаходиться за адресою м. Суми, вул. Ковпака, 20), будуть голосувати за місцем перебування.

Як пояснила очільниця Сумської міської ТВК Ірина Гончаренко, виборці виборчої дільниці переважно мешкають у Пансіонаті для ветеранів війни та праці, власне, де і знаходиться дільниця. «У них там є ковідні. Ми їм також дали більшу кількість захисних халатів. Вони (члени ДВК – ред. ОПОРА) будуть по палатах ходити, всі там будуть «по витягу» голосувати», – заявила Ірина Гончаренко.

Очільниця ДВК №590996 Галина Дегтярьова у коментарі для спостерігачки ОПОРИ повідомила, що дільниця створена у Сумському геріатричному Пансіонаті для ветеранів війни та праці, в якому введено карантин. «Адміністрація закладу та «підопічні» звернулись до нас із заявою, щоб всі підопічні проголосували за місцем перебування. У них боксова система. Кожен зі своєї кімнати, свого боксу проголосує. На дільниці як такого не буде (голосування – ред. ОПОРА)», – пояснила очільниця ДВК.

Нагадаємо, що відповідно до частини 1 статті 249  Виборчого кодексу України, виборцю, який внесений до списку виборців на виборчій дільниці, але внаслідок порушення здоров’я (у зв’язку з інвалідністю, тимчасовим розладом здоров’я, віком) не здатний пересуватися самостійно, дільнична виборча комісія надає можливість голосувати за місцем перебування цього виборця. За частиною 2 цієї ж статті, для організації голосування виборців, не здатних пересуватися самостійно, за їх місцем перебування дільнична виборча комісія в останній день перед днем голосування на своєму засіданні виготовляє витяг із списку виборців за формою, встановленою Центральною виборчою комісією.

Вдповідно до частини 5 статті 249 Виборчого кодексу України виборець, який тимчасово не здатний пересуватися самостійно, поштою або через інших осіб подає власноручно написану заяву з проханням забезпечити йому голосування за місцем його перебування із зазначенням місця перебування виборця. Така заява разом з довідкою медичної установи про стан здоров’я виборця має бути подана до дільничної виборчої комісії не пізніше 20 години останньої п’ятниці перед днем голосування, а згідно частини 9 цієї ж статті голосування виборців за місцем їх перебування організовують не менш як три члени дільничної виборчої комісії, визначені рішенням виборчої комісії. Такі члени виборчої комісії повинні бути представниками різних суб’єктів подання кандидатур до складу комісії.

За коментарями звертайтеся:
e-mail: [email protected]
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.